GuidePedia

0

Αυτή η υπόθεση με τους «Αντιρώσους» στο Καζακστάν και τον χάρτη με εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ρωσίας και της Κίνας που παρουσίασε ένας ιστότοπός τους είναι σίγουρα στημένη. Μυρίζει προβοκάτσια και προσπάθεια αποσταθεροποίησης του τωρινού καθεστώτος από μακριά, γιατί ο Ναζαρμπάγιεφ είναι 77 ετών και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την επομένη του θανάτου του.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Οι Εθνικιστικές Διεκδικήσεις μικρής μερίδας Καζάκων, έναντι της Ρωσίας ή της Κίνας είναι εκτός πάσης λογικής, για να μην πω ότι αγγίζει το επίπεδο της γελοιότητας. Αντιρωσικό οργανωμένο κίνημα ουσιαστικά δεν υπάρχει στο Καζακστάν, είναι μία εκδήλωση ανασφάλειας έναντι της ρωσικής μειονότητας από τους Καζάκους, που η πλειοψηφία τους ακολουθεί τον τρόπο ζωής της στέπας και είναι σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα όλος ο διοικητικός ιστός της χώρας να ελέγχεται από την Ρωσική μειονότητα που αντιπροσωπεύει το 20% του πληθυσμού.

Οι Καζάκοι διακατέχονται από την φοβία ότι μία μέρα η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αυτήν την μειονότητα για να καταλάβει την χώρα όπως έκανε στην Ουκρανία. Η μεταφορά της πρωτεύουσας Almaty στην Astana που είναι η γενέτειρα του Ναζαρμπάγιεφ και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, έγινε σε αυτό το πνεύμα ανασφάλειας, διότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Almaty είναι Ρώσοι.

Το ειδικό βάρος της Ρωσίας στην περιοχή είναι τέτοιο που παρόλο που η Αμερική έχει πολύ βαθιά εμπλοκή στην χώρα με τις πετρελαϊκές της εταιρείας, ενώ τόσο η CIA όσο και το State Department είναι αμφότεροι εξαιρετικά δραστήριοι. Το Καζακστάν είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στους δύο γίγαντες, Ρωσία και Κίνα, χωρίς ουσιαστική διέξοδο.

Μόνο η ομαδική αποσταθεροποίηση των χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογα προβλήματα στην Ρωσία/Κίνα. Πιστεύω ότι όλες οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς που έχουν υπερήλικες δικτάτορες θα είναι η επόμενη εστία περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Θεωρώ ότι είναι παραπάνω από πιθανό οι ΗΠΑ να χτυπήσουν εκεί τη Ρωσία και την Κίνα. Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν είναι το μαλακό υπογάστριο Ρωσίας και Κίνας (Δρόμος Μεταξιού). Ο επερχόμενος θάνατος των δικτατόρων τους (όλοι υπερήλικες πρώην ανώτεροι αξιωματικοί του Σοβιετικού Στρατού), θα δημιουργήσει ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον σε αυτές τις χώρες, που θα είναι αδύνατον για την Αμερική να αποφύγει τον πειρασμό και να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Ο Καύκασος βρίσκεται είδη σε αναταραχή και το ερωτηματικό είναι αν και το Αζερμπαϊτζάν του Αλίγιεφ θα αποσταθεροποιηθεί. Ο Αλίγιεφ είναι σχετικά νέος, δηλαδή 61 ετών και τα έχει καλά και με την Ρωσία αλλά και την Δύση (βλ. ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκία).

Σίγουρα η αστάθεια που ενδεχομένως να δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τον άξονα Αφγανιστάν / Πακιστάν / Ινδία, αλλά και το γεωστρατηγικό «παιχνίδι» στην άπω Ανατολή, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο για την Κίνα στα δυτικά της σύνορα που δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστεί. Ίσως η προοπτική αυτή να εξηγεί και την ενίσχυση των αμερικάνικων στρατευμάτων, αντί της σταδιακής απεμπλοκής από το Αφγανιστάν, που αποφάσισε η νέα Αμερικάνικη κυβέρνηση.

Μπορεί προς το παρόν η Ρωσία να κάνει μεγάλες στρατιωτικές συγκεντρώσεις και μαζικές ασκήσεις στα δυτικά της σύνορα προς την μεριά του ΝΑΤΟ, αλλά σύντομα θα κληθεί να στρέψει την προσοχή της στα Νότια σύνορά της στην Ασία. Αν το σενάριο αυτό βγει, κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ασύμμετρη αλλά σοβαρή απειλή στην Ασία, σε μήκος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι η δική μας γειτονιά θα ηρεμίσει τελείως… απλά θα περάσει σε δεύτερο βαθμό ενδιαφέροντος για τις μεγάλες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να κρατήσουν μία ελεγχόμενη ένταση στην Α. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top