GuidePedia

0

Το Κουρδιστάν προορίζεται απο τις ΗΠΑ ως η νέα γραμμή ανάσχεσης της Κίνας προς την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ διαγκωνίζονται με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα,πολιτικά,οικονομικά, στρατιωτικά. Η δε Κίνα απλά και μόνο με την απειλή της χρήσης στρατιωτικής βίας κατάφερε να κυριαρχήσει στην Σινική θάλασσα έναντι του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων χώρες στις οποίες έχει απαγορεύσει να κάνουν σχέδια για ΑΟΖ και διεκδίκηση των οφελημάτων που προέκυψαν μετά απο την αρνητική γνωμοδότηση για την Κίνα από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.Οι ΗΠΑ ιδροκοπάνε να πείσουν την Ινδία-Φιλιππίνες-Ιαπωνία ότι αποτελούν ικανό προστάτη. Αλλά μάταια.Τα πρόσφατα ατυχήματα του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μόνο ατυχήματα δεν είναι. Πως είναι δυνατόν πολεμικά πλοία με ενα σωρό ηλεκτρονικά βοηθήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ένα σκασμό προσωπικού εν υπηρεσία να συγκρούονται με τάνκερ μήκους 200 μέτρων.
Στο μέτωπο του Κουρδιστάν -Συρίας η Ρωσία του Πούτιν δίνει ΄΄ρεστα΄΄. Η Τουρκία έχει πλέον συνάψει άξονα με το Ιράν και την Συρία, άκουσον άκουσον.., υπό την αιγίδα της Ρωσίας η οποία θέλει να αποτρέψει την ίδρυση Κουρδικού κράτους στην βόρεια Συρία πολεμώντας έτσι ΄΄εξ επαγωγής'' τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνοντας στον Τραμπ ότι καλή μεν η αμερικανο-ρωσική προσέγγιση αλλά τους όρους τους υπαγορεύει η Ρωσία.

Ένας απο τους λόγους που η Ρωσία δεν θέλει Κουρδικό κράτος είναι ότι προέχει ικανοποίηση της Κίνας. Η Κίνα προς το παρόν δεν έχει δικά της κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.Υπάρχουν αρκετά στην νότια Σινική θάλασσα αλλά ακόμα δεν μπορεί να τα εξορύξει.Η Κίνα για να συνταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και να ενταχθεί στο διαχρονικό όραμα του Πουτιν για την ευρασατκή ένωση πρέπει να νοιώσει ότι η Ρωσία θα μπορέσει να της εξασφαλίσει ομαλή παροχή υδορογονανθράκων. Η Κίνα σήμερα εξαρτάται απο τους υδρογονάνθρακες της Μ. Ανατολής, Κατάρ-Σαουδική Αραβία-Ιράν. Ο Πούτιν θέλει να ελέγξει την Μ.Ανατολή για να μπορέσει να δείξει στην Κίνα ότι μόνο μέσω Ρωσίας θα μπορέσει να τροφοδοτείται απο την Μ.Ανατολή και γιαυτό καλύτερα να ενταχθεί στην ευρασιατική ένωση. Η Κίνα κάνει σκέψεις να εισβάλλει η ίδια στην Μ.Ανατολή για να εξασφαλίσει τα κοιτάσματα της.Θα διαβάσετε παρακάτω πως και γιατί.Ωστόσο οι Κινέζοι προτού δράσουν προτιμούν να περιμένουν οι Ρώσοι να κάνουν την βρώμικη δουλειά.Οι Ρωσοι με την σειρά τους κάνουν ότι μπορούν για επιβληθούν στην περιοχή και να δείξουν στην Κίνα ότι αποτελούν αξιόπιστη λύση Διαβάστε παρακ΄τω τι έγραφα σχετικά πριν από 8 μήνες

19-12-2016
Την 20η Μαρτίου 2003 άρχισε ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ ο οποίος οδήγησε σε πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, κατοχή της χώρας μέχρι το 2011 και ανακήρυξη αυτονομίας του Ιρακινού Κουρδιστάν

Μόλις έξι ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου, 16 Μαρτίου 2003, Ερντογάν ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την εκλογική νίκη του κόμματος του ΑΚΡ το 2002. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ερντογάν ήταν να αρνηθεί στις ΗΠΑ την διέλευση του Αμερικανικού στρατού από την Τουρκία στα πλαίσια του σχεδίου εισβολής τόσο από βορά όσο και από νότο.
Ο Ερντογάν είχε καταλάβει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν στόχευε μόνο στην πτωση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσέιν αλλά και στην ίδρυση τoυ πρώτου αυτόνομου Κουρδικού κράτους, αυτού του Ιρακινού Κουρδιστάν, και είχε δίκιο..
Σύντομα το Ιρακινό Κουρδιστάν με πρωτεύουσα το Ερμπίλ έγινε πετρελαιοπαραγωγό υπό την αιγίδα και έλεγχο της EXXON η οποία και ρύθμιζε την ροή πετρελαίου προς τις αγορές.Το Ιρακινό Κουρδιστάν κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεφύγει από την κατοχική μιζέρια του υπόλοιπου Ιρακ και εξελίχθηκε οικονομικά με αλματώδεις ρυθμούς και πολλοί πλέον το όταν αναφέρονται σε αυτό το χαρακτηρίζουν ως '' Ελβετία της Μ ανατολής'' ή ΄΄το Ντουμπάι της Μ.Ανατολής''


ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΄΄ΕΡΜΠΙΛ''(ΑΡΧΑΙΑ ΄΄ΑΡΒΗΛΑ"")

Οι φόβοι του Ερντογάν σχετικά με τον ρόλο του Ιρακινού Κουρδιστάν και την επίδραση του στους Κούρδους της Τουρκίας γρήγορα κατασίγασαν εφόσον ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν είχε αλλά σχέδια από αυτά της βοήθειας των Κούρδων σε Τουρκία -Συρία και Ιράν που περιμένουν την σειρά τους για ανεξαρτησία.Το Ιρακινό Κουρδιστάν όχι μόνο αποδείχθηκε παράγοντας αστάθειας για την Τουρκία αλλά αποτέλεσε και σύμμαχο της.Ο προεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί όχι μόνο ήρθε σε ρήξη με τον Ερντογάν ο οποίος πολεμούσε εναντίον των Κούρδων της Ανατολίας αλλά τον βοήθησε στην χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας το 2014 απο τις οποίες ο Ερντογάν βγήκε πρόεδρος της χώρας.
Βέβαια η πολιτοφυλακή του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι Πεσμεργκά, βοήθησαν τους Κούρδους της Συρίας και Τουρκίας στην μάχη στο Κομπάνι και συνεχίζουν την βοήθεια σήμερα στο συριακό μέτωπο πάντα στα πλαίσια της προσπάθειας για εκρίζωση του Ισλαμικού Κρατους και ίδρυσης του Συριακού Κουρδιστάν ή αλλιώς Ροζάβα.



Ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για τον Ερντογάν ο οποίος κέρδισε χρόνο από το 2003 και μετά ακριβώς λόγω της απροθυμίας του Ιρακινού Κουρδιστάν να υποδαυλίσει τον αλυτρωτισμό των υπόλοιπων Κούρδων σε Τουρκία-Συρία και Ιράν εφόσον προτίμησε να επικεντρωθεί στην οικονομική του ανάπτυξη.

Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ το 2003 έγινε για να στερηθεί η Κίνα το πετρέλαιο που τόσο έχει ανάγκη.Η Κίνα εκείνη την εποχή είχε ως κύριο προμηθευτή πετρελαίου το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν ο οποίος πούλαγε σε χαμηλότερες τιμές απο την αγορά. Από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 είχε επιβληθεί εμπάργκο εξαγωγών πετρελαίου στο Ιράκ και οι όποιες εξαγωγές υποτίθεται ότι τελούσαν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.Το Ιράκ κάθε μήνα ζητούσε έγκριση από τον ΟΗΕ για να πουλήσει πετρέλαιο προκειμένου να αγοράσει τρόφιμα, το πρόγραμμα ΄΄πετρέλαιο για τρόφιμα''.Ο Σαντάμ μπορούσε και πρότεινε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες κάτι που ο ΟΗΕ αποδέχονταν διότι στόχος δεν ηταν ο πλουτισμός του Ιράκ αλλά ένα μικρό κέρδος για να μπορέσει να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση. Καμία άλλη χώρα δεν μπορούσε να παραπονεθεί για τις χαμηλές τιμές πετρελαίου του Ιράκ που έσπαζαν την αγορά διότι υποτίθεται ότι οι εξαγωγές του θα περιορίζονταν μόνο στις απαραίτητες και τα χρήματα δεν θα κατεληγαν σε διεθνείς αγορές, χρηματιστήρια και επενδύσεις αλλά για την αγορά τροφίμων. Όμως ο Σαντάμ με τους γιους του πούλαγε λαθραία πετρέλαιο με αυτές τις χαμηλές τιμές χρησιμοποιώντας τα παραστατικά του ΟΗΕ και σε τρίτους όπως οι όμορες χώρες αλλά και όπως υποστηριζαν μερικοί , η ίδια η Κίνα.

Την ίδια εποχή, το 2003, η Κίνα βρίσκονται σε οικονομική και γεωπολιτική άνοδο.Η Κίνα εκείνη την εποχή άρχιζε την διείσδυση της στην Ευρώπη βασιζόμενη στην τεράστια βιομηχανική παραγωγή που με την σειρά της βασίζονταν στο φθηνό πετρέλαιο του Σαντάμ.

Ενώ το 1991 στον πόλεμο του Κόλπου ο Σαντάμ αφέθηκε να επιβιώσει παρ όλο που έχασε τον πόλεμο ο οποίος άρχισε με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, το 2003 και χωρίς ο Σαντάμ να έχει εισβάλει πουθενά όχι μόνο κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον του αλλά και εισβολή έγινε στο Ιράκ και τελικά ο Σαντάμ εκτελέσθηκε .

Οι ΗΠΑ από το 2003 εγκαινίασαν την προσπάθεια τους για την αποτροπή της κινεζικής διείσδυσης στην Ευρώπη ,προσπάθεια η οποία βασίστηκε στην γραμμή ανάσχεσης που ορίζονταν από το Ιράκ. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε από ένα απρόβλεπτο παράγοντα, την αντίσταση των ιρακινών, σιιτων και σουνιτών, κατά την δεκαετή κατοχή της χώρας τους . Παρόλες τις διαμάχες των σιιτών και σουνιτών που οδήγησαν ακόμα και σε διετή εμφύλιο στα πλαίσια της κατοχής (2006-2008) οι Ιρακινοί κατάφεραν να παρασύρουν τον αμερικάνικο στρατό σε ένα πόλεμο φθοράς με 30,000 τραυματίες και ανάπηρους και 4,000 νεκρούς. Το 2013 ο Πωλ Γουλφοβίτς όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Συρία και σε κλίμακα συμβατικού πολέμου ανάλογου του 2003 στο Ιράκ δήλωνε ότι <<Φοβάται ότι η κόπωση των Αμερικάνων από τους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους αντάρτες στην Συρίας στην τύχη τους όπως ακριβώς άφησαν και τους Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς το 1991 οι οποίοι συνετρίβησαν απο τον Σαντάμ. Εξέφρασε την απογοήτευση του για την ελλειπή βοήθεια προς τους αντάρτες στην Συρία αλλά είπε πως η στρατιωτική επέμβαση στην Συρία δεν είναι στο πρόγραμμα .

Οι ξυπόλητοι άραβες είχαν νικήσει την αυτοκρατορία.Το 2011 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν απο το Ιράκ και τα σχεδια για την κινεζική ανάσχεση μετατοπισθήκαν στο Κουρδιστάν, στο ενιαίο Κουρδιστάν που θα προέκυπτε από την ίδρυση του Συριακού Κουρδιστάν το οποίο θα ενώνονταν με το υπάρχον Ιρακινό και ίσως και με το Ιρανικό Κουρδιστάν.
Το 2011, την χρονιά που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν απο το Ιράκ, ξέσπασε και ο πόλεμος στην Συρία ο οποίος εκτιμώ και έχω γράψει πολλάκις ότι θα οδηγήσει στην τριχοτόμηση της Συρίας σε δυτική σιιτκή,σε Κουρδικο κράτος (Ροζάβα) στα βόρεια και σε σουνιτκό κράτος στα ανατολικά.

Τα Κουρδικά κράτη της Βόρειας Συρία και του Ιρακινού Κουρδιστάν θα ενωθούν και θα αποτελέσουν την νέα χερσαία γραμμή ανάσχεσης της Κίνας.

Η Τουρκία θα αποκοπεί από τον νέο δρόμο του μεταξιού, τον χερσαίο διάδρομο μεταφορών που απεικονίζεται κάτω και το οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει η Κίνα



Οι Κινέζοι σχεδιάζουν την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου που θα αναβιώσει τον ΄΄Δρόμο του Μεταξιού '' με σύγχρονους όρους. Για πρώτη φορά το 1994 ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας Li Peng έφερε την ιδέα στο προσκήνιο . Η ιδέα αυτή έτυχε άμεσα της υποστήριξης και αποδοχής της Ινδίας αλλά και πολλών κρατών της Ασίας
Τον Νοέμβριο του 2006 αντιπρόσωποι δεκαοχτώ κράτων της Ασίας υπέγραψαν σε διάσκεψη επιπέδου υπουργών την εφαρμογή του σχεδίου. Κίνα , Ινδονησία ,Λάος , Κορέα Καμπότζη , Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία , Καζακστάν ,Ιράν , Τουρκία και άλλες χώρες υπέγραψαν την συμφωνία . Το εγχείρημα προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 81,000 χλμ το οποίο θα συνδέσει πρώτα τις Ασιατικές χώρες μεταξύ τους και κατόπιν την Ασία με την Ευρώπη.To όνομα του σιδηροδρομικού δικτύου είναι ΤΑR-Trans-Asian Railway. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει α.τον Βόρειο Άξονα που θα συνδέει Ευρώπη-Πολωνία-Λευκορωσία-Ρωσία -Καζακστάν -Μογγολία-Κίνα - Κορέα.



πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top