GuidePedia

0

Η πόλωση είναι γεγονός στην Τουρκία, πράγμα που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού πέρα από την πολιτική, δεν αποκλείεται να αρχίσει να μετατρέπεται σε αντιπαράθεση στους δρόμους. Οι διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο ήταν ειδικά στην Κωνσταντινούπολη πολυπληθείς όσο ποτέ άλλοτε. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές του ομιλίες στα 'Αδανα και τη Μερσίνα κλιμάκωσε την πόλωση, ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ετοιμάζεται για δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην 'Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις 15 και 16 Ιουνίου.
"Εμείς δεν κάνουμε αυτά που κάνουν οι πλιατσικολόγοι. Εκείνοι καταστρέφουν και καίνε", είπε ο Ερντογάν σήμερα σε ομιλία του στα 'Αδανα και τόνισε: "Δολοφόνησαν έναν αστυνομικό μας". "Δεν θα παραδώσουμε σε αυτούς τους αστυνομικούς μας" είπε και αναρωτήθηκε: "Μήπως περίμεναν να παραδώσουμε το Ταξίμ στους αναρχικούς και τους τρομοκράτες;"
Αργότερα μίλησε στη Μερσίνα και τόνισε ότι "αυτοί που βρίσκονται τώρα στο Ταξίμ και καταστρέφουν, στο όνομα ποιας ελευθερίας τα κάνουν όλα αυτά;".
"Σας ρωτώ, τι έκαναν αυτοί όταν οι μαντιλοφορούσες φοιτήτριές μας δεν μπορούσαν να μπουν στα πανεπιστήμια;" είπε και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε: "Απευθύνομαι στους συνετούς νέους μας, χαλάστε αυτό το σχέδιο".
Ο Ερντογάν ουσιαστικά εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου 2014, λέγοντας: "θα πάμε πόρτα πόρτα. Θέλω ιδιαίτερη προσπάθεια από τις γυναίκες και τους νέους. Ο Μάρτιος του 2014 θα αλλάξει πολλά".
Η πόλωση που άρχισε να κλιμακώνεται ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Ερντογάν στην Τουρκία τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, μετά την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, παίρνει διαστάσεις. Η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος που συνεδρίασε χτες στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να πραγματοποιηθούν δύο κομματικές συγκεντρώσεις στην 'Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Το κυβερνών κόμμα επιλέγει να κάνει επίδειξη δύναμης, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες. Την ίδια ώρα, υπάρχει σωρεία καταγγελιών, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια και στα 'Αδανα, για οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος που επιτίθενται μαζί με αστυνομικούς, εναντίον διαδηλωτών.
Οι φήμες ότι η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος θα αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών διαψεύστηκαν χτες μετά τη συνεδρίαση από τον εκπρόσωπο τύπου και αντιπρόεδρο του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ.
Χτες η πλατεία Ταξίμ γέμισε ασφυκτικά μετά τις 7 το απόγευμα. Ήταν η πολυπληθέστερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία. Η οργανωτική επιτροπή των διαμαρτυριών στο Ταξίμ χτες είχε απευθύνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση σήμερα, δέκατη τρίτη μέρα των διαμαρτυριών, με τη συμμετοχή οργανώσεων. Η χτεσινή μέρα στο Ταξίμ ήταν άνευ προηγουμένου, αφού μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πλατεία, μεταξύ άλλων και χιλιάδες οργανωμένοι οπαδοί των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, Γκαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας, κρατώντας ο ένας τη σημαία του άλλου
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top