GuidePedia

0

Διάφορα μικρά αλλά σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα σε συνδυασμό με διάφορες άλλες κινήσεις αναβάθμισης βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλες αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από:
-Συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα περισσότερα από τα προγράμματα.
-Εφαρμογή τεχνικών και τεχνολογιών προερχόμενων από ανάλυση και την υιοθέτηση συμπερασμάτων και διαδαγμάτων βγαλμένων από επιχειρησιακή εμπειρία (lessons learned).

Παρακάτω παρουσιάζουμε συνοπτικά τις εξελίξεις αυτές, με φωτογραφικό υλικό και σχόλια.
  • Όλα τα μεθοριακά φυλάκια της ΝΑ Τουρκίας αναβαθμίστηκαν σε νέα πρότυπα ασφαλείας, ενώ κατασκευάστηκαν και νέα. Τα φυλάκια αυτά απέκτησαν νέα μέσα επιτήρησης και ανίχνευσης, βελτιωμένη προστασία (με σειρά μόνιμων και ημιμόνιμων οχυρωματικών έργων) και αυξημένη ισχύ πυρός που περιλαμβάνει ακόμη και τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων αλλά και συστήματα τηλεπυροδότησης ναρκών παγιδεύσεως MOD38 (αντίγραφο της αμερικανικής M-18A1 Claymore που κατασκευάζεται από την ΜΚΕΚ). Κατά μήκος των συνόρων τοποθετήθηκαν επίσης μη επανδρωμένοι πυργίσκοι με θερμικές κάμερες και αισθητήρες κίνησης στα συρματοπλέγματα των περιφράξεων. Τέλος, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του θεσμού των "Φρουρών Χωριών" με την αύξηση του προσωπικού και την βελτίωση του μαχητικού επιπέδου του. Οι κινήσεις αυτές επιβλήθηκαν από τις συνεχείς αιματηρές επιδρομές Κούρδων ανταρτών σε φυλάκια και προωθημένες βάσεις του Τουρκικού Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής τα τελευταία χρόνια.
    Έφιππη ομάδα "Φρουρών Χωριών" με τις νέες στολές παραλλαγής του Τουρκικού Στρατού. Είναι εξοπλισμένοι με τυφέκια MpikM (ανατολικογερμανικά AKM) που αποκτήθηκαν κατά τη δεκαετία του '90 από τη Γερμανία.
       

Ο Τούρκος Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων και άλλοι επιτελείς επιθεωρούν ένα αναβαθμισμένο μεθοριακό φυλάκιο. Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται πίσω τους: γεννήτρια, κεραίες επικοικωνιών/ζεύξης δεδομένων, κεραίες συστήματος ραδιογωνιομέτρησης, πυργίσκος με τηλεχειρζόμενο σταθμό οπλισμού STAMP της Aselsan. Είναι ορατή επίσης και η οχύρωση του φυλακίου.

Με επανδρωμένος πυργίσκος με θερμική κάμερα. Στο βάθος επανδρωμένη υπερυψωμένη σκοπιά.

Αίθουσα ελέγχου κυκλώματος καμερών που επιτηρούν τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Άποψή άλλης αίθουσας ελέγχου καμερών ασφαλείας.

