Η εποχή των λεονταρισμών της Τουρκίας με άξονα τον υπερφίαλο και γραφικό Εγκεμέν Μπαγκίς, που με ύφος χιλίων… ιμάμηδων (λόγω θρησκείας, μη μας παρεξηγήσουν κιόλας με τη χρήση του «καρδιναλίων») υποσχόταν να διδάξει τα μυστικά της τουρκικής οικονομικής επιτυχίας, ζητώντας την ένταξη της χώρας του για να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευημερία, ανήκει στο παρελθόν.
Οι άκρως ανησυχητικές εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που συσσωρεύονται η μία πίσω από την άλλη, οι ολοένα και περισσότερες φωνές που προαναγγέλλουν την ίδρυση κουρδικού κράτους που θα αποκόψει μεγάλο κομμάτι της Τουρκίας και η αλλοπρόσαλλη εναντίωση του Ερντογάν σε κάθε σχεδόν απόφαση πολιτικής που λαμβάνει η Δύση για τη Μέση Ανατολή, έχει κάνει τα σύννεφα να πυκνώνουν επικίνδυνα.
Κι εκεί που άπαντες θεωρούσαν ότι η Τουρκία δεν καίγεται για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Άγκυρα έφτανε στο σημείο να… κατσαδιάζει την ΕΕ και να απειλεί ότι θα στραφεί προς ανατολάς και προς τη Ρωσία (σα να μην έχουν διαβάσει ποτέ Ιστορία, ή υπέστησαν ομαδική λοβοτομή…), ξαφνικά, οι Τούρκοι αλλάζουν εντελώς γραμμή και ομολογούν ότι καίγονται να ενταχθούν στην ΕΕ.
Πλέον, ίσως αντελήφθησαν ότι έχουν μπει σε μια απέλπιδα – και πιθανόν καταδικασμένη εξ αρχής – κούρσα με τον χρόνο, αφού η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν πέφτει κάτω από μια δεκαετία…
Η νέα γραμμή είναι, ότι οι πολλαπλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, επιβάλουν αλλαγή πολιτικής, επιβάλουν την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η Άγκυρα εκπόνησε νέο πρόγραμμα για να αναβιώσει την τελματωμένη ενταξιακή της διαδικασία…
Έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χαρακτηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως το πιο σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας!
Τώρα βέβαια, το πως σκοπεύουν οι Τούρκοι να αντιμετωπίσουν την οργή της ΕΕ για τη συνεχή καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως όμως τις τεκμηριωμένες καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν που αφορά και τον ίδιο προσωπικά, μένει να αποδειχθεί.
Κατά τα άλλα, το τουρκικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως πληροφορεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που φιλοξενεί σχετική είδηση – ρεπορτάζ για τις εξελίξεις αυτές. Θα εστιάζει στην «Διαδικασία Πολιτικών Μεταρρυθμίσεων, Κοινωνικού και Οικονομικού Μετασχηματισμού στην Ενταξιακή Διαδικασία στην ΕΕ και την Επικοινωνιακή Στρατηγική [απέναντι στην] ΕΕ» (Political Reform Process, Socio-Economic Transformation in the Accession Process and EU Communication Strategy), σύμφωνα με το κείμενο.
Το περιεχόμενο των βαρύγδουπων τίτλων βέβαια, δεν εντυπωσιάζει. Υπόσχονται μέχρι το 2019 αλλαγή του Συντάγματος (που θα βολεύει ως γνωστό τον Ερντογάν για να πάρει και επίσημα τις αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό μετατρέποντας την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία), την καλύτερη εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων (εξαιρετικά έξυπνη διατύπωση που μπορεί να είναι από κενή περιεχομένου μέχρι να σηματοδοτεί δραματική αλλαγή), αλλά και ενίσχυση της λαϊκής υποστήριξης στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.
Προφανώς, το να αναφέρουμε πως η ελληνική διπλωματία – και όχι μόνο – θα πρέπει να μελετήσει εξαντλητικά τα νέα δεδομένα, έχοντας πρώτα ξεπεράσει ιδεοληψίες του στιλ «άμα μπει η Τουρκία στην ΕΕ θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα ασφαλείας της Ελλάδας»…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου