GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησε η μάχη γύρω από τον Ευφράτη με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στο μέτωπο της Συρίας καθώς ρωσικά/συριακά μαχητικά βομβάρδισαν τις δυνάμεις των Κούρδων SDF μαζί με τους οποίους βρίσκονται και επιχειρούσαν και αμερικανικές δυνάμεις. Ο βομβαρδισμός έγινε στην ανατολική όχθη του Ευφράτη κοντά στην Deir Ezzor. Οι Κούρδοι δημιούργησαν στρατιωτικό και πολιτικό συμβούλιο της Deir Ezzor και κινήθηκαν εναντίον της πόλης και του συριακού Στρατού.

Οι πρώτες δυνάμεις του συριακού Στρατού πέρασαν τον Ευφράτη κοντά στην Jaffrah χρησιμοποιώντας αμφίβια οχήματα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτοκινούμενη αμφίβια γέφυρα εφόδου.

Ο συριακός Στρατός εγκατέστησε δυνάμεις και συγκεκριμένα από τις φωτογραφίες διακρίνονται μονάδες πυροβολικού και θερμοβαρικά TOS-1A, να στοχεύουν τους Κούρδους με την απόσταση που τους χωρίζει να είναι λιγότερη από 15 χλμ!

Οι SDF είχαν μπει στην βιομηχανική περιοχή της Deir Ezzor ενώ μετά τον βομβαρδισμό των θέσεων τους, δόθηκε διαταγή για ενίσχυση των δυνάμεων τους.

Πιο αναλυτικά, η αεροπορική επιδρομή έγινε στις 3 το πρωί στην περιοχή Al-Sinaa κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Ευφράτη.

Ακόμη δεν υπάρχει αποδέσμευση πληροφοριών για τραυματίες και νεκρούς αλλά πρόκειται σαφέστατα για μια ανταπόδοση από πλευράς Ρωσίας-Συρίας και με εξαιρετικό ενδιαφέρον πλέον αναμένουμε την απάντηση των ΗΠΑ.

Πριν λίγες ώρες, ο συριακός Στρατός πέρασε τον Ευφράτη Ποταμό στην Deir Ezzor.

Η ανακοίνωση μάλιστα έγινε από την ίδια την εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, χτες Παρασκευή σε δημόσια συνέντευξη τύπου. Ο λόγος φυσικά ήταν ο βομβαρδισμός που θα γινόταν.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τη μεγάλη νίκη στην Deir Ezzor, ο συριακός Στρατός καθαρίζει την περιοχή από το ISIS στις ανατολικές πλευρές της χώρας. Οι ειδικές δυνάμεις πέρασαν τον Ευφράτη φτάνοντας την ανατολική ακτή».

Εδώ το βίντεο


Πράγματι η προεργασία είχε γίνει με τον συριακό Στρατό και την Χεζμπολάχ να προελαύνουν στην περιοχή Jaffrah δυτικά του Ευφράτη κοντά στο αεροδρόμιο της Deir Ezzor.

Πολλοί πίστευαν ότι ο συριακός Στρατός δεν θα περάσει τον Ευφράτη. Πρόκειται όμως για κοινή απόφαση Συρίας-Ιράν-Ρωσίας για την πλήρη απελευθέρωση της πόλης και την κατάληψη πολύ σημαντικών πετρελαιοπηγών.

Το παιχνίδι εδώ παίζεται. Οποιοδήποτε κράτος πχ κουρδικό χρειάζεται τις πετρελαιοπηγές και συγκεκριμένα τις πηγές «Omar» που υπάρχουν στην περιοχή για να επιβιώσει οικονομικά.

Ετσι η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε σε χρόνο μηδέν και ο συριακός Στρατός όπως θα δείτε και στις εικόνες παρακάτω πέρασε τον Ευφράτη κοντά στην Jaffrah χρησιμοποιώντας αμφίβια οχήματα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτοκινούμενη αμφίβια γέφυρα εφόδου. Ρώσοι σύμβουλοι όπως και σε κάθε επιχείρηση πλέον έδιναν τις διαταγές.

Οι Κούρδοι SDF προσπάθησαν να φτάσουν πρώτοι και να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές Omar.

Ο συριακός Στρατός όμως κατάφερε να «σπάσει» τις ζώνες άμυνας του ISIS που κατά κάποιο τρόπο προστάτευαν και τις δύο όχθες του Ευφράτη.

Χτες Παρασκευή οι Κούρδοι SDF ανακοίνωσαν ότι έφτασαν στην Deir Ezzor στον Ευφράτη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ μετά από 48 ώρες προέλασης με την κωδική ονομασία «Al-Jazira Storm».

Ο εκπρόσωπος του SDF, Mustefa Bali, είπε ότι θα επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους κατά του ISIS σε όποια περιοχή βρίσκονται στη Συρία.

Η απόσταση που χωρίζει πλέον τις δυνάμεις SDF με τον συριακό Στρατό είναι μόλις 15 χλμ.

Η ανακοίνωση των Κούρδων SDF

«Θα απαντήσουμε αν ο συριακός Στρατός περάσει τον Ευφράτη και μπει στις περιοχές μας. Ο συριακός Στρατός ήδη μας είχε βομβαρδίσει στην Tabqa και αν μας επιτεθεί και εδώ, έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε και αυτό θα κάνουμε» είπε ο Talal Silo, επιχειρησιακός διοικητής των SDF.

«Οι SDF δεν θα επιτρέψουν στον συριακό Στρατό να περάσει τον Ευφράτη και να φτάσει στην Deir Ezzor και να ανακαταλάβει την περιοχή».

«Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή» είπε ο Διοικητής των SDF Abu Khawla.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε κάθε χωριό στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη και μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ».

«Προχωράμε πολύ προσεκτικά και γρήγορα».

«Σκοπός μας δεν είναι η πόλη αλλά στο κοντινό μέλλον θα είναι καθώς ο λαός δεν θέλει να ζει υπό τον Άσαντ» πρόσθεσε.

«Σκοπός μας δεν είναι να πάμε στην Deir Ezzor αλλά υπάρχουν πολλοί μαχητές του ISIS και πηγές…» είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ryan Dillon με τη σειρά του…

Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Deir Ezzor των SDF, σκοπός της επιχείρησης είναι η ανακατάληψη περιοχών στη βόρεια και ανατολική πλευρά και η προέλαση προς τον Ευφράτη.

Η περιοχή Al-Jazira που βρίσκεται στην βορειοανατολική Συρία, τοποθετείται μεταξύ των Ποταμών Ευφράτη και Τίγρη και περιέχει τις περιοχές Hasaka, Raqqa και Deir al-Zor.

Ο όρος «Jazira» χρησιμοποιείται από τους Κούρδους και την Διοίκηση τους της Β.Συρίας γνωστή ως «Ροτζάβα» για τις περιοχές Qamishli και Hasaka.

Την Πέμπτη οι Κούρδοι SDF κατέλαβαν την πόλη Al-Husseiniyeh κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Ευφράτη βόρεια της Deir Ezzor.



Καθώς οι SDF έφταναν την ανατολική πλευρά του Ευφράτη βόρεια της Deir Ezzor, αμερικανικές επιδρομές σκότωσαν 120 αμάχους σε καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Jadid A’akidat.

Η στιγμή που ο Συριακός Στρατός περνά τον Ευφράτη.







πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top