GuidePedia

0


Εδώ και καιρό διαπιστώνω   ότι και τα ήθη μας μεταβάλλονται, κι ότι το ελληνικό κοσμοείδωλο, είναι πια ξένο στον τόπο του.

Εδώ ξέραμε πως αν φερθείς άσχημα, κακά, εγκληματικά, θα έπρεπε να ζητήσεις τουλάχιστον συγγνώμη. Από στοιχειώδη συναίσθηση, ότι μπορεί να πάθεις το ίδιο.
Και θα ήταν για μας, τους Έλληνες, ασφαλώς αυτονόητο, ότι δεν επανέκαμπτες εναντίον του θύματός σου, θρασύτερος,  για νέες θηριωδίες!

Αλλά, φαίνεται ότι τώρα, που είμαστε κι εμείς ευρωπαίοι, αυτό είναι μια ιδιόμορφη βλακεία που βλάφτει πολύ εκείνον που την πιστεύει. Αυτό πιστεύουν πολλοί άνθρωποι εκεί. Έτσι φαίνεται. Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Μα γιατί διαβάζω στις ειδήσεις της ημέρας για τις αξιώσεις αποζημιώσεως που έχει η Ελλάδα προς τη Γερμανία, εξαιτίας των θηριωδιών των γερμανών σε βάρος της χώρας μας, και των αμάχων συμπολιτών μας.

Κι ανάμεσα στα πολλά που διαβάζω για το θέμα, ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει αυτό που δηλώνει η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με δήλωση του  πρώην πρέσβη της Ελλάδος στη Βόννη,  κ. Τσαγγαρίδη: «ότι ουδέποτε η γερμανία αμφισβήτησε τις υποχρεώσεις της" αλλά, ότι "σήμερα  δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων (...) υπάρχει μόνο ηθικό» (!)

Το άλλο όμως, που είναι εμετικό (συγχωρείστε μου την  αποκρουστικά επιεική έκφραση), είναι η σχετική δήλωση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για τον οποίο ο πρέσβης ε.τ., περιγραφικότητα αναφέροντας τη σχετική συζήτηση μαζί του λέει: «το 1996 έρχεται ο Σημίτης, και υποτίθεται ότι είχε τετ-α-τετ με τον Κολ και τον ρώτησα αν έθεσε θέμα και μου είπε «ναι», όταν τον ρώτησα τι του απάντησε ο Γερμανός καγκελάριος μου είπε πως «ήταν μια ευχάριστη συνάντηση». 

Δεν είναι ότι χάσαμε, όλα όσα ανεκτίμητα, ατίμητα και πολυφίλητα χάσαμε! Δεν είναι ότι οι άλλοι δεν έχουν μπέσα, κι ότι μας κοροϊδεύουν. Δεν είναι ότι εμείς δεν γνωρίζουμε τί γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Είναι πως για τους διώκτες που γίναν εταίροι μας, όταν εμείς μιλάμε  για χρέος και συνέπεια  αυτοί  αποκρίνονται σαν  "it sounds all Greek to them"  κι εμείς διαπιστώνουμε  ότ'  είμαστε μονάχοι σε κάθε μας ανάγκη, γιατί "it sounds  Greek to all of them"!

Μα το χειρότερο απ' όλα είναι, που όταν αυτοί μιλάνε για χρέος και συνέπεια,   νομίζουνε πως εμείς ξέρουμε καλά από ξένες γλώσσες!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top