GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κυριακή μεσημέρι σε ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης που σημειωτέον δεν έχει πρόσβαση στην θάλασσα, σε μια κεντρική καφετέρια με έκπληξη ακούς, (για πρώτη φορά σε αυτό το μέρος), δυο μεγάλες παρέες να μιλούν τουρκικά. Σίγουρα αυτό ωφέλει οικονομικά, αλλά το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις που κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να τις βλέπουν.



Burası Yunanıstan TÜRKLERİN OLACAK = Εδώ είναι Ελλάδα που… ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Μια από τις πολλές παρενέργειες με ιδιαίτερη σημασία που είχε η οικονομική κρίση στην χώρα μας, είναι να ελαττωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η δυνατότητα των Ελλήνων να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κυρίως για τουριστικούς και άλλους λόγους.



Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά τις επισκέψεις την Τουρκία, όπου πριν από μια δεκαετία οι Έλληνες έρχονταν πολύ ψηλά στον αριθμό των ξένων που επισκέπτονταν την γειτονική χώρα. Οι λόγοι των επισκέψεων ήταν πολλοί, αλλά κυρίως οι μεγάλοι δεσμοί που έχουν οι Έλληνες με την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία.

Όμως η οικονομική κρίση μείωσε πολύ τις επισκέψεις και οι Έλληνες που ήταν πρώτοι στις ακτές της Ιωνίας και όχι μόνο, σήμερα βρίσκονται πολύ κάτω στον κατάλογο των ξένων τουριστών στην Τουρκία.

Από την άλλη μεριά τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τα δυο τελευταία, οι Τούρκοι κάνουν πολύ δυνατή την παρουσία τους ιδιαιτέρα στα νησιά και την Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά για πολλούς ή δεν έχουν καμία σημασία, ή ακόμα περισσότερο θεωρούνται ευεργετικά για την ελληνική οικονομία με την κρίση που την μαστίζει. Και όμως το θέμα έχει και μια άλλη διάσταση την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι την έχουν συνειδητοποιήσει, για να μην πάμε σε αλλά «καυτά» θέματα, (βλέπε εμπρησμοί δασών κλπ). Άλλωστε τα οφέλη του τουρισμού δεν μετρούνται με τον αριθμό των αφίξεων αλλά με το σύνολο των εσόδων.

Και για να καταλάβουμε κάποια πράγματα : το ζήτημα της επαναφοράς της Ελλάδας στο… οθωμανικό «τόξο», έχει πάρει τα τελευταία χρόνια σοβαρές διαστάσεις από τους ισλαμιστές γείτονες και τελευταία αναπτύσσουν μια έντονη προπαγάνδα προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε έχουν σαν μεγάλο σύμμαχο τους και την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία των τουρκικών σήριαλ που εξοικείωσε, όπως πιστεύουν, τους Έλληνες με την… «οθωμανική τους κληρονομιά».

Πρόσφατα μάλιστα σε μια παρουσία αυτής της «οθωμανικής κληρονομιάς» της Ελλάδας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ακουστήκαν πολλά φαιδρά τα οποία όχι μόνο δεν στέκουν ιστορικά, αλλά και προκαλούν τον γέλωτα, είναι όμως άλλη μια πλευρά της επίσημης τουρκικής επεκτατικής αντίληψης, (νεοοθωμανικη), στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα.

Αναφορές όπως, «οι εθνικιστές Έλληνες καταστρέφουν την οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα καταρρέουν, σκόπιμα δεν κτίζονται πια… τζαμιά και τουρκικά χαμάμ», λες κει είμαστε στον δέκατο ένατο αιώνα, καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την πολιτική.

Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, συχνά παρουσιάζονται ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές, (μεγάλη τηλεοπτικη παρουσίαση στην Kocaeli TV), που καυτηριάζουν την ελληνική στάση να μην δοθεί ξανά στην λειτουργία τον γνωστό «Βοεβόδα τζαμί» στο Μοναστηράκι. Το τζαμί αυτό παρουσιάζετε σαν ένα από τα τρία οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί στην Αθήνα από τα 86, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ειδικοί, τζαμιά λουτρά κ.α., που είχαν κτίσει οι Οθωμανοί και τα… «γκρέμισαν» οι Έλληνες «φανατικοί».



Απλά… για να πάρουμε μια ιδέα!

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top