GuidePedia

0


Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήρθε στην Ουάσιγκτον για να έχει δήθεν υψηλού επιπέδου επαφές, και προσγειώθηκε ανώμαλα. Η επαφή του τελικά ήταν με δύο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε. Πρόκειται για τον βοηθό υφυπουργό για τα θέματα Νότιας Ευρώπης, Joshua Huck και την υπεύθυνη για τους Διεθνείς Οργανισμούς κ. Michel Sisson. Του μετέφεραν απλά ότι η αμερικανική θέση είναι σταθερή υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί αντιτίθενται στα “δύο κράτη”. Ο κατοχικός ηγέτης, που δεν έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως θα ήθελε, ανέφερε ότι …μοιράστηκε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους το δήθεν όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς (για τη λύση) και την αξιολόγηση των επαφών της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Τατάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) σήμερα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega, ο Μιχάλης Ιγνατίου, αρθρογράφος της Hellas Journal και διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στα δεδομένα πριν από τις παραπάνω εξελίξεις, κατά την ανάλυση-ανταπόκρισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega. Εξήγησε τα παρακάτω μιλώντας με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη: Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι της στιγμής δεν φαίνεται ότι είχε κάποια σοβαρή συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στο Κογκρέσο. Υποβάλαμε σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την πιθανότητα πραγματοποίησης συναντήσεων με τον κατοχικό ηγέτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και μας απάντησε επίσημα ότι δεν είχε κάποια συνάντηση να ανακοινώσει.

Σε ότι αφορά το Κογκρέσο, τηλεφωνήσαμε σε γραφεία βουλευτών που θα μπορούσαν να τον είχαν συναντήσει, αλλά οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Πάντα μέχρι της στιγμής. Ο Τατάρ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Χάτσον, που παλαιότερα εθεωρείτο μία από τις καλές δεξαμενές σκέψεις. Συναντήθηκε με έξι στελέχη του Ινστιτούτου, το οποίο όμως δεν οργάνωσε εκδήλωση για να μιλήσει ο Τατάρ. Προφανώς δεν θα γέμιζε η μικρή αίθουσα. Απ’ εκεί και πέρα θα δούμε πως θα εξελιχθεί το υπόλοιπο της ημέρας. Αλλά με τα μέχρις στιγμής δεδομένα πρόκειται για μία υποτονική επίσκεψη. Το βράδυ (της Πέμπτης) αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του στο Ινστιτούτο Χάτσον, ο Τατάρ δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει ούτε ένα πόντο από τις θέσεις του.

Ρωτήθηκε από στέλεχος του Ινστιτούτου και απάντησε ως εξής: Μία νέα και επίσημη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού επιβεβαιωθεί η κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Είπε ακόμα ότι πρέπει να σταματήσει η (δήθεν) πολιτική απομόνωσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, η οποία -όπως ισχυρίζεται- εφαρμόζεται άδικα και παράνομα στους Τουρκοκύπριους και έχει δήθεν μετατραπεί σε δίωξη, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Σε ότι αφορά την επίσκεψη της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στην Ουάσιγκτον, οι επαφές της ήταν σε χαμηλό επίπεδο. Συναντήθηκε με την Πρέσβειρα Μισέλ Σισόν, η οποία είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Διεθνείς Οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες την είδε και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Joshua Hak, ο οποίος ασχολείται με το Κυπριακό.

Σημειώνω ότι ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Και το λέω επειδή η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ ζήτησε συνάντηση μαζί του. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα φτάσει στην Ουάσιγκτον στις 8 Μαϊου. Την επομένη μέρα θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο και στις 10 Μαίου αναμένεται να πάει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top