GuidePedia

0

Χρέη τότε, χρέη και σήμερα…
Οι τοκογλύφοι πάντα στο τέλος μιλάνε με σφαίρες ίσια στην καρδία της πατρίδας.
Για την δολοφονία του Καποδίστρια ο Ελβετός φιλέλληνας Ι.Γ. Εϋνάρδος είπε: «Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκών.»
Να λοιπόν που και σήμερα ομιλούν και εκβιάζουν για δυστυχήματα οικονομικά…
¨ Η συμφωνία πρέπει να επέλθει έως τις 14 Ιουνίου, προκειμένου να τεθεί εγκαίρως προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο
Είναι η 14η Ιουνίου η νέα προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών; Ρωτήστε το Βερολίνο, απαντούν ευθαρσώς οι Financial Times! Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στις 30 Ιουνίου, με το επόμενο Eurogroup να έχει προγραμματιστεί
για τις 18 Ιουνίου. Εάν υπάρξει εκείνη την ημέρα συμφωνία, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το κατάλληλο περιθώριο, ώστε να «φέρουν» και να εγκρίνουν το deal στα εθνικά Κοινοβούλια. Υπάρχει όμως και ο παράγοντας Γερμανία! Σύμφωνα με αξιωματούχους της Γερμανίας, η συμφωνία πρέπει να επέλθει έως τις 14 Ιουνίου, προκειμένου να τεθεί εγκαίρως προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Τα πράγματα για την Ελλάδα, την Ευρώπη είναι πολύ απλά. Ή επέρχεται συμφωνία άμεσα και η Ελλάδα καταλήγει σε μια συμβιβαστική λύση με τους δανειστές ή στις 27 με 28 Ιουνίου θα υπάρξουν capital controls και στάση πληρωμών. Το χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα είναι αυτονόητο. Χάος όμως θα επικρατήσει και στην Ευρώπη.
Και τότε πριν τις οικονομικές δολοφονίες και τα αδιέξοδα επέβαλλαν επαχθείς όρους… φυσικά το ίδιο κάνουν και σήμερα.
¨Πέρα λοιπόν από τους επαχθείς όρους με τους οποίους χορηγήθηκαν τα δάνεια στους επαναστατημένους Έλληνες, ένα μόνο μικρό ποσό από τα συνολικά ποσά των δανείων δαπανήθηκε για τις ανάγκες της επανάστασης. Το μεγαλύτερο σπαταλήθηκε στην προπληρωμή τόκων και προμηθειών, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ή σε παραγγελίες πολεμικού υλικού, που ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα! Το πιο επαχθές όμως μέτρο, που προβλέπονταν για την αποπληρωμή των δανείων, ήταν η υποθήκευση των «εθνικών κτημάτων», που είχαν εγκαταλειφθεί από τους Τούρκους ιδιοκτήτες τους.
Το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστριας απευθύνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για χορήγηση νέου δανείου. Ο Κυβερνήτης υπολόγιζε ότι έτσι θα μπορούσε να ξεπληρώσει ένα μέρος των τόκων των προηγουμένων δανείων και με τα υπόλοιπα να ανορθώσει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. Όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Το Λονδίνο και το Παρίσι αρνήθηκαν να δανείσουν τον Καποδίστρια, ο οποίος, για να κάνει το κράτος να λειτουργήσει, έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία και εξέδωσε τα πρώτα ακάλυπτα ελληνικά χαρτονομίσματα, αφού οι ξένοι δανειστές δεν είχαν διάθεση να παραχωρήσουν νέα δάνεια στους Έλληνες. Υπό αυτές τις συνθήκες και μπροστά στην αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων της ανεξαρτησίας η ελληνική διοίκηση οδηγείται στην πτώχευση.¨
Πριν καν προλάβουν οι Έλληνες να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκαν σε καθεστώς πτώχευσης: Μόλις στα 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας γνωστοποίησε στους δανειστές της χώρας ότι δεν είχε να πληρώσει μία για τα χρέη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και ήταν τα χρέη αυτά που «ευθύνονταν» για την πρεμούρα των Αγγλογάλλων να συμφωνήσουν με τους Ρώσους ότι έπρεπε η χώρα να αποκτήσει κρατική οντότητα.
Όλο το οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο εκείνης της εποχής θυμίζει το σήμερα..
΄ Πέραν των οικονομικών, κοινωνικών και διπλωματικών προβλημάτων, ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει 2 σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του για την οικοδόμηση του νεοπαγούς Ελλαδικού κράτους: (1)εχθρότητα Γαλλίας και Αγγλίας-τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των οποίων στην Α. Μεσόγειο κινδύνευαν από την προοπτική δημιουργίας ενός νέου και δυναμικού ναυτικού και εμπορικού κράτους έξω από τον έλεγχό τους ή υπό την επιρροή της Ρωσίας (2)φατριασμοί και τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών και πλοιοκτητών, που επεδίωκαν διατήρηση των προνομίων και συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω προετοίμασε το έδαφος και οδήγησε στην πολιτική και φυσική εξόντωση του πρώτου Κυβερνήτη.
Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται..σαν τον φελλό την πιέζεις για να βυθιστεί μέσα στο νερό και αυτή πετιέται προς τα πάνω και βίαια.
Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ακούγοντας κάποιον να κατηγορεί τον Καποδίστρια, φέρεται να είπε(1840): «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε μεταβρει και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…».
Με την δολοφονία του Καποδίστρια ήθελαν να φέρουν το χάος στην νεοσύστατη Ελλάδα. Σήμερα ¨ξαναδολοφονούν ¨ τον Καποδίστρια πολλές φορές δηλ. την καρδιά της Ελλάδος για να την αποτελειώσουν
τελειωτικά. Τα μνημόνια είναι η ουρά της δολοφονίας του Καποδίστρια. Το αίμα του Καποδίστρια ξαναρέει ζεστό στις μέρες μας.
Έρχεται όμως η ώρα της ενδίκου μισθαποδοσίας…
Θα πληρωθεί άραγε το δυσβάστακτο χρέος που μας φόρτωσαν;
¨και κλάμα οι τοκογλύφοι¨
Επένδυσαν τα χρήματα τους σε μία χώρα που γειτνιάζει με ένα γεωπολιτικό ηφαίστειο που λέγεται Τουρκία.
Η έλλειψη αυτοδυναμίας θα αναγκάσει το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές
Χάνει οριστικά την αυτοδυναμία το κόμμα του τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη χώρα γεγονός που αναγκάζει τον τούρκο πρόεδρο να δει σοβαρά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Γκρίζους Λύκους. Διαφορετικά θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολλά πράγματα τις επόμενες μέρες…
Την σκυτάλη από τους τοκογλύφους δολοφόνους της Δύσης την παίρνουν οι γνωστοί δολοφόνοι της Ανατολίας…
Στο τέλος από την πολλή πρεμούρα να ¨δολοφονήσουν¨ θα σκοτωθούν αναμεταξύ τους.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top