Αισθητήρας κίνησης σε φράκτη στα τουρκικά σύνορα. Στον ελληνικό φράκτη στον Έβρο θα εγκατασταθούν ανάλογοι αισθητήρες;
  • Σύμφωνα με πηγές της κατασκευάστριας εταιρείας (νοτιοαφρικανική DCD Protected Mobility) ο Τουρκικός Στρατός θα παραλάβει μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα τέσσερα από τα ειδικά προστατευμένα οχήματα εντοπισμού ναρκών/IED τύπου Husky-2G. Προ μηνών είχε αναφερθεί και η παραγγελία 50 ραντάρ ανίχνευσης ναρκών Visor-2500 της αμερικανική ΝΙΙΤΕΚ για τον εξοπλισμό των οχημάτων αυτών, τα οποία γνώρισαν εκτεταμένη χρήση από τους Αμερικανούς σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι έδειξαν να παρακολουθούν τα σχετικά συμπεράσματα, με το υλικό αυτό προφανώς προoρίζεται για Μονάδες της ΝΑ Τουρκίας όπου η σχετική απειλή είναι ιδιαιτέρως έντονη. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημες ανακοινώσεις, το διάστημα 1/1/2002-16/6/2012 οι ανθρώπινες απώλειες του Τουρκικού Στρατού από νάρκες και IED ήταν 268 νεκροί και 33 τραυματίες. Πάντως το πρόγραμμα των οχημάτων MRAP BMC-350 Kirpi 4x4 (τουρκική έκδοση του ισραηλινού Navigator APC) διακόπηκε μετά την παράδοση 295 μονάδων (έναντι των αρκικώς παραγγελθέντων 468) λόγω πτώχευσης της κατασκευάστριας εταιρείας BMC, γεγονός που δεν επέτρεψε και την παράδοση άλλων 20 οχημάτων του τύπου τα οποία είχαν εξέλθει της γραμμής παραγωγής.
    Όχημα Husky-2G μ ε ραντάρ Visor-2500, στη διαμόρφωση που έχει αποκτηθεί από τον Ισπανικό Στρατό. Τα οχήματα της τουρκικής παραγγελίας αναμένεται να εξοπλίσουν Μονάδες Μηχανικού στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τέτοια οχήματα δεν είναι απαραίτητα για τις ελληνικές ανάγκες, όμως η απαίτηση ενίσχυσης του Μηχανικού του Ε.Σ. είναι δεδομένη και επιτακτική.
    Όχημα BMC-350 Kirpi σε πρόσφατη επιχείρηση στην ΝΑ Τουρκία. Η πτώχευση της κατασκευάστριας εταιρείας οδήγησε σε διακοπή των παραδόσεων πριν την ολοκλήρωση της σχετικής παραγγελίας του Τουρκικού Στρατού, αλλά και στην ακύρωση ανάπτυξης της προγραμματιζόμενης έκδοσης 6x6 του οχήματος.
  • Το Κέντρο Επιστημονικών & Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Τεχνολογιών Ασφαλείας (SAVTAG) ανέλαβε την ανάπτυξη ενός νέου εγχώριου συστήματος αυτοπροστασίας για τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας. To σύστημα θα περιλαμβάνει RWR και ενεργό παρεμβολέα επί ατρακτιδίου. Οι τουρκικές ανάγκες προσδιορίζονται σε 50 τέτοια ατρακτίδια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιθανότατα δεν είναι άσχετο με την κατάρριψη πέρυσι ενός RF-4E/TM από την Συριακή Αεράμυνα, γεγονός που κατέδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την ανάγκη απόκτησης ενός τέτοιου συστήματος. Επίσης καταδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται για απεξάρτηση από ξένους προμηθευτές (και) σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ειδικά μετά τις γνωστές εξελίξεις στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει αριθμό ατρακτιδίων παρεμβολής EL/L-8222 (των ισραηλινών IAI/ELTA) και AN/ALQ-119(V)5 (πέντε εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν στο Ισραήλ το 1995).
    Τουρκικό μαχητικό F-4ET/2020 Terminator στην πρόσφατη άσκηση "Anatolian Eagle 2012-2" με ισραηλινής προέλευσης ατρακτίδιο παρεμβολών EL/L-8222, η εφοδιαστική υποστήριξη των οποίνω τίθεται υπό αμφισβήτιση λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο πλευρών. Πάντως τα συστήματα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν σημαντικά περισσότερες δυνατότητας και μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία σε σχέση με τους εσωτερικά εγκατεστημένους παρεμβολείς. Ωστόσο δεσμεύουν εξωτερικού πυλώνες και επιφέρουν περιορισμούς στο φάκελο πτήσης του αεροσκάφους-φορέα. Γι' αυτόυς τους λόγους η Π.Α. τα έχει απορρίψει ως λύση.
  • Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι δοκιμές εξέλιξης (βλέπε και δοκιμές κατά την πρόσφατη άσκηση "Anatolian Eagle 2013-2") της νέας γκάμας όπλων αέρος-εδάφους που παρουσίασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία και τα οποία αυτό το διάστημα εισέρχονται στο στάδιο της μαζικής παραγωγής για τον εξοπλισμό της Τουρκικής Αεροπορίας. Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται το βλήμα cruise SOM, η καθοδηγούμενες βόμβες HGK και KGK-82/83 και η διατρητική βόμβα NEB. 
    Τουρκικό F-4ET/2020 Terminator με αναρτημένα στις πτέρυγές του ομοιώματα της βόμβας KGK-82 και του βλήματος cruise SOM για την διεξαγωγή πτητικών δοκιμών εν όψει της ένταξης σε υπηρεσία. Αντίστοιχα ελληνικά σχέδια δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το στάδιο του πρωτοτύπου....
  • Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προ ημερών επιδείχθηκε στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία το νέο -τουρκικής κατασκευής- ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα προσομοίωσης συνδυσμένων επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην τουρκική Ακαδημία Πολέμου.
    Σύσσωμη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίδειξη του νέου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος προσομοίωσης συνδυασμένων επιχειρήσεων στην Ακαδημία Πολέμου της γείτονος. Στην δική μας ΑΔΙΣΠΟ υπάρχει άραγε κάτι αντίστοιχο;
  • Νέες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένου νέου παρατηρητηρίου, ομοιώματος επιβατικού αεροσκάφους κ.ά.) παρατηρήθηκαν κατά την πρόσφατη διεξαγωγή του χερσαίου σκέλους της άσκησεις έρευνας-διάσωσης "Μάρτυρας Ανθυπολοχαγός Caner Gonyeli" (σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974) που έλαβε χώρα στα Κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιοχή πλησίον της Κυρήνειας. Στην άσκηση (που είχε και "ναυτικό" σκέλος) συμμετείχε η Τουρκική Αεροπορία, η Τουρκική Ακτοφυλακή και οι Δυνάμεις Ασφαλείας του ψευδοκράτους. Η Τουρκία δείχνει αν έχει κατανοήσει πως μέθοδοι όπως ο έλεγχος της διεξαγωγής επιχειρήσεων SAR στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα της προσφέρουν πολλά περισσότερα κέρδη απ' ότι πιο δυναμικές ενέργειες (βλέπε "θερμά επεισόδια", τα οποία όμως δεν πρέπει να αποκλείονται) και ασκείται τακτικά σε αυτές.
    Σκηνή από την πρόσφατη άσκηση έρευνας-διάσωσης. Διακρίνεται το ομοίωμα επιβατικού αεροσκάφους Boeing-737 και ένα ελικόπτερο Cougar της Τουρκικής Αεροπορίας. Το τελευταίο ήταν εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα ελληνικά Super Puma.
  • Νέο σχέδιο παραλλαγής υιοθέτησε πρόσφατα για τις στολές εκστρατείας του προσωπικού εδάφους της η Τουρκική Αεροπορία. Οι στολές ακολουθούν το νέο "ψηφιακό" σχέδιο παραλλαγής του Τουρκικού Στρατού με σκουρότερες όμως αποχρώσεις. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κατά την πρόσφατη άσκηση προσβολής στόχων εδάφους "Pence 2013", που διεξήχθη παράλληλα με την άσκηση CSAR "Isik 2013-1", περιλλαμβάνοντας μεταξύ άλλων βολές GBU-10, AGM-65G, HGK και Harpy (στη τελευταία περίπτωση με κατάδειξη στόχου από UAV Anka). Νέα χρώματα στα αεροσκάφη του υιοθέτησε πρόσφατα και το Ακροβατικό Σμήνος "Turkish Stars". Οι χειριστές του Σμήνους αλλά και το προσωπικό της Ομάδας Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Solo Turk" της Τουρκικής Αεροπορίας εφοδιάζεται με στολές πτήσεις ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς. Οι στολές αυτές (κόκκινου και μαύρου χρώματος αντίστοιχα) συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα των Ομάδων αυτών, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Αεροποριών του εξωτερικού.
    Αξιωματικός- Προωθημένος ελεγκτής αέρος κατά την πρόσφατη άσκηση "Pence 2013". Φορά την νέα φόρμα παραλλαγής της Τουρκικής Αεροπορίας. Προσέξτε τον τουρκικής κατασκευής εξοπλισμό κατάδειξης στόχων. Πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν προσπάθειες για την ανάληψη ανάλογων αποστολών από πρσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ. Οι Τούρκοι απ' ότι φαίνεται είναι κάποια βήματα μπροστά.

