GuidePedia

0

Η θέα από ένα ελικόπτερο, καθώς πετάει πάνω από το φράγμα στη Μοσούλη. ΦΩΤΟ από http://sputniknews.com/
Η κατάληψη του φράγματος της Μοσούλης από την ISIS είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν σημαντικά τμήματα από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του.
Τις ανεπάρκειες αυτές τις διαπίστωσαν οι ιρακινές δυνάμεις όταν ανακατέλαβαν το φράγμα πριν ένα χρόνο.
Όταν στις 11 Ιουνίου του 2014 κατελήφθη το φράγμα από τους τζιχαντιστές υπήρχαν φόβοι ότι θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ή θα το ανατίναζαν για να πλημμυρίσει η περιοχή γύρω από τον Τίγρη ποταμό.

Σήμερα μετά την ανακατάληψη του η ιρακινή κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αναβαθμίσει τις ελαττωματικές υποδομές του.
Κτισμένο το φράγμα το 1980, σήμερα από τις πολεμικές ταλαιπωρίες έχει πολλούς φράκτες –πύλες μπλοκαρισμένους, όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι μηχανικοί που το έκτισαν. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που λιώνουν τα χιόνια στα ορεινά οροπέδια της περιοχής γεγονός που αυξάνει την μεγίστη χωρητικότητα του φράγματος.

Η έλλειψη συντήρησης σημαίνει ότι οι ρωγμές στα θεμέλιά του φράγματος αφού δεν έχουν επισκευαστεί παραμένουν και ανοίγουν περισσότερο με αποτέλεσμα όπως λένε οι ειδικοί να κινδυνεύει η ζωή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε περίπτωση που το φράγμα καταρρεύσει. Το κτύπημα θα είναι συντριπτικό για την πόλη της Μοσούλης και μετά για όλες τις κατοικημένες περιοχές κατά μήκος του Τίγρη ποταμού μέχρι την Βαγδάτη.

Η ιρακινή κυβέρνηση φαίνεται τώρα να παίρνει στα σοβαρά την απειλή. Την Τετάρτη, η Βαγδάτη υπέγραψε σύμβαση με μια ιταλική εταιρεία ύψους $ 300 εκατομμύριων για την ενίσχυση των υποδομών του φράγματος, αλλά παραμένει ασαφές το χρονοδιάγραμμα της επισκευής.
Στην ιδανική περίπτωση, το φράγμα απαιτεί 300 εργαζομένους που να λειτουργούν επί 24 ώρες την ημέρα σε τρεις βάρδιες. Από την ανακατάληψη φράγματος από την Daesh, μόνο 30 εργαζόμενοι επέστρεψαν.

Ο πόλεμος στην Μεσοποταμία γίνεται όχι μόνο για τους αγωγούς αλλά κυρίως για το νερό.
Όλοι οι γεωπολιτικά εμπλεκόμενοι στην περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας γνωρίζοντας αυτή την ωρολογιακή βόμβα που είναι στην ακτίνα δράσης τους θα θελήσουν να επανακαθορίσουν το πολεμικό παιχνίδι που στήθηκε , φυσικά υπέρ τους …ΑΛΟΙΜΟΝΟ στον αθώο κοσμάκη
Πόσους ακόμα πρόσφυγες θα δημιουργήσουν πάλι οι δολοφόνοι των Εθνών;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top