GuidePedia

0

«Λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε, αλλά αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε στις τουρκικές εκλογές, θα το ρίχναμε δαγκωτό Ερντογάν!»

Με τα πρώτα αποτελέσματα που δίνονται στην δημοσιότητα, ο πολυχρονεμένος Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν δεν κερδίζει απλά τις εκλογές, κερδίζει τα πάντα! Διαλύει την αντιπολίτευση, και κερδίζει πλέον την θέση του Προέδρου με εκλογές, ενώ ταυτόχρονα είναι επικεφαλής στο Κόμμα του, αλλά στην κυβέρνηση. Ο τουρκικός λαός ενέκρινε την «ανατολική» στροφή του Ερντογάν, συνεπώς κανείς από την Δύση δεν μπορεί να τον κατηγορήσει πως ότι κάνει είναι ενάντια στην θέληση του τουρκικού λαού. Ο τουρκικός λαός μίλησε, και είπε Ερντογάν!

Τώρα, όλα καλά με τους γείτονες, κάτι κατηγορίες περί βίας και νοθείας μάλλον θα περάσουν «στα ψιλά» των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ποιος θα κοιτάξει τέτοιες λεπτομέρειες, όταν ο Ερντογάν από το παλάτι του στην Άγκυρα θα μιλάει με συγκίνηση στις κάμερες; Άλλωστε είπαμε, η Τουρκία είναι δημοκρατία, και ο λαός της είτε μας αρέσει είτε όχι «μίλησε», με το απόλυτο δημοκρατικό όπλο, την ψήφο του.

Η Ελλάδα τώρα, τι έχει να περιμένει από τις τουρκικές εκλογές; Ήταν καλό ή κακό το αποτέλεσμα; Κατά την άποψή μας, το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικό! Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο! Οι Τούρκοι φίλοι μας θεωρούν πως η ΠΤΗΣΗ είναι ενάντια στον Ερντογάν, καθώς άλλωστε η προπαγάνδα του καθεστώτος στην Άγκυρα είναι του στυλ «όλοι κυνηγούν και ζουλεύουν τον πολυχρονεμένο Σουλτ… εεε… Αφέντ… εεεε… Πρόεδρα». Συνεπώς, αν η CIA, η ΕΕ, η Interpol, το FBI, η NSA είναι ενάντια στον Σουλτ… εεεε… Ερντογάν, γιατί να μην είναι και το ταπεινό μας περιοδικό;

Λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε, αλλά αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε στις τουρκικές εκλογές, θα το ρίχναμε δαγκωτό Ερντογάν! Και πιστεύουμε πως καλύτερη λύση για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει. Πιθανότατα να μην είναι η καλύτερη για την Τουρκία, αλλά αυτό εμάς ποσώς μας ενδιαφέρει. Είμαστε Έλληνες, και θα νοιαστούμε για εμάς, συνεπώς, Ερντογάν φορ πρέζιντεντ! Ξέρουμε πως έχετε μπερδευτεί αλλά εξηγούμαστε!

Πάμε στα εύκολα. Καταρχάς ο Ερντογάν στα χρόνια που είναι πρόεδρος δεν έχει δημιουργήσει μείζον θερμό επεισόδιο. Αν υποθέσουμε πως υπάρχει μια εποχικότητα, περίπου ένας 10ετής κύκλο τουρκικού επεισοδίου στο Αιγαίο, Χόρα, Σισμίκ, Ίμια, ο Ερντογάν επέλεξε να μην κάνει θερμό επεισόδιο στο κλείσιμο του 10ετή κύκλου. Επέλεξε να κάνει κάτι «ψιλά» στον 20ετή κύκλο.Πρώτα βέβαια φρόντισε να ενισχύσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλευόμενος της οικονομική κρίση της Ελλάδας, αλλά σε αυτό φταίμε κι εμείς.

Κατά δεύτερον, υπέγραψε μια συμφωνία ανάσχεσης των προσφυγικών ροών το 2015. Φυσικά δεν την τηρεί, αλλά τουλάχιστον αν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βλέπουν την μη τήρηση, καταλαβαίνουν με τι κουμάσ …εεεε… αναξιόπιστο συνομιλητή έχουν να κάνουν.