    Το απορριφθέν "ψηφιακό" σχέδιο για την νέα στολή παραλαγής της Τουρκικής Αεροπορίας. Περιέχει μπλε/γκρι αποχρώσεις και γι' αυτό απορρίφθηκε ως μη επιχειρησιακό. Οι Τούρκοι, αν και άργησαν, το κατανόησαν. Η Ελληνική Π.Α. συνεχίζει να χορηγεί την απαράδεκτη στολή παραλαγής μπλε αποχρώσεων....
    Τουρκικό C-130E βαμμένο με τα νέα χρώματα του Σμήνους "Turksih Stars" τις μετασταθμέυσεις του οποίου είναι επιφορτισμένο να εξυπηρετεί. Το αεροσκάφος φέρει και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Για τα ελληνικά C-130 υπάρχουν μόλις δύο αντίστοιχες συλλογές.
    Το F-16C της τουρκικής Ομάδας Επιδείξεων, αντίστοιχης με την Ομάδα "Ζεύς" της Π.Α. Σε αντίθεση πάντως με το ελληνικό, το τουρκικό αεροσκάφος φέρει τον ανάλογο διάκοσμο αλλά και smokewinders στα ακροπτερύγια. Πίσω του διακρίνονται τα NF-5 του Σμήνους "Turkish Stars", τα οποία είναι και τα μοναδικά Freedom Fighters που παραμένουν σε τουρκική υπηρεσία μετά την απόσυρση των NF/F-5A/B -2000 της 133 Filo. Διακρίνονται επίσης οι ίδιαιτερες φόρμες πτήσης των χειριστών.
  • Οι Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου "Μπορντώ Μπερέ" ("Bordo Bereli") εφοδιάστηκαν πρόσφατα με αριθμό ημιαυτόματων τυφεκίων ακριβείας Μ-110 SASS των 7,62mm. Με την προμήθεια αυτή προσάρμοσαν πλήρως τον φορητό οπλισμό τους στα αμερικανικά πρότυπα, υιοθετώντας και τα αντίστοιχα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν (που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζουν με τις συνθήκες των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών στα βουνά της ΝΑ Τουρκίας) που υπέδειξαν ως καταλληλότερο οπλισμό τα ημιαυτόματα τυφέκια των 7,62mm για τους ακροβολιστές και για τους παρατηρητές των ζευγών ελευθέρων σκοπευτών και τα βαρύτερα τυφέκια διαμετρήματος .338'' για τους εξειδικευμένους ελεύθερους σκοπευτές. Υπενθυμίζουμε πως όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις απέκτησαν προ ετών περί τα 640 AWSM της κορυφαίας στο είδος εταιρείας Accuracy International (το οποίο οι Τούρκοι ήδη φρόντισαν να αντιγράψουν παρουσιάζοντας το KNT-308 της Kalekalip, σε διαμέτρημα 7,62mm).
    Τυφέκιο Accuracy International AWSM των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, με τα παρελκόμενά του. Κάθε σύγκριση με την οπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα αυτόν είναι αποκαρδιωτική.
  • Μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης και ανανέωσης του εξοπλισμού της Τουρκικής Αστυνομίας προωθεί η Κυβέρνηση Ερντογάν μετά και από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια κατά την διάρκεια των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αγορά 45 νέων οχημάτων εκτόξευσης ύδατος (αρχικά είχε γίνει λόγος για 60 οχήματα) αλλά και μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών προς ανανέωση των σχετικών υλικών και αντικατάσταση των χρησιμοποιηθέντων κατά τα προαναφερθέντα γεγονότα (όπου οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες ξεπέρασαν την ετήσια κατανάλωση προηγούμενων ετών!). Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δωδεκαετία η Τουρκική Κυβέρνηση δαπάνησε 21 εκατ. δολάρια για την αγορά δακρυγόνων και χημικών καταστολής πλήθους, με κυριότερους προμηθευτές τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Παράλληλα, η αρμόδια Επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλείου θα φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την χρήση βαρύτερου οπλισμού και υλικών (συμπεριλαμβανομένων και τ/θ οχημάτων) σε περιπτώσεις καταστολής ταραχών.
