Σε θρίλερ για γερά νεύρα φαίνεται πως θα εξελιχθεί η υπόθεση της ρωσικής «προσφοράς» για την αποστολή 300 περίπου στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που επιβλέπει από το 1973 την κατάπαυση του πυρός, μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά είναι ότι με βάση την απόφαση του ΟΗΕ, είχε τότε απαγορευτεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στείλουν στρατιώτες στη συγκεκριμένη ειρηνευτική δύναμη. Κατά συνέπεια, η ρωσική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όπως όμως έχει γίνει γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, είχαν τηλεφωνική συνομιλία (μιλούν πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα) για το θέμα της Συρίας, όπου είναι φυσιολογικό να τέθηκε και το ζήτημα της αντικατάστασης των Αυστριακών στρατιωτών από τους Ρώσους. Πηγές αναφέρουν, ότι η ανάπτυξη στο Γκολάν Ρώσων στρατιωτών δεν είναι – καταρχήν – ευπρόσδεκτη από Αμερικανούς και Ισραηλινούς.
Ωστόσο, όπως αναφέραμε και στην προ ωρών ανάρτησή μας για το θέμα, η ρωσική εμπλοκή θα είχε ορισμένα δυνητικά πλεονεκτήματα. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, για να παρακάμψει η Ρωσία την απαγόρευση του ΟΗΕ έχει δύο τρόπους. Είτε τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς είτε τη συμφωνία με τους Σύρους (σε αυτή τη περίπτωση δεν θα εγκατασταθούν στα Υψίπεδα, αλλά στην πεδιάδα που οδηγεί στη Δαμασκό)…
Το διπλωματικό επιχείρημα που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί είναι η σημαντική ανάπτυξη στρατευμάτων από τις ΗΠΑ στη μεθόριο Συρίας-Ιορδανίας (περίπου 1.000 πεζοναύτες, συστοιχίες Patriot, μαχητικά F-16). Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν έχουν λόγους να μην το επιθυμούν οι Ισραηλινοί, μπορεί να βρεθούν προ του ενδεχομένου οι Ρώσοι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να απευθυνθούν στον Άσαντ και να λάβουν το «πράσινο φως» κατά πάσα πιθανότητα να σταθμεύσουν στρατεύματα στη ευρύτερη περιοχή.
Άρα, ίσως θα ήταν καλύτερο να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, επιχειρώντας να θέσουν κάποιους όρους στον οπλισμό που θα φέρουν, παρά αυτό να γίνει χωρίς τη συναίνεσή τους… Οι Ισραηλινοί κατανοούν ότι ο σκοπός της ανάπτυξης αυτής δεν θα είναι το Γκολάν και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί, αλλά τα μάτια θα είναι στραμμένα στις αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές ασκήσεις να εξελιχθούν σε εισβολή στη Συρία.
Με την τοποθέτησή τους όσο πιο κοντά γίνεται στις αμερικανικές δυνάμεις, αρκεί μόνο μια προβοκάτσια για να λειτουργήσει ως αφορμή στρατιωτικής εμπλοκής στη σύγκρουση, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι Ρώσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν αυτή την εντύπωση για λόγους αποτροπής στους Αμερικανούς. Εάν αδιαφορήσουν, τα αντίποινα θα είναι η μεταφορά των πυραύλων των S-300 στη Συρία (οι πυροβολαρχίες ας μην έχουμε αμφιβολία ότι θα μεταφερθούν πολύ νωρίτερα) και ενδεχομένως άλλες κινήσεις που θα περιπλέξουν το σκηνικό.Η υπόθεση αυτή είναι ήδη συναρπαστική στην «πλοκή» της, ενώ αναμένεται να έχει κι άλλες εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου