GuidePedia

0

Αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αλλά και της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών διαφορών εκπέμπει η Τουρκία μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της. Μηνύματα τα οποία προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η ελληνική διπλωματία προκειμένου να επανακαθορίσει την στάση της σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας δεν συγχωρούνται λάθη. 

Του Μανώλη Κοττάκη 

Όπως αποκαλύπτουν στα «Επίκαιρα» υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα εξέφρασε σε κλειστές συσκέψεις την ανησυχία του για την μείωση του αριθμού των εποίκων στο συνολικό ποσοστό του πληθυσμού και ενημέρωσε την ηγεσία του ψευδοκράτους ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον εποικισμό του Βορείου τμήματος με στόχο να επέλθει πληθυσμιακή ισορροπία».

Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου δεν διέρρευσε προς τα έξω προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και καταστεί σαφές ότι η Τουρκία εννοεί την ερμηνεία του κοινού ανακοινωθέντος ως εντολή για την συγκρότηση «δύο ανεξάρτητων και ισότιμων κρατών», κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά Αθήνα και Λευκωσία.
Το μόνο που διέρρευσε για αντιπερισπασμό ήταν ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τουρκοκύπριους «να συνεχίσουν τις γεννήσεις» για να μεταβληθεί η πληθυσμιακή ισορροπία.

Τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών του Τούρκου Προέδρου όσο και η δημόσια ομιλία του στα κατεχόμενα με την οποία άνοιξε όλη την βεντάλια των εκκρεμών κατ αυτόν ελληνοτουρκικών διαφορών (τζαμί στην Αθήνα, μουφτείες στην Θράκη, Χάλκη, αμοιβαιότητα κλπ) προκάλεσαν σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Λίγες μέρες πριν ο τότε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πλησίασε σε μια διεθνή διάσκεψη τον ομόλογο του Ευάγγελο Βενιζέλο και του εξήγησε πόσο σημαντική σημαντική θεωρούσε η τουρκική διπλωματία την παρουσία υψηλόβαθμης εκπροσώπησης της Αθήνας στην ορκωμοσία του νέου Τούρκου Προέδρου. Οι απαιτήσεις του Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα και αιφνιδιασμοί έγιναν αποδεκτοί από τους Τούρκους οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή «με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στα βόρεια σύνορα τους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα θεωρείται ο καλύτερος γείτονας για εκείνους».
Η γραφειοκρατία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών άλλαξε το πρωτόκολλο και εξαφάνισε από τις πρώτες σειρές των επισήμων των Τουρκοκύπριο ηγέτη Δερβίς Έρογλου ο οποίος δεν διασταυρώθηκε ούτε με το βλέμμα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Σε αυτή την τελετή μάλιστα ο Βενιζέλος κατάφερε να εγχειρίσει στον Νταβούτογλου και την συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον ομόλογο του για την εκλογή του στο αξίωμα ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Την επιστολή έφερε στα χέρια του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης ο οποίος την έδωσε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και εκείνος με την σειρά του την παρέδωσε στο Νταβούτογλου.
Ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας αφού κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο την παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινσιρλίογλου.

Παρά την καλή υποδοχή και την φιλοξενία σε μια μεγαλοπρεπή σουίτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε στην Αθήνα προβληματισμένος από τις επαφές που είχε στην Άγκυρα και εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι «το χαλί με τα ελληνοτουρκικά έχει παραγεμίσει και πρέπει να κάνουμε κάτι».
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα συντάσσονται έγγραφες οδηγίες που τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις ελληνικές θέσεις στις περίφημες διερευνητικές επαφές. Και τούτο διότι οι εκάστοτε μετέχοντες εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών -τώρα ο συνταξιούχος πρέσβης κύριος Αποστολίδης- φέρονται αναγκασμένοι να αυτοσχεδιάζουν με βάση την παλαιότατη θέση ότι αντικείμενο της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης είναι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Σύμφωνα με την νέα διατύπωση αντικείμενο είναι «η ΑΟΖ και ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το νέο στοιχείο που προκύπτει για πρώτη φορά στην εξίσωση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι ότι οι γείτονες δεν έχουν την στήριξη των Αμερικανών.
Η ανάρτηση της έκθεσης του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον επίσημο ιστότοπο του με την οποία δεν αναγνωρίζονται οι ψευτομουφτήδες στην Θράκη, θεωρούνται «ανεπίσημοι», γίνεται λόγος για «καταπίεση» των ιεροδιδασκάλων από το Προξενείο και απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στις αντιρρήσεις των εξτρεμιστών της μειονότητας, αποτέλεσε ένα ηχηρότατο καμπανάκι για την τουρκική εξωτερική πολιτική γενικότερης φύσεως, πέραν της ουσίας του θέματος.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο τούρκος αρθρογράφος της Μιλλιέτ Τζεντίζ Ονγκέρ απηχώντας τον εκνευρισμό του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε με σφοδρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι λειτουργούν προς όφελος των «σιωνιστών». Ο αρθρογράφος επιτίθεται στην Ουάσιγκτον με αφορμή το περιεχόμενο της έκθεσης κατηγορώντας την για «ρατσισμό και αστυνομική βία» και για μονομέρεια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η έκθεση των ΗΠΑ «αντικατοπτρίζει πλήρως την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, λες και την ετοίμασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών».
Ο Ονγκέρ αποδίδει την αμερικανική μεταστροφή στο Ισραήλ. «Έτσι θέλει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που διοικούνται από το ευρωπαϊκό Λόμπυ εφαρμόζουν τις επιταγές του Ισραήλ» γράφει και χαρακτηρίζει τις δύο αυτές χώρες «τυρρανικές, που ρουφούν το αίμα του κόσμου».

Από ό,τι φαίνεται μπαίνουμε σε μια νέα και εντελώς απρόβλεπτη φάση καθώς είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει η τουρκική πολιτική ηγεσία σε μια σειρά θέματα ενδιαφέροντος μας χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ έχοντας όμως την συμμαχία των Ρώσων.
Βουλευτής του Κοινοβουλίου μας, πρώην Υπουργός, με άριστη γνώση των ελληνοτουρκικών επέστρεψε πρόσφατα από την Κωνσταντινούπολη έχοντας αποκομίσει την εντύπωση ότι η τουρκική κοσμική - κεμαλική ελίτ θα επιδιώξει να αλώσει, με την βοήθεια των Αμερικανών, το κόμμα του Ερντογάν μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία. Με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της γείτονος και όποιες προεκτάσεις στις μεταξύ μας σχέσεις...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top