GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα
Ξεκίνησε η μεγάλη σύγκρουση στην Νότια Συρία με αιφνιδιαστική «καταιγίδα» που εξαπέλυσε ο συριακός Στρατός. Στις 2.00 τοπική ώρα δυνάμεις του συριακού Στρατού φαίνεται να εισήλθαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του Γκολάν κατά παράβαση της συμφωνίας αναφέρει το Ισραήλ θέτοντας σε ύψιστο συναγερμό τις δυνάμεις του.

Πολύ πιθανή θεωρείται μαι εμπλοκή τις επόμενες ώρες ή ημέρες με ισραηλινή επέμβαση στην περιοχή καθώς όπως λένε έχει καταληφθεί ήδη φυλάκιo της δύναμης των ΗΕ από τον ισραηλινό Στρατό.

Η Ιορδανία στέλνει και αυτή με τη σειρά της ενισχύσεις και άρματα μάχης στα σύνορα με την Συρία. Ολοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην περιοχή καθώς οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν συγκεντρώσει ισχυρότατες δυνάμεις.

Ο συριακός Στρατός έχει αναπτύξει την 4η, 5η, 7η, 9η, 11,14 και 15η Μεραρχία μαζί με τις δυνάμεις πολιτοφυλακής NDF, τις δυνάμεις Al-Jalīl, τη Δύναμη «Τίγρης», τον «Παλαιστινιακό Στρατό της Ελευθερίας» και τις «Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ».

Στην Daraa είναι ανεπτυγμένες η «Ταξιαρχία του Ιμάμη Χουσείν» και η πακιστανική «Ταξιαρχία Zainebiyoun» μαζί άλλες δυνάμεις. Βόρεια, βορειανατολικά, ανατολικά βρίσκονται δυνάμεις της Χεζμπολάχ, Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, Αφγανοί πολιτοφύλακες, ιρακινές δυνάμεις της Asaib Ahlil Hak.

Ιρανοί Φρουροί και Χεζμπολάχ αποτελούν κόκκινο πανί για το Ισραήλ ενώ έχει κατηγορήσει τις δυνάμεις αυτές πως συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση φορώντας στολές του συριακού Στρατού…

Ετσι, στις 2.00 Α.Μ τοπική ώρα, η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία ξεκίνησε την επίθεση στην Daraa χρησιμοποιώντας MLRS Golan -1000 και βομβαρδίζοντας με 40 πυραύλους την περιοχή Al-Balad.

H Ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει στα σύνορα με Ισραήλ παρά τις προειδοποιήσεις από ΗΠΑ.

Ομως το θέμα είναι σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, πως δυνάμεις του συριακού Στρατού κατέλαβαν φυλάκιο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο Γκολάν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη δίπλα στα ισραηλινά σύνορα.

«Ήδη οι πρώτες αναγνωριστικές κρούσεις σημειώθηκαν χτες το βράδυ. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες με περίπου 60 άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα» αναφέρει το Ισραήλ.

Το φυλάκιο ήταν εγκαταλειμένο από την δύναμη των ΗΕ, την γνωστή UNDOF, στο Γκολάν.

Η περιοχή ήταν αποστρατικοποιημένη ζώνη από ισραηλινά και συριακά στρατεύματα.

Αυτό προέβλεπε η συμφωνία ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών που ακολούθησε τον πόλεμο «Γιομ Κιπούρ» του 1973.

Σύμφωνα με την αναφορά, η UNDOF έχει εντοπίσει κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Οι δυνάμεις IDF ανέφεραν με ανακοίνωση τους πως:

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και φωτογραφίες του δικτύου εκεί αποτελούν σοβαρή και θρασύτατη παραβίαση της συμφωνίας διαχωρισμού δυνάμεων».

Επιπλέον στην τηλεόραση του Ισραήλ μεταδόθηκε βίντεο από την περιοχή. Δείτε το εδώ.

Το Αρχηγείο των Δυνάμεων IDF αναφέρει πως το Ισραήλ μπορεί να εμπλακεί στρατιωτικά ώστε να απομακρύνει τις δυνάμεις με χρήση δύναμης.

Αξιωματούχοι ανέφερan πως «το Ισραήλ θεωρεί την UNDOF ως υπεύθυνη για τον εντοπισμό και δράση εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων στην Ζώνη διαχωρισμού και γι αυτό είναι αποφασισμένο να αποτρέψει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή».

Ενδιαφέρον αποτελεί και το στοιχείο πως η αναφορά ήρθε λίγες ώρες αφού Ισραηλινός πύραυλος Patriot εκτοξεύτηκε για να καταρρίψει drone που έμπαινε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από την Συρία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πιστεύουν πως ανήκει στον Στρατό του Μ.Ασαντ.

Οι δυνάμεις UNDOF εγκατέλειψαν την περιοχή το 2014 λόγω των συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών και συριακού Στρατού στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου