GuidePedia

0

Η ΕΕ φέρεται να βρίσκεται κοντά σε οριστική συμφωνία με τη Άγκυρα, βάσει της οποίας όλοι η μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης έναντι των προσφυγικών ροών. Αναμένεται να διαπιστώσουμε εάν τα ανταλλάγματα θα είναι βγαλμένα μέσα από τον γνωστό… κατάλογο που προκύπτει μετά από ένα κλασικό τουρκικό-ανατολίτικο παζάρι.

Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μυστικά, άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων στο έδαφός της και θα αναλάβει δράση κατά των δουλεμπόρων. Ίσως αυτό να αφορούσε και ο καθησυχασμός του Αλέξη τσίρπα τηλεφωνικών, μια ημέρα προτού συναντηθούν, όπου φέρεται να του ανέφερε «μην ανησυχείς»…

Αν και η εν λόγω συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί και η εφαρμογή της θα είναι σκληρή, οι όροι της θα σηματοδοτούν το σημείο καμπής της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης, με σκλήρυνση της στρατηγικής, η οποία έως τώρα δεν κατόρθωσε να περιορίσει την πυκνή ροή ανθρώπων κατά μήκος του Αιγαίου. 

Η ροή αυτή έχει πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις εντός της ΕΕ, καθώς πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι έφτασαν στις 28 χώρες της ΕΕ, πέρυσι. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πιέζεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό να ελέγξει τις προσφυγικές ροές, μετά την απόφασή της να δεχτεί Σύρους πρόσφυγες και την προσπάθειά της να επιβάλει μια ευρωπαϊκή απόφαση κατανομής τους στις ευρωπαϊκές χώρες.

Δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν για τις συζητήσεις με την Τουρκία, επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι η Άγκυρα συμφώνησε να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που θα διασώζονται στα διεθνή ύδατα από τα πλοία του ΝΑΤΟ, ένα θέμα ευαίσθητο, που κρατούσε έως τώρα «παγωμένη» τη διαδικασία.

Η δε συμφωνία φαίνεται πως έρχεται μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τουσκ ότι οι θύρες της Ευρώπης θα κλείσουν σε όσους δεν διώκονται: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους μη νόμιμους οικονομικούς μετανάστες, από όπου κι αν προέρχονται: Μην έρχεστε στην Ευρώπη», είπε από την Αθήνα μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Για να εκπέμπει μια τόσο ισχυρή προειδοποίηση η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίσει τις επιστροφές των μεταναστών που δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν την ταυτότητα του πρόσφυγα. Περίπου 2.000 άνθρωποι φτάνουν, καθημερινά, στα ελληνικά νησιά, περίπου οι μισοί από την Συρία. περισσότεροι από 1,2 εκατ. μετανάστες έφτασαν στις ευρωπαϊκές χώρες διά θαλάσσης. 

Η ευαίσθητη συνάντηση Τουσκ, Τίμμερμανς και Νταβούτογλου έληξε με τον Τουσκ να δηλώνει πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων. «Για πολλούς στην Ευρώπη η καλύτερη μέθοδος είναι η σε μεγάλη έκταση επιστροφή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Αυτό θα καταστρέψει το σύστημα των δουλεμπόρων».

Νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε δήλωσε πως μια τέτοια συμφωνία είναι το μικρότερο ζητούμενο από την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα. «Το ελάχιστο που ελπίζω να επιτευχθεί είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας επαναπροώθησης των οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες», δήλωσε. 

Αντικατοπτρίζοντας την σκληρότερη στάση του Βερολίνου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, απαίτησε από την Τουρκία να μειώσει, σημαντικά, τις ροές προσφύγων πριν υπογραφεί η συμφωνία με την ΕΕ που θα προβλέπει τη μετακίνηση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες τις ΕΕ.


 Η Τουρκία δήλωνε πως δεν ήταν ικανή να εγγυηθεί μια δραστική μείωση των ροών και ζητούσε από την Ευρώπη να αποδεχθεί να παραλαμβάνει Σύρους πρόσφυγες απευθείας από το έδαφος της, ώστε να σταματήσουν να διακινδυνεύουν περνώντας στην Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως είναι λάθος να «φορτώνεται η προσφυγική κρίση στις πλάτες Τουρκίας και Ελλάδας, μόνο».

Η Τουρκία δηλώνει ανίκανη να εγγυηθεί τη δραστική μείωση των ροών και κάθε τέτοια μεγάλης κλίμακας διευθέτηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την ιδιαίτερη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου, την Κυριακή. Ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν η Τουρκία να ζητήσει ως αντάλλαγμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για χορηγήσεις βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Ο Τουσκ θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος τηρεί αρνητική θέση στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, σε βαθμό ώστε να συγκεντρώνει τις υποψίες των Βρυξελλών.

Περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Όμως το σχεδόν κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση, δημιουργώντας τον κίνδυνο έκρηξης μιας ανθρωπιστικής κρίσης στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αν και η Τουρκία έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την Ελλάδα, τα τελευταία 14 χρόνια, ελάχιστα έχει τηρηθεί. Αυτή την εβδομάδα 300 μετανάστες επιστράφηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top