GuidePedia

0

Όπλα και πυρομαχικά αξίας 2,2 δισ. δολαρίων έχουν δώσει οι Αμερικανοί στους Κούρδους της Συρίας προς μεγάλη ανησυχία της Άγκυρας, όπως παραδέχεται το δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, η εφημερίδα Yeni Safak. Επικαλούμενη αναφορές ΜΚΟ που ασχολούνται με τη διάδοση των όπλων ανά τον κόσμο, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως οι ΗΠΑ στέλνουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που προμηθεύονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κρυφά στους Κούρδους του YPG.

Σύμφωνα με τους Τούρκους οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 700 εκ. δολάρια για αγορές τυφεκίων εφόδου AK-47 Kalashnikov, φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG, σωλήνες όλμων και όλα αυτά με τα ανάλογα πυρομαχικά.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, οι Αμερικανοί έστειλαν 70 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του PYD/YPG στην επαρχία Χασακά της βόρειας Συρίας, μέσω Ιράκ. Η αυτοκινητοπομπή εισήλθε στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής περνώντας από το συνοριακό πέρασμα Σιμέλκα στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.


«Πάνω από 900 εκ. δολάρια έχουν δεσμευτεί να δαπανηθούν μέχρι το 2022 και σχεδόν άλλα 600 εκ. έχουν ζητηθεί για τον ίδιο σκοπό από την κυβέρνηση Τραμπ. Τα ποσά αυτά ανεβάζουν το συνολικό ποσό που το Πεντάγωνο προτίθεται να δαπανήσει για τους Κούρδους στα 2,2 δισ. δολάρια», καταγράφουν οι ΜΚΟ.

«Το Πεντάγωνο προμηθεύεται τα όπλα μέσω δύο διαύλων, της Special Operations Command (SOCOM), που επιβλέπει όλες τις υπερπόντιες αμερικανικές επιχειρήσεις και μέσω της Picatinny Arsenal, μιας σχετικά άγνωστης εγκατάστασης του Αμερικανικού Στρατού στο Νιού Τζέρσεϊ.

Το τρέχον οικονομικό έτος η SOCOM θα διαθέσει επιπλέον 172 εκ. δολάρια για αγορά τυφεκίων AK-47, αντιαρματικών εκτοξευτών RPG και των αναλόγων πυρομαχικών τους. Οι Αμερικανοί φέρονται να παρακάμπτουν τις διεθνείς διαδικασίες ελέγχου διακίνησης όπλων και αποκρύπτουν τον τελικό προορισμό παράδοσης αυτών.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top