GuidePedia

0

Η Αγγλία παραχώρησε στην Γαλλία τις βάσεις της στην Κύπρο, προκειμένου η Γαλλία να βομβαρδίσει τον ISIS στην Συρία.

Να πω ότι στην απόφαση αυτή δεν μετέχει η Κυπριακή Κυβέρνηση, γιατί οι Αγγλικές βάσεις της Κύπρου, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τις Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, είναι Αγγλικό και όχι Κυπριακό έδαφος. Επομένως οι Άγγλοι μπορούν μονομερώς να επιτρέψουν στην Γαλλία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις. Βλέπε New Europe “French jets allowed to use British RAF airbase on Cyprus”, του Νοεμβρίου 2015. Το λέω αυτό με την έννοια ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρήσει την Κυπριακή κυβέρνηση υπεύθυνη γι'αυτήν την εξέλιξη, αφού η Κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε κάποια συμμετοχή.

Να πω επίσης ότι οι Κύπριοι είχαν επιτρέψει στους Ρώσους να χρησιμοποιούν τις Κυπριακές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Βλέπε BBC “Cyprus signs deal to allow Russian navy to use ports”, Φεβρουαρίου 2015. Με αυτήν την κίνηση η Τουρκία φυσικά και μπορεί να στραφεί κατά της Κυπριακής κυβέρνησης, ειδικά τώρα που οι Ρώσοι και οι Γάλλοι βομβαρδίζουν από κοινού τον ISIS στην Συρία. Ουσιαστικά στην Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εισαγωγικός πόλεμος Γαλλίας-Ρωσίας από την μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη. Εμπλέκονται φυσικά και άλλα μέρη, αλλά αναφέρομαι στις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτήν την διένεξη.

Οι Άγγλοι, που έχουν προβλήματα με τους Ρώσους, είχαν ενοχληθεί από την απόφαση των Κυπρίων να παραχωρήσουν βάσεις στους Ρώσους, και είχαν εκφράσει και την δυσαρέσκεια τους στην Κυπριακή κυβέρνηση. Βλέπε Χουριέτ ““Greek Cyprus in spat with Britain over Russian use of military bases”, Φεβρουαρίου 2015. Τώρα όμως οι Άγγλοι δίνουν τις βάσεις τους στους Γάλλους, προκειμένου οι Γάλλοι και οι Ρώσοι να χτυπήσουν τον ISIS στην Συρία. Όπως μάλιστα θα διαβάσετε στο άρθρο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο David Cameron, δηλώνει ότι η Αγγλία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Γαλλία, και το πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι θα πρέπει και η Αγγλία να χτυπήσει τον ISIS.

Βλέπετε ότι οι Άγγλοι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, δεν φοβούνται να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους. Οι ΗΠΑ είναι η ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, μίας υπό κατάρρευση συμμαχίας, και η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Στην Συρία οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να χτυπούν τον ISIS μόνο όπου απειλεί τους Κούρδους της Συρίας, και να μην ανακατεύονται στην κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας. Όταν μάλιστα τα Ρωσικά αεροπλάνα έκαναν παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου, οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της συμμάχου τους Τουρκίας.



Νομίζω ότι αυτή είναι μία σωστή τακτική από τις ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα κινδυνεύσουν να σπρώξουν την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας, ενώ η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο φυσικοί αντίπαλοι. Ότι ακριβώς έπαθαν οι ΗΠΑ με την Ρωσία και το Ιράν, που ενώ είναι δύο φυσικοί αντίπαλοι, μετατράπηκαν σε συμμάχους λόγω της κόντρας ΗΠΑ-Ιράν.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν σωστά που χτυπούν τον ISIS, γιατί είναι αυτοί που πλήττονται από την άνοδο του Ισλαμισμού στην Ευρώπη. Μία άνοδο που προωθούν οι Άραβες και οι Τούρκοι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top