Του Νίκου Μελέτη
Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς ο Έντι Ράμα βρίσκει την ευκαιρία εν μέσω πλήρους αποδυνάμωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να ολοκληρώσει την επιχείρηση αφελληνισμού σημαντικών μειονοτικών κέντρων όπως η Χειμάρρα, ενώ οι απειλές της Αθηνάς για μπλοκάρισμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας κάθε άλλο παρά δείχνουν να πτοούν τα Τίρανα.
Τα ανοικτά ζητήματα και οι τελευταίες εντάσεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για σύντομη υπέρβαση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις λόγω και της υπεροπτικής και «επιθετικής» πολιτικής που ακολουθεί ο Αλβανός ηγέτης και αυτό μεγαλώνει τις δυσκολίες ενόψει της απόφασης που πιθανότατα θα κληθεί να πάρει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο για έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ράμα μιλώντας στην Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του, επέμεινε ότι η μοναδική γειτονική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει προβλήματα είναι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα Τίρανα επιθυμούν την αμοιβαία φιλία και διμερή συνεργασία. Έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα λέγοντας ότι η κυβέρνηση του έχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αλλά όπως προειδοποίησε η Αλβανία «δε θα κλείσει ποτέ, ούτε τα μάτια και ούτε το στόμα, σε υπεράσπιση των αληθειών και των δικαιωμάτων της». Από τις παρεμβάσεις πάντως δεν έλειψαν οι επιθέσεις εναντίον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά και του προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ Β. Ντούλε…
Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν «δηλητηριασθεί» από τις εντάσεις που δημιουργούν σχέδια ανάπλασης στην Χειμάρρα που σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ στρέφονται εναντίον ελληνικών περιουσιών.
Αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αναδειχθεί όμως είναι ότι οι όποιες παραβιάσεις δικαιωμάτων και κυρίως περιουσιακών δικαιωμάτων δεν αφορούν μόνο μέλη της ελληνικής μειονότητας αλλά και Ευρωπαίους πολίτες καθώς σημαντικός αριθμός Βορειοηπειρωτών κατέχει πλέον και την Ελληνική ιθαγένεια. Συνεπώς με προσφυγές στα Αλβανικά δικαστήρια και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορούν να στραφούν εναντίον του Αλβανικού κράτους.
Όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι πρόκειται για συστηματική και στοχευμένη εναντίον των μελών της μειονότητας σχέδιο υφαρπαγής περιουσιών καθώς το σχέδιο ανάπλασης αφορά ολόκληρες περιοχές όπου σημαντικό μέρος περιουσιών ανήκει σε μειονοτικούς αλλά και σε Αλβανούς. Εξάλλου προβληματικό στοιχείο είναι ότι σχέδια ανάπλασης στην Χειμάρρα είχαν εγκριθεί και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τον πρώην πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχο της πόλης Β. Μπολάνο, ενώ είχε εγκριθεί και από το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ.
Το περιουσιακό στοιχειώνει την μειονότητα καθώς δεν είναι μόνο η αλβανική κυβέρνηση που επιδιώκει την αλλοίωση του ελληνικού χαρακτήρα παραδοσιακών κέντρων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό όργιο αλλοίωσης και παραχάραξης τίτλων ιδιοκτησίας στον οποίο συμμετείχαν κατά περιόδους και μέλη της μειονότητας.
Οι ιδιαίτερα αδύναμες αναφορές στην προηγούμενη Έκθεση Προόδου της Αλβανίας που είχε εκδοθεί πέρυσι τον Νοέμβριο από την Κομισιόν δυσκολεύουν ιδιαίτερα την όποια προσπάθεια της Αθήνας να συνδέσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ειδικά θέματα που αφορούν την κατάσταση της Ελληνικής Μειονότητας.
Στην περυσινή Έκθεση δεν υπήρχε στις 95 σελίδες της Έκθεσης ούτε μια ρητή αναφορά σε «Εθνική Ελληνική Μειονότητα» που είναι και αναγνωρισμένη από Διεθνείς Συνθήκες, ενώ αντιθέτως γινόταν ρητή αναφορά σε «Ρομά και Αιγυπτίους» με την σύσταση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους.
Βεβαίως στην Έκθεση υπήρχε γενική αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής των δικαιωμάτων περιουσίας και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για απόδοση τίτλων, αποκατάσταση η και αποζημίωση. Πάντως ενόψει και της διαμόρφωσης της νέας Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στην Χειμάρρα και την διαρκή παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου