GuidePedia

0

Το καθεστώς που ο Ταγίπ Ερντογάν σφυρηλατεί εδώ και 14 χρόνια, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Η εξαγωγή εσωτερικών κρίσεων στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι νέα και έχει κεμαλικό παρελθόν. Από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Ερντογάν με το που ανέβηκε στην εξουσία, ήταν να αλλάξει τη δομή του κεμαλικού κατεστημένου. Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη εν εξελίξει και η οριακή νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, τον αναγκάζει να προσεταιριστεί πολιτικά το ΜΗΡ των Γκρίζων Λύκων.

Ποιοί είναι οι Γκρίζοι Λύκοι και πώς προωθούν την ατζέντα τους μέσω του ΑΚΡ;

Οι Γκρίζοι Λύκοι εκφράζουν την πιο ακραία μορφή του τουρκικού εθνικισμού. Η ιδεολογία τους στέκεται κυρίως σε αντικουρδικές, αντιαρμενικές και ανθελληνικές θέσεις και έχουν προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, προωθώντας μια παντουρκική ατζέντα.

Το ΑΚΡ γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και είναι εύλογο, μερίδα της τουρκικής κοινωνίας να συσπειρώνεται εναντίον του. Η απομόνωση της Τουρκίας από τη Δύση σε συνδυασμό με τα τρομοκρατικά χτυπήματα που πλήττουν την Τουρκία την ώρα που ο τουρκικός στρατός αιμορραγεί εντός και εκτός συνόρων, έχουν φέρει τον Ερντογάν σε δύσκολη θέση. Το ΜΗΡ βρήκε την ευκαιρία να συμμαχήσει με τον Ερντογάν προσφέροντάς του μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα, ο Ερντογάν εξασφαλίζει την πολιτική ύπαρξη των Γκρίζων Λύκων και την προώθηση της πολιτικής τους ατζέντας.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο μέσω προβοκάτσιας;
 

Οι σχέσεις μεταξύ επίσημων πολιτικών φορέων, ΜΙΤ και παρακράτους δεν έχουν πάψει να υπάρχουν στην Τουρκία. Η διαφορά σε σχέση με την προ-Ερντογάν εποχή είναι οτι συντονίζονται από την «ενός ανδρός αρχή» του Τούρκου προέδρου. Ο δημοσιογράφος Αμπουλάκ Μποσκούρτ αποκάλυψε πως Ερντογάν, μυστικές υπηρεσίες και Γκρίζοι Λύκοι σχεδιάζουν μια προβοκάτσια που θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Ο Μποσκούρτ μας λέει το αυτονόητο, οτι δηλαδή ο Ερντογάν, μέσα από τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να αυξήσει τη δημοτικότητά του στην Τουρκία και να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από το μεγάλο ζήτημα της εξέλιξης της Τουρκίας σε αυταρχικό καθεστώς.

Συμφέρει τον Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα;

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια πως δεν είναι ορθολογική στις εξωτερικές υποθέσεις. Επομένως, το επιχείρημα οτι η Τουρκία δε θα θελήσει να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο, μολονότι είναι ισχυρό δεν ταυτίζεται με την αλήθεια.

Εκτός από τους λόγους εσωτερικής πολιτικής που υπαγορεύουν στον Ερντογάν τη δημιουργία κλίματος απειλής από το εξωτερικό, πρέπει να προσθέσουμε πως η Τουρκία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από το γεγονός της στήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ σε Συρία και Β. Ιράκ. Ο εφιάλτης της δημιουργίας προϋποθέσεων για την κρατογένεση των Κούρδων έχει γίνει πραγματικότητα.

Ο Ερντογάν επίσης αξιολογεί πως η στασιμότητα του Κυπριακού θέτει σε κίνδυνο τα ενεργειακά πλάνα της Τουρκίας. Μια κίνηση εναντίον της Ελλάδας, θεωρεί πως είτε θα ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε στα Ίμια το 1996, είτε η όποια διαμεσολάβηση έρθει από τον δυτικό παράγοντα, θα του προσφέρει ισχυρή διαπραγματευτική θέση στα αφορόντα τη Συρία. Από την άλλη πλευρά, η λήψη ενός αυτοκαταστροφικού εγχειρήματος όπως αυτό που αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μποσκούρτ, θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική ύπαρξη του Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικό saltomortaleγια τον Τούρκο πρόεδρο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε πως δεν είναι ορθολογικός λήπτης αποφάσεων και έτσι η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top