GuidePedia

0

Ο αληθινός μεγάλος νικητής των σημερινών Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας δεν είναι τελικά ο Ερντογάν που όλοι λίγο πολύ εκτιμούσαν ότι θα κερδίσει και τις δύο αναμετρήσεις όπως και έγινε, αλλά ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατιν Ντεμιρτάς.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Παρά την φυλάκιση του Ντεμιρτάς από το Νοέμβριο του 2016 με την κατηγορία ότι στηρίζει το PKK και την αρνητικά διακείμενη προς αυτόν τουρκική… Δικαιοσύνη, η οποία επιδιώκει την επιβολή ποινής φυλάκισης 142 ετών, με τον Ερντογάν να δεσμεύεται να εγκρίνει και τη θανατική ποινή… αν του του ζητηθεί, παρά την πλήρη απουσία του Κούρδου ηγέτη και του HDP από τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το HDP και ο ίδιος, κατάφεραν να κερδίσουν την τρίτη θέση και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις Προεδρικές εκλογές ο Ντεμιρτάς κατάφερε να νικήσει την προβεβλημένη και πολλά υποσχόμενη Μεράλ Ακσενέρ την λεγόμενη «λύκαινα της πολιτικής» όπως οι υποστηρικτές της την ονομάζουν, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά τον Ερντογάν και τον Ιντζέ με ποσοστό 8,3% και 4 εκατ. ψήφους, τη στιγμή που η Ακσενέρ έλαβε ποσοστό 7,4% και 3,6 εκατ. ψήφους.

Την πλέον όμως εντυπωσιακή απόδοση είχε το κόμμα του Ντεμιρτάς το HDP στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες κατέλαβε όπως αναφέρθηκε την τρίτη θέση με 11,4% ακριβώς πίσω από το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν το AKP που έλαβε το 42,4% και το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP που έλαβε 22,7%. Χωρίς να υπολογίσουμε νοθείες και άλλα εμπόδια…

Στην επιτυχία του Κούρδου πολιτικού εκτιμάται ότι συνέβαλαν και οι Αλεβίτες της Τουρκίας μια σημαντική θρησκευτική μειονότητα η οποία βλέπει στο πρόσωπο του βαθύτατα θρησκευόμενου Σουνίτη Ερντογάν τον χειρότερο εφιάλτη της για το μέλλον της εντός του τουρκικού κράτους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το HDP ξεπέρασε έστω και για λίγο το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχο του Ερντογάν, το οποίο κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Κοινοβούλιο.

Εάν στα παραπάνω προσμετρήσουμε και την απόδοση του κουρδικού κόμματος στις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 όπου το HDP είχε λάβει το 10,75% με 5,14 εκατ. ψήφους τότε η σημερινή επιτυχία του κόμματος είναι ακόμη πιο μεγάλη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το κουρδικό κόμμα στις σημερινές εκλογές αύξησε την παρουσία του στο Κοινοβούλιο κατά οκτώ βουλευτές αφού από 59 που είχε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 σήμερα εκλέγει 67 βουλευτές.

Κατά συνέπεια, το σχέδιο του Ερντογάν να σβήσει τη φωνή τους από το Κοινοβούλιο δεν έχει πετύχει, οπότε αν δεν βρει ειρηνικό τρόπο ενσωμάτωσης Κούρδων και Αλεβιτών στην τουρκική κοινωνία, ο Ερντογάν θα έχει κάνει μακροπρόθεσμα… μια τρύπα στο νερό, παρά τους μεγαλοϊδεατισμούς στο πλαίσιο μιας φυγής προς τα εμπρός από τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top