GuidePedia

0

Απίστευτη αναφορά του προέδρου τω ΗΠΑ στον γνωστό ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μέσα από τον οποίο συνηθίζει να… κάνει «πολιτική», καθώς απηύθυνε μια ειρωνική προειδοποίηση στη Ρωσία, καλώντας την να προετοιμαστεί διότι «έρχονται πύραυλοι». Η αναφορά έγινε εξαιτίας της βλακώδους επίσης αναφοράς του Ρώσου πρέσβη στον Λίβανο, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου της Χεζμπολάχ, ότι θα καταρριφθούν οι πύραυλοι και θα πληγεί η πηγή εκπομπής του πυρός…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη κάθε στιγμή που περνάει, διότι αυτό που επιτυγχάνει ο Τραμπ με τέτοιες αναρτήσεις, είναι να μηδενίζει τα περιθώρια «απορρόφησης» της κατάστασης από τη Ρωσία χωρίς αντεκδικητικό πλήγμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται κάθετα η πιθανότητα σύρραξης που ίσως θα περιλαμβάνει κι άλλα μέτωπα πλην αυτού της Συρίας.

Ο Τραμπ πιθανόν να έχει πειστεί από τους συμβούλους του ότι η σκληρή στάση της Ρωσίας όλο αυτό το διάστημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ισχύ της, τουλάχιστον τοπικά και έχει αποφασίσει να αποκαλύψει τη μπλόφα (call the bluff) του Κρεμλίνου.


Στην ουσία διαμηνύει στον Πούτιν ότι «υπάρχει και κάποιος πιο τρελός» και ότι θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, με το «» που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι πολλά χρόνια, για παράδειγμα από την προσάρτηση της Κριμαίας και όσα έγινα και ενδεχομένως θα γίνουν ξανά σύντομα στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Στρατηγικά έχει νόημα, όμως ακόμα κι έτσι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε ο αντίπαλος να έχει περιθώριο διαφυγής, καθώς σε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο δεν θα έχει άλλη επιλογή από την κλιμάκωση η οποία δεν γνωρίζει κανείς που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα.

Ένα «παράθυρο» που θα επιτρέπει τη διαφυγή του αντιπάλου χωρίς ταπείνωση, αλλιώς ο κόσμος θα έχει εισέλθει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Ακόμα κι αν η υπεροχή τοπικά των ΗΠΑ είναι απόλυτη, θα πρέπει οι σύμβουλοι του Τραμπ να αξιολογήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τέτοιας… άτσαλης στρατηγικά οπτικής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανεξετάσουν οι «καμένοι» τη στάση της εξέτασης των πάντων όχι υπό ελληνοκεντρική λογική, αλλά από αυτή που θέλει την άκριτη στήριξη του οποιουδήποτε, τον οποίο έχουμε με μη ορθολογικά κριτήρια ως εκπρόσωπο του «καλού» και τον αντίπαλο, εκπρόσωπο του «κακού».

Η πικρή ΠΛΑΚΑ είναι ότι πολλοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας, ΔΕΝ ξέρουν πλέον τι να κάνουν, αφού μέχρι πρόσφατα αποθέωναν τον Τραμπ και υπερθεμάτιζαν για το «ξανθό γένος». Τι θα κάνουν τώρα; Να υποθέσουμε ότι μάλλον θα βαρύνει η κοινή ορθόδοξη κληρονομιά και ο Τραμπ θα υποβιβαστεί σε… «ενεργούμενο των Εβραιο-Μασόνων»; Έτσι, για να αναφερθούμε στην ψυχοπαθητική δήθεν συζήτηση που διεξάγουν πολλοί και όχι μόνο στα ελληνικά καφενεία.

Ίσως δεν απέχουν και πολύ από την αλήθεια το ότι πίσω από αυτή την αντιπαράθεση Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου βρίσκονται τα συμφέροντα μιας και μόνο χώρας, η οποία έχει κάθε λόγο να επείγεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ακόμα και διά των όπλων, αφού αυτό το οποίο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με τον συριακό εμφύλιο, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα συνιστά διαρκή απειλή εθνικής ασφαλείας.

Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να έχουμε μια δραματική κλιμάκωση με στόχο ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στη Μέση Ανατολή, αυτό που δεν κατάφερε ο συριακός εμφύλιο, με τον τρόπο που επιδιωκόταν, εξαιτίας της ρωσικής παρέμβασης, έχει αυξηθεί θεαματικά.

Ας παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση, έχοντας κατά νου όχι να συμπεριφερόμαστε ως οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, ή «τσιρλίντερς» του Τραμπ ή του Πούτιν (σ.σ. το κάνουν ακόμα και μορφωμένοι άνθρωποι) αλλά ως υπεύθυνοι πολίτες.

Υπεύθυνοι πολίτες που θα μας απασχολεί, πρώτον, πως το δικό μας σπίτι θα μείνει ασφαλές όσο γίνεται στην πυρκαγιά και δεύτερον, αν είναι δυνατόν, η επόμενη ημέρα να μας βρει σε καλύτερη θέση τακτικά και στρατηγικά, είτε αφορά τη μείωση της έντασης, ίσως δε και της ισχύος αντιπάλων, άρα και των απειλών, είτε το «πράσινο φως» να προχωρήσουν πράγματα που σήμερα δεν «περπατούν»…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top