GuidePedia

0

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Προβληματισμός επικρατεί στην Άγκυρα σχετικά με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας-Ε.Ε και την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις των δυο πλευρών.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας κυρίως μετά τη βίαιη αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Η Γερμανία προσπάθησε να καθυστερήσει το άνοιγμα νέου κεφαλαίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τον τούρκο υπουργό αρμόδιο για θέματα Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς να απειλεί την Άγκελα Μέρκελ για εκλογική ήττα στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου «όπως είχε πάθει ο Σαρκοζί» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Πράγματι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ήταν αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας και όπως είχε δηλώσει το 2011" η πλήρης ένταξη της Τουρκίας δεν θα έχει όφελος ούτε στην Τουρκία αλλά ούτε στην Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις και η ενταξιακή πορεία είναι ένα εργαλείο για την εμβάθυνση των σχέσεων ".

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ ΤΟ 1959

Η Τουρκία θεωρεί πως αδικείται από τις χώρες της Ευρώπης καθώς περιμένει να ενταχθεί στην Ένωση από το 1959 ! Ενώ από το 2004 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και ανοίγουν τα κεφάλαια. Στην Άγκυρα θεωρούν αδικία που πολλές χώρες οι οποίες είχαν αποταθεί δεκαετίες μετά από την Τουρκία εντάχθηκαν στην Ε.Ε.

Μόνο που τα τελευταία χρόνια η πολιτική της Τουρκίας άλλαξε και θεωρεί πως η Ε.Ε. έχει περισσότερη ανάγκη την Τουρκία παρά το αντίθετο!

Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που βλέπει η Τουρκία την Ευρώπη είναι ο τρόπος της αντίδρασης της στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδίκαζε την Τουρκία για τον τρόπο καταστολής των διαδηλωτών στην Τουρκία με αφορμή το πάρκο Γκεζί.
"Δε θα δεχθώ καμία ανακοίνωση ούτε κάποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Αυτοί που παίρνουν την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτα ας κοιτάξουν την Ελλάδα. Στην Ελλάδα η αστυνομία είχε έρθει αντιμέτωπη με τον λαό, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως τι έκαναν εκτός απο το να δίνουν χρήματα στην χώρα αυτή;" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια δήλωση που οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως η Τουρκία θα αναγνωρίζει τους θεσμούς της Ε.Ε. μόνο όταν τη συμφέρει.

Αυτό είναι ίσως το πρόβλημα . Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί πως πληρεί τα κριτήρια της ένταξης της στην Ε.Ε. και παράλληλα θεωρεί η αστυνομία με την αντίδραση της στους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί έκανε «σωστά τη δουλειά της» και ας υπήρχαν 4 νεκροί και 5000 τραυματίες. Θεωρεί πως έχει δικαίωμα να περιορίζει τη χρήση του facebook του twitter, να παρεμβαίνει στον τρόπο της ζωής των ανθρώπων καθορίζοντας ώρες αγοράς αλκοολούχων ποτών , να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι κτλ. Όλα αυτά τα γεγονότα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τα θεωρούν πως δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ε.Ε. και εκφράζουν επιφυλάξεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Βέβαια ο τούρκος πρωθυπουργός τον προηγούμενο μήνα είχε στείλει μήνυμα πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ενταχθεί στην Ε.Ε. θα μπορεί να έχει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις.
. «Η ΕΕ θέλει να μας ξεχάσει αλλά φοβάται και δεν μας ξεχνάει. Το ΝΑΤΟ κάποτε δέχθηκε μια χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό αλλά τώρα δεν θέλουν να δεχθούν. Η ΕΕ λέει ¨εγώ δεν θέλω να κάνω το λάθος το οποίο έκανε το ΝΑΤΟ¨ . Εμείς είμαστε μαζί σας στον ΟΑΣΕ , είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, γιατί για στην Ε.Ε. έχετε μια τόσο διαφορετική προσέγγιση; Για αυτό εγώ πριν από λίγο καιρό είπα στον Πούτιν
Πάρτε μας στην Σαγκάη-5 και τότε εμείς να παραιτηθούμε από την ΕΕ¨. Η Σαγκάη -5 είναι πιο ισχυρή, είναι καλύτερη» είχε δηλώσει ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές και η αρνητική στάση της Τουρκίας έφεραν τη «Μεσοβέζικη λύση» της Ε.Ε στο θέμα του ανοίγματος νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.
Μετά από πολυήμερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση όπου σύμφωνα με την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων , η Ε.Ε θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στα πλαίσια ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όμως η συζήτηση αυτού του κεφαλαίου αναβάλλεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. θα περιμένουν την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία. Κανονικά οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν την Τετάρτη.

Τα θέματα της διαπραγμάτευσης έχουν χωριστεί σε 35 κεφάλαια, από τα οποία έχουν ανοίξει μέχρι τώρα 14. Έχουν ολοκληρωθεί

Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει και το «πρωτόκολλο της Άγκυρας» το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top