Κατά τρίτον, τα πρώτα χρόνια της βασιλ … εεεε… προεδρίας του, βελτιώθηκαν σημαντικά οι διμερείς σχέσεις. Βέβαια τα τουρκικά F-16 πιο πολύ πετούν πάνω από το Αιγαίο παρά πάνω από τουρκικό έδαφος, αλλά δεν μένουμε στις λεπτομέρειες.

Αποφάσισε πως ο Ζωτικός Χώρος της Τουρκίας, τουλάχιστον σε αυτή την φάση είναι προς ανατολάς (νοτιοανατολικά) και φρόντισε να εισβάλει στη Συρία αντί για το Αιγαίο. Φυσικά εκεί τον έπαιρνε, εκεί το έκανε, γιατί το Αιγαίο είναι και κομματάκι δύσκολο.

Πάμε τώρα στα δύσκολα. Ας δούμε τι έκανε για την Τουρκία.


  • Αγόρασε τους S-400, απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ, φυλάκισε Αμερικανούς πολίτες, και είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ. Αν συνεχίσει έτσι, όχι μόνο δεν θα πάρει F-35, αλλά θα κοπούν και τα κρίσιμα ανταλλακτικά για τα F-16 που ήδη έχει.
  • Η αλήθεια είναι πως έριξε πολλά χρήματα στην αμυντική βιομηχανία, αλλά όχι τόσο στους εξοπλισμούς. Υπάρχει η περίφημη «καραμέλα» για όπλα made in Turkey, αλλά αν τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στα projects της Τουρκίας είχαν γίνει εξοπλισμοί «αμιγώς», τότε η Τουρκία θα ήταν σήμερα αστακός. Φήμες πως έδωσε χρήματα σε δικούς τους βιομήχανους και δημιούργησε μια δική του «κάστα» πλουσίων που τον στηρίζουν (με το αζημίωτο) ελέγχονται ως ανακριβείς.
  • Αγαπήθηκε «έντονα» με την Ρωσία, ενώ έσπαγε -με το αζημείωτο πάντα- το εμπάργκο με το Ιράν. Προφανώς θα το ξανασπάσει, εκνευρίζοντας ΗΠΑ και Ισραήλ.
  • Έκανε τα πάντα εναντίον του Ισραήλ, εκτός από το να κάνει πόλεμο μαζί του. Προφανώς την έχει δει νέος Σαλαντίν, αλλά ποιοι είμαστε εμείς να του το χαλάσουμε; Φυσικά οι Ισραηλινοί δεν είναι ανόητοι, και η σύμπλευση με την Ελλάδα είναι μόνο η αρχή.
  • Κατάφερε να χαλάσει πολυετή συμμαχία με την Αίγυπτο. Τα κατάφερε τόσο καλά, που έτσι όπως πάμε, αν οι Αιγύπτιοι είχαν δυο FREMM θα μας έδιναν τη μία.
  • Εισέβαλλε σε όλους τους γείτονες (Συρία, Ιράκ), αποδεικνύοντας το πόσο εξαιρετικός φιλειρηνιστής είναι σε όλο τον πλανήτη.
  • Είπε Νεοναζί τους Γερμανούς κι όποιον δεν δέχτηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία για το περσινό δημοψήφισμα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, απλά τον ανέχονται γιατί σκέφτονται τα δις που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, και τα τουρκικά ομόλογα που έχουν αγοράσει οι τράπεζές τους.

Το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο» είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτά που είπε για ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι χάρη στην προνομιακή σχέση με την ΕΕ τριπλασία της οικονομία της χώρας του, ενώ χάρη στο ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει η Τουρκία ότι «κόλπα» θέλει με τους μη ΝΑΤΟϊκούς γείτονές της.
Χάρη σε ένα πραξικόπημα «οπερέτα» διέλυσε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι καλύτεροι αξιωματικοί είναι στις φυλακές (στην καλύτερη περίπτωση για αυτούς), και φυσικά οι επιδόσεις της Τουρκικής Αεροπορίας και Ναυτικού είναι κάτω του μετρίου. Δεν έχουμε γράψει πολλά, αλλά υποσχόμαστε να επανέλθουμε.

