GuidePedia

0
Image

Τα όσα έγιναν στον  ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας  αποτελούν απλά έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα γεγονότων που “τρέχουν” εδώ και χρόνια και στα οποία ίσως δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία. Η Αλβανία μετά τον Χότζα, είναι μια χώρα “ταραξίας” που στηριζόμενη σε “ξένες πλάτες” προσπαθεί να πετύχει αυτό που τα Τίρανα ονομάζουν “Μεγάλη” ή “Φυσική” Αλβανία!

Τον Δεκέμβριο του 2010 η διεθνής εταιρία δημοσκοπήσεων Gallup σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια, ανέδειξε το ζήτημα της Μεγάλης Αλβανίας ως ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή. Η έρευνα καταδεικνύει ότι μεγάλες πλειοψηφίες αλβανικής εθνικής συνείδησης σε πολλά κράτη της περιοχής βλέπουν ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενός μεγάλου και ενιαίου κράτους που θα συγκεντρώσει όλους τους Αλβανούς, ακόμη και αν δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα. Συγκεκριμένα: Το 62% των ερωτηθέντων στην Αλβανία, το 81% στο Κόσσοβο και το 51,9% στα Σκόπια υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας κοινής χώρας για τους Αλβανούς της περιοχής. Η σύγκριση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρίας δείχνει ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο Κόσσοβο και στα Σκόπια μέσα σε 2 χρόνια.
Στην ίδια έρευνα οι ηγέτες των Αλβανών που έχουν απομείνει εντός σερβικής επικρατείας δηλώνουν ότι συντόμως η περιοχή του Πρέσεβο θα ακολουθήσει την τύχη του Κοσσόβου, δηλαδή θα αποσχισθεί από τη Σερβία.. Οι ίδιοι έθρεσαν ως χρονικό στόχο για την υλοποίηση της Μεγάλης ή «Φυσικής» Αλβανίας το έτος 2015.Σε συναντήσεις μεταξύ Αλβανών όλων των Βαλκανίων, που γίνονται στα Τίρανα, συζητείται η συγκρότηση μιας ένωσης υπό τον τίτλο «Λίστα της Φυσικής Αλβανίας». Οι συμμετέχοντες πολιτικοί εκπρόσωποι αλβανικών κομμάτων και κοινοτήτων πιστεύουν ότι υπάρχει αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα για την οποία οφείλει να ενδιαφερθεί η «Φυσική Αλβανία». Όπως γίνεται αντιληπτό ο όρος «Φυσική Αλβανία» υποδηλώνει ότι θεωρείται φυσικό και δίκαιο να ενωθούν σε ένα κράτος όλοι οι Αλβανοί των Βαλκανίων.

Οι τσάμηδες

Κατά καιρούς τους ακούμε να …διαμρτύρονται. Ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι τσάμηδες; Συγγενείς και απόγονοι των εγκληματιών πολέμου του 1941-44. Από τους 19.000 Τσάμηδες Μουσουλμάνους που απέφυγαν την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι 1900 καταδικάσθηκαν από το Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων το 1945 ως συνεργάτες των Γερμανοϊταλών κατακτητών και ως υπεύθυνοι για εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Θεσπρωτίας. Οι ανταρτικές ομάδες του Ν. Ζέρβα τούς καταδίωξαν και αυτοί έφυγαν στην Αλβανία οπότε δικάσθηκαν ερήμην ενώ η περιουσία των καταδικασθέντων δημεύθηκε. Αυτούς στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα και ο Τύπος της Αλβανίας. Και καλό είναι η Αθήνα να πάψει να τους αντιμετωπίζει τόσο υποτονικά.

Μακριά απ΄ οποιονδήποτε “γιαλαντζί” πατριωτισμό και εθνικισμό θα πρεπει να επισημάνουμε ότι η Αλβανία θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Και η Ελλάδα έχει και την δύναμη και τον τρόπο να της δείξει τον δρόμο της επιστροφής στην πραγματικότητα. Είναι ίσως καιρός να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε ως γραφικούς όσους προωθούν τις ανοησίες περί Μεγάλης Αλβανίας .

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top