GuidePedia

0

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Ο αγωγός TAP θα αποτελέσει το Ευρωπαϊκό πόδι του Southern Energy Corridor. Το Ασιατικό πόδι του Southern Energy Corridor είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑP (Trans-Anatolian Pipeline), και South Caucasus Pipeline. Βλέπε χάρτη.


Χάρτης 1 Southern Energy Corridor


Ο Southern Energy Corridor θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο, και αποτελεί βασική γεωπολιτική φιλοδοξία της Τουρκίας και της ΕΕ, και έχει την στήριξη των ΗΠΑ.

Η βιωσιμότητα του Southern Energy Corridor απειλείται από τους Ρωσο-Γερμανικούς αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, και γι’αυτό υπάρχει η κόντρα ΗΠΑ-Γερμανίας, και πολύ περισσότερο Τουρκίας-Γερμανίας, με τους Τούρκους να στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Γερμανία, και τους Γερμανούς να υπόσχονται δισεκατομμύρια στους Τούρκους ως αντάλλαγμα.
Η κοινοπραξία TAP θα επενδύσει στον αγωγό ΤΑΡ 5.6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2.3 θα επενδυθούν στην Ελλάδα. Ο TAP θα μεταφέρει αρχικά στην Ιταλία 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 1/6 των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο. Σταδιακά η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα αυξηθεί στα 20 δις κυβικά μέτρα. Αν βέβαια περάσει φυσικό αέριο από το PKK στην Τουρκία. Μιλάμε θεωρητικά πάντα για τα σχέδια. Το ποιοι αγωγοί θα κατασκευαστούν και από που θα περάσει αέριο θα τα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως πχ αυτή για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Χάρτης 2 Trans-Adriatic Pipeline (TAP)


Χάρτης 3 Κουρδιστάν


Η άποψη μου είναι ότι είναι καλό να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, και σε αντάλλαγμα να βοηθήσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ τους Ρώσους να πουλήσουν φυσικό αέριο στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα στον Ειρηνικό, μία προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ώστε να αντισταθμίσει η Ρωσία την απώλεια των εσόδων που θα έχει στην Ευρώπη. Στην πράξη βέβαια όλα αυτά δεν είναι τόσο απλά όπως τα γράφω εγώ στο Facebook, αλλά λέω εγώ τώρα. Λέει ο καθένας την μαλακία του να πω κι εγώ την δική μου.

Χάρτης 4 Πιθανός αγωγός Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας


Ο αγωγός TAP, και όχι το αέριο που θα μεταφέρει, ανήκει κατά 20% στην κρατική Αζέρικη SOCAR, κατά 20% στην Ιταλική Snam, στην οποία συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά η Ιταλική ΕΝΙ, κατά 20% στην Αγγλο-Ολλανδική BP, κατά 19% στην Βελγική Fluxys, στην οποία συμμετέχει το Γαλλικό δημόσιο, κατά 16% στην Ισπανική Enagas, στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό δημόσιο, και κατά 5% στην κρατική Ελβετική Axpo. Βλέπε “Commission approves agreement between Greece and TAP allowing new gas pipeline to enter Europe”, Μάρτιος 2016

Να πω ότι άλλες εταιρείες έχουν αναλάβει τον TAP, άλλες τον ΤΑΝΑP, άλλες τον South Caucasus, και άλλες την παραγωγή φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.





πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top