GuidePedia

0

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Γκαζιάντεπε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε πως για την Τουρκία το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος είναι το ίδιο και το αυτό. Η δήλωση αυτή λέει πολλά για την οπτική του Ερντογάν, επί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Για τους Τούρκους ο βασικός εχθρός είναι το ΡΚΚ.
ΠΗΓΗ: DER SPIEGEL
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Οι Κούρδοι της Συρίας, εκμεταλλευόμενοι, επίσης, τον πόλεμο στην Συρία, δημιούργησαν ένα εν δυνάμει κράτος, στην Συρία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περιοχή του Κομπάνι, με τελικό στόχο την δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής. Αυτό ακριβώς το σενάριο θέλουν να αποφύγουν οι Τούρκοι.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι Τούρκοι υποστηρίζουν αδιαλείπτως όλες τις ομάδες ενόπλων που μάχονται κατά του Άσαντ στην Συρία. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα ελπίζει και τον Άσαντ να ανατρέψει και τους Κούρδους να κρατήσει υπό έλεγχο. Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν, ότι ο Ερντογάν θα στήριζε τους Κούρδους στο Κομπάνι, καθώς χρειάζεται τις κουρδικές ψήφους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, ο Ερντογάν πράττει το απολύτως αντίθετο. Χρησιμοποιεί τις εξελίξεις στο Κομπάνι για να εκβιάσει τους Κούρδους και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Ερντογάν είπε πως θα βοηθήσει τους Κούρδους στο Κομπάνι μόνο αν αυτοί ταχθούν κατά του Άσαντ, διαλύσουν την τοπική τους κυβέρνηση και επιτρέψουν στις τουρκικές δυνάμεις να περάσουν στις περιοχές τους και δημιουργήσουν σε αυτές ζώνες ασφαλείας. Οι Κούρδοι όμως θεωρούν πως κάτι τέτοιο, απλώς αποτελεί προοίμιο τουρκικής εισβολής στις περιοχές τους.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, ηγέτης των Κούρδων της Συρίας είπε πως η Τουρκία είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά δεν κάνει τίποτα. «Το ΙΚ είναι εχθρός όλης της ανθρωπότητας, αλλά η τουρκική ηγεσία δεν φαίνεται να το συναισθάνεται», είπε. Ο Ερντογάν απαιτεί συνεχώς από τη Δύση και ιδίως από τις ΗΠΑ την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, με στόχο την καταστροφή της συριακής Αεροπορίας. Για ορισμένους αναλυτές στόχος του Ερντογάν είναι να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε πραγματικό πόλεμο στην Συρία κατά του Άσαντ, στρέφοντας προς τα εκεί την προσοχή των ΗΠΑ, αντί κατά του ΙΚ.
Για να επιτύχει δε τον σκοπό του ο Ερντογάν είναι έτοιμος να επιτρέψει την σφαγή των Κούρδων το Κομπάνι. «Δεν συμβαίνει καμία τραγωδία στο Κομπάνι, όπως φωνάζουν οι τρομοκράτες του ΡΚΚ. Εκεί γίνεται πόλεμος μεταξύ δύο τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Αγκτογκάν. Φαίνεται πως η Άγκυρα στοιχηματίζει πως η μάχη στο Κομπάνι θα εξασθενήσει τους Κούρδους σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο τέλος δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υποταχθούν στις απαιτήσεις της.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπως φαίνεται και από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία. Μια σφαγή όμως στο Κομπάνι θα επιφέρει το τέλος και της ειρηνευτικής διαδικασίας με το ΡΚΚ εντός της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο Χαλίλ Καραβελί, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου κάνει λόγο για την επικείμενη «πακιστανοποίηση» της Τουρκίας. Ένας αριθμός μαχητών του ΙΚ είναι τουρκικής καταγωγής και κάποια στιγμή θα στραφούν κατά του τουρκικού κράτους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η Άγκυρα όμως εξακολουθεί να μη θεωρεί σοβαρή απειλή το ΙΚ, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις ακόμα και της ΜΙΤ και να συλλαμβάνει Κούρδους που ξέφυγαν από το Κομπάνι. Περίπου 200 Κούρδοι (158 άνδρες, 33 γυναίκες και 9 παιδιά) συνελήφθησαν από τη ΜΙΤ, μόλις πάτησαν στο τουρκικό έδαφος και ακόμα κρατούνται, παράνομα, σε ένα σχολείο, κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες που σχετίζονται με το ΡΚΚ.
Οι Τούρκοι, την ίδια ώρα εμποδίζουν τόσο Κούρδους εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν υπέρ των ομοεθνών τους στο Κομπάνι, όσο και Σύρους μαχητές της αντιπολίτευσης. «Είμαστε έτοιμοι να πάμε να πολεμήσουμε, αλλά οι Τούρκοι δεν μας το επιτρέπουν», δήλωσε Σύριος διοικητής. Το ίδιο συμβαίνει με τους Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας, αλλά δεν μπορούν να ενεργήσουν χωρίς η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως. Η Άγκυρα όμως δεν το ανάβει.
Παράλληλα το ΙΚ συνεχίζει να κινείται ελεύθερα εντός της Τουρκίας. Στις 4 Οκτωβρίου ένα αεροσκάφος της μικρής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Πήγασος», προσγειώθηκε στο Χατάι. Από αυτό εξήλθαν 9 Ουζμπέκοι και Σαουδάραβες ισλαμιστές. Ουδείς τους σταμάτησε, ουδείς τους έλεγξε. Ανενόχλητοι βγήκαν από το αεροδρόμιο και χάθηκαν. Στην περιοχή του Κομπάνι, επίσης, οι Κούρδοι συνέλαβαν Βέλγους και Γάλλους, μουσουλμάνους υπηκόους, που μέσω Τουρκίας, επιχειρούσαν να περάσουν στην Συρία. Μετά τη σύλληψή τους είπαν πως πήγαν στην Τουρκία και μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασαν στην Ούφρα (Έδεσσα), χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακαλύφθηκε αποθήκη πυρομαχικών του ΙΚ στο Ιράκ. Τα πυρομαχικά που βρέθηκαν εκεί ήταν όλα κατασκευασμένα από την τουρκική κρατική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών ΜΚΕ. Σε άλλη περίπτωση στέλεχος της τουρκικής «ανθρωπιστικής» οργάνωσης ΙΗΗ, η οποία είχε οργανώσει και το ταξίδι προς τη Γάζα, το 2010, σκοτώθηκε στην Συρία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, από αμερικανική επιδρομή, κατά του Μετώπου αλ Νούσρα. Προφανώς ο Τούρκος «ανθρωπιστής» δεν βρέθηκε τυχαία εκεί. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top