GuidePedia

0

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διεργασιών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αφού προδιέγραψε μια σωστή – κατά την υποκειμενική μας γνώμη – σχεδίαση της πολιτικής της Ελλάδας, με βασική επιδίωξη να είναι το να αναζητήσει ενεργά η χώρα τον ρόλο της στο νέο γίγνεσθαι που διαμορφώνεται σε εποχές δύσκολες…
Από την ομιλία του πρωθυπουργού αυτό που προκύπτει είναι η σχεδίαση της ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη το αδιαίρετο του Ελληνισμού, τη συνειδητοποίηση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κινούνται παράλληλα και πάντα μαζί…

Επιγραμματικά, ο σχεδιασμός που υλοποιείται έχει τους ακόλουθους άξονες:
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση, μαζί με την Κύπρο, στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και να αποτελέσει σταθερό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας αποφασιστικά στην προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να ξεφύγει από την οικονομική στασιμότητα. Η Ελλάδα επιχειρεί να πείσει ότι αυτό που αποτελεί ελληνικό συμφέρον, είναι ταυτόχρονα απόλυτα συμβατό με το ευρωπαϊκό, οπότε αυτό είναι το πρώτο πεδίο αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και συγκεκριμένου ρόλου της χώρας στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ένωση.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στη συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει προβλήματα και κατανοητή καχυποψία, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο και το πράττει, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί, μέσω των κινεζικών επενδύσεων σε ελληνικές υποδομές, ότι η χώρα μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο τρίτος άξονας είναι η συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία έχει επίσης ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Ευρώπη, οπότε και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πεδίο επί του οποίου η συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας θα τεθεί σε ορθολογικές βάσεις με εκατέρωθεν σεβασμό στα συμφέροντα των δυο πλευρών που θα μειώσει και την ένταση.
Όλα αυτά δεν αναιρούν τις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Αυτή η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού αποτελεί έμμεσο μήνυμα στις ΗΠΑ σε όσους ενδεχομένως εξακολουθούν και βλέπουν την ανάπτυξη σχέσεων με τους «παλιούς εχθρούς», ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

Κατά τα άλλα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στη γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην περιοχή Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και γενικότερα Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει σαν στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ταυτόχρονα όμως δίνοντας νέα έμφαση στις σχέσεις της με τον αραβικό περίγυρο.
Με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος και να αποφεύγεται το να κρύβονται τα προβλήματα, αντί να συζητιούνται ανοιχτά σε μια προσπάθεια να αποφεύγονται οι εντάσεις. Με τον βαλκανικό της περίγυρο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή, λέγοντας όμως ότι αλυτρωτισμοί που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση δεν έχουν θέση.
Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως όμως γράφουμε και στο κεντρικό άρθρο του «defence-point.gr», όλα αυτά θα είναι σα να χτίζουμε πάνω στην άμμο, εάν δεν αντιμετωπιστεί η σημερινή στάση της Γερμανίας η οποία είναι αντιπαραγωγική σε υπερθετικό βαθμό Den είναι δυνατό από ελληνικής πλευράς να αρθρώνεται για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος (γεω)πολιτικός λόγος και η στάση της Γερμανίας να παραμένει όπως είναι σήμερα, έστω κι αν αποδειχθεί ότι οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς.
Ο πρωθυπουργός προδιέγραψε μια στρατηγική που θα οδηγήσει και σε οικονομική ανάπτυξη και σε σοβαρά έσοδα που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην οικονομία. Η στάση όμως της Γερμανίας σήμερα, λειτουργεί αντιπαραγωγικά και υπονομεύει την πίστη των πολιτών στο ευρωπαϊκό όραμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top