Αν τώρα έβγαινε κάποιος από τους αντιπάλους του, είμαστε σίγουροι πως θα είμασταν καλύτερα; Ο Κιλιντσάρογλου μιλούσε πως θα πάρει πίσω τουρκικά νησιά, η Ακσενέρ πως θα κάνει απόβαση. Δεν θα είμασταν καθόλου σίγουροι πως η Ελλάδα θα περνούσε καιρούς ειρήνης. Ούτε και τώρα θα περάσει, αλλά θα είμαστε καλύτερα και εξηγούμαστε.

Αν δεν ξαναέβγαινε ο Ερντογάν, ο διάδοχός του θα απελευθέρωνε οριζόντια όλους τους φυλακισμένους αξιωματικούς της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Αυτό σήμαινε πως η ΤΗΚ θα έβγαινε πλέον πάνοπλη στο Αιγαίο, και το ΤΝ θα είχε πάλι αξιόμαχα πληρώματα. Με τον Ερντογάν η χώρα συνεχίζει να υστερεί σε εκπαιδευμένα στελέχη, ενώ παραμένει διαιρεμένη, με έναν ηγέτη που θέλει να αλλάξει την πορεία της Τουρκίας προς την Δύση.

Ο διάδοχός του το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να τα «βρει» με την Δύση. Αυτό σημαίνει απροβλημάτιστη παράδοση των F-35 κι όχι μόνο. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την αντιδυτική πολιτική του, και μάλλον τα τουρκικά F-35 θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Φυσικά θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο την Ρωσία, και πιθανότατα θα δούμε παραγγελίες ρωσικών αεροσκαφών λίαν συντόμως (Su-30/35/34), αν και δεν αποκλείεται πως θα προσπαθήσει να δελεάσει τους Ευρωπαίους με αγορά Eurofighter Typhoon (μαζί με μεταχειρισμένα του τύπου). Πάντως με αυτή την πορεία, τα ελληνικά F-16V την επόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσουν ότι μπορεί να πετάει από τα F-16C/D και έναν νέο, πιθανότατα ανατολικό, τύπο.

Τώρα, το θαύμα της τουρκικής οικονομίας λίαν συντόμως θα μετατραπεί σε «κλάμα». Με πληθωρισμό που πλησιάζει το 20%, και επιτόκιο ομολόγων αναπτυσσόμενης χώρας της Κεντρικης Αφρικής, δεν είναι για πολύ βιώσιμος. Η υψηλή ανάπτυξη οφείλεται στον δανεισμό, και μοιάζει πολύ με την δική μας ανάπτυξη της περασμένης δεκαετίας. Όταν πλέον τα spreads έφτασαν στα ύψη, η φούσκα έσκασε. Τα χαρακτηριστικά της τουρκικής οικονομίας είναι χειρότερα, αν σκάσει δεν θα υπάρξει ΕΕ και εκατοντάδες δις δανείων να την σώσουν.

Η τακτική του Ερντογάν, με το υβρίδιο εξωτερικής πολιτικής ευνομούμενου κράτους και τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα πάει ακόμη πολύ μακρυά. Η παράνομη φυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα γυρίσει σε ένα απίστευτο μπούμεράνγκ, όπως συμβαίνει και με τον Πάστορα Μπράνσον κι άλλους Τούρκους με διπλή υπηκοότητα (ΕΕ ή ΗΠΑ). Όλοι έχουν καταλάβει πως έχουν να κάνουν με ένα καθεστώς, που απλά καταφέρνει και το ελέγχει με δημοκρατικές διαδικασίες. Σύντομα όμως δεν θα διαφέρει από τα καθεστώτα τύπου Καντάφι ή Σαντάμ. Και αυτό οι δυτικές δημοκρατίες το βλέπουν. Και δεν είναι μακρυά η στιγμή που θα αντιδράσουν.

Μετά από όλα αυτά, υπάρχει κάποιος που θα επιθυμούσε ήττα Ερντογάν;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top