GuidePedia

0



Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι "απαιτείται ανανέωση της εξουσίας".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως "καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ' αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας". Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για "τρεις κάλπες" και σημείωσε, "ας ορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χρόνο".
Οι "τρεις κάλπες" είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα. Οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2014 και οι προεδρικές τον Αύγουστο.

Σε περίπτωση που προκριθεί η περίπτωση των τριών εκλογών, η Τουρκία θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει λόγος για σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος. Οπότε οι τρεις κάλπες θα αφορούν τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές.
Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση άρχισε περίπου στις δύο το μεσημέρι.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Για 12η ημέρα συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας οι διαμαρτυρίες, οι οποίες παραμένουν πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδριάζει αυτή την ώρα με αντικείμενο και τις διαδηλώσεις.
