GuidePedia

0

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

"Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας". Η φράση αυτή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της ήττας που έχει υποστεί στην εικόνα του ο τουρκικός στρατός.

Οι άνδρες ενός από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκαν στο πάτωμα, ημίγυμνοι και δαρμένοι από το πλήθος, ανασύροντας στη μνήμη εικόνες από τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί οι μουσουλμάνοι στο Αμπου Γκράιμπ.


Οι φωτογραφίες του Αμπου Γράιμπ με γυμνούς ισλαμιστές κρατούμενους να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων και κακοποίησης, που είχαν σοκάρει τον κόσμο τη προηγούμενη δεκαετία, μοιάζουν να αναβίωσαν στην Τουρκία του σήμερα.

Ο παραλληλισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να επαναπροσδιορίσει τα συστατικά της Τουρκίας, αποδομεί τον βασικό παράγοντα του κεμαλικού κράτους: τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό είναι απόλυτα συμβατό με την ισλαμική αντίληψη του Τούρκου προέδρου.

Όποιος βλέπει τις εικόνες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που έκαναν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, κατανοεί ότι το αξιόμαχο έχει διαλυθεί.
Ο Στρατός έχει καταρρακωθεί. Οι παραστάσεις ισχύος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απομειώνονται ακόμα περισσότερο από την ήττα που υπέστη από την Αστυνομία στο πλαίσιο των εσωτερικών εκκαθαρίσεων.

Ωστόσο ο στρατός ήταν ανέκαθεν μέρος της εικόνας της "ισχυρής Τουρκίας" και με αυτή την έννοια ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να εκκαθαρίσει το στράτευμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποδομεί την ίδια την ισχύ της χώρας.

Η Τουρκία καθίσταται έτσι ανίσχυρη στα μάτια τόσο του μουσουλμανικού κόσμου, στον οποίο θέλει να πρωταγωνιστήσει  όσο και της Δύσης, στην οποία θέλει να μετέχει ως ισχυρή χώρα.

Αυτό σταδιακά, είναι πιθανό εάν συνεχιστεί, να την οδηγήσει σε ήττα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top