GuidePedia

0


Υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν τελικά οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή έφτασε στο 84,6%. Μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το "Οχι"  στην ανεξαρτησία επικράτησε με 55,3%, ενώ το "Ναι" συγκέντρωσε το 44,77% των ψήφων.
Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του "όχι" συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του "ναι".
Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη περιοχή της Σκωτίας και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, το «Ναι» επικράτησε, όπως επίσης και σε τρείς άλλες μεγάλες περιοχές. Το Εδιμβούργο, ωστόσο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, απέρριψε την ανεξαρτησία με  194.638 ψήφους έναντι 123.927 υπέρ. «Οχι» ψήφισε και το Αμπερντίν, με διαφορά 20.000 ψήφων.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς όλες οι προβλέψεις δείχνουν, ενώ βαίνει προς την ολοκλήρωση η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα, ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας μαζί με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας θα κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 09.00 (ώρα Ελλάδος).
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ένωσης» είπε.
Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.
«Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το «ναι» που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Η πρώτη περιοχή που έδωσε αποτέλεσμα ήταν το Κλακμάνανσιρ, όπου 19.036 (54%) ψήφισαν υπέρ του «Οχι» και 16.350 (46%) υπέρ του «Ναι». Η προσέλευση έφτασε στο 89%.

Οι βάσεις για το χθεσινό δημοψήφισμα τέθηκαν το 1997, με τη δημιουργία αυτόνομου σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, στο οποίο στις εκλογές του 2011 κυριάρχησε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα του Αλεξ Σάλμοντ. Οπλισμένος με το πρόγραμμα του κόμματός του, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Σάλμοντ διαπραγματεύθηκε με τον πρωθυπουργό Κάμερον τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο στόχος του Σάλμοντ ήταν να πετύχει διεύρυνση της σκωτσέζικης αυτονομίας με ένα δημοψήφισμα που θα άφηνε στους ψηφοφόρους τρεις επιλογές: το status quo, την απόσχιση ή τη διευρυμένη αυτονομία.
Ο Κάμερον απέρριψε τη διευρυμένη αυτονομία και έτσι το ψηφοδέλτιο που πήραν στα χέρια τους χθες τα 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι περιελάμβανε το απλό ερώτημα «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα, ναι ή όχι;».
Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται στις 07:30 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).
BBC,REUTERS, AFP

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top