    Υδροφόρο όχημα καταστολής ταραχών φλέγεται στην πλατεία Ταξίμ κατά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, κατά τα οποία 4 άτομα σκοτώθηκαν και η 7.822 τραυματίστηκαν. H Τουρκική Αστυνομία θα αντικαταστήσει το απωλεσθέν υλικό και θα το ενισχύσει με νέο άμεσα. Οχήματα παρόμοια με αυτό της φωτογραφίας διαθέτει και η ΕΛ.ΑΣ. (πέντε στον αριθμό) αλλά δεν τα χρησιμοποιεί συχνά. Επίσης ησρήση τεθωρακισμένων της Αστυνομίας ("αύρες") για την καταστολή διαδηλώσεων στη χώρα μας έχει σταματήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '80.
  • Κατά τα πρόσφατες σοβαρές ταραχές εμφανίστηκαν στα χέρια των Τούρκων Αστυνομικών και ορισμένα νέα υλικά που εντάσσονται στην κατηγορία των "λιγότερο φονικών όπλων". Μεταξύ άλλων σημειώνουμε τον εκτοξευτή δακρυγόνων/καπνογόνων βομβίδων TL-8 των 37mm, με περιστρεφόμενο βύκιο 6 θέσεων, και τον εκτοξευτή FN-303 των 18mm, που δύναται να βάλει πλαστικές σφαίρες, χρωμοσφαιρίδια και βλήματα με γόμωση ερεθιστικών ουσιών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των 120 αραβίδων Sig-516 στην Τουρκική Αστυνομία που παραγγέλθηκαν πέρυσι. Τα όπλα αυτά αποκτήθηκαν στις εκδόσεις με μήκος κάννης 10 και 16 ιντσών και χορηγήθηκαν στις Ειδικές Ομάδες (Ozel Teams) και στην Ομάδα Προστασίας του Πρωθυπουργού (CAT). Μετά την απόκτηση όπλων της σειράς M-4A1/M-16A2 και ελφρών πολυβόλων Minimi, η απόκτηση επιπλέον νέων όπλων διαμετρήματος 5,56mm δείχνει τη προσαρμογή στις διεθνείς τάσεις που επιβάλλουν την χρήση όπλων ισχυρότερου διαμετρήματος από τις διάφορες αστυνομικές δυνάμεις.
    Τούρκος αστυνομικός κατά τα πρόσφατα επεισόδια στη Κωνσταντινούπολη. Κρατά ένα FN-303. Μικρή ποσότητα τέτοιων όπλων είχε παραλάβει δοκιμαστικά και το Λιμενικό Σώμα προ ετών. Για ένα διάστημα τα όπλα αυτά δανείστηκαν στην ΕΛ.ΑΣ για να τα δοκιμάσει αλλά επιστράφηκαν ύστερα από αντιδράσεις διαφόρων....
    Άντρας των ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Αστυνομίας με αραβίδα Sig-516, στον χειροφυλακτήρα της οποίας έχουν εγκατασταθεί ράγες Picatiny. Τέτοιες ράγες εμφανίστηκαν πρόσφατα και σε αραβίδες Μ-4Α1 ανδρών των SAS/SAT του Τουρκικού Ναυτικού. Πίσω του διακρίνεται τ/θ όχημα Cobra της Otokar με τηλεχειρζόμενο πυργίσκο με πολυβόλο M-240 των 7,62mm, προστατευτικό πλέγμα στα τζάμια και εκτοξευτές καπνογόνων.
    Άντρας της προσωπικής ασφάλειας του Τούρκου Πρωθυπουργού με αραβίδα Sig-516 που φέρει βραχεία κάννη 10 ιντσών. Η οικονομική δυσπραγία δεν έχει επιτρέψει την απόκτηση ανάλογων σύγχρονων όπλων από την ΕΛ.ΑΣ., αναγκάζοντάς την να "ξεθάψει" τα G-3A3/A4 και τα FN FAL από τις αποθήκες της για να καλύψει την ανάγκη για όπλα ισχυρότερου διαμετρήματος από το 9mm.
    Tούρκος αστυνομικός με εκτοξευτή TL-8 των 37mm. Προ μερικών ετών είχε εξεταστεί ο εξοπλισμός των δικών μας "MAT" με αντίστοιχους εκτοξευτές PLG-65 των 40mm αλλά το πρόγραμμα δεν προχώρησε....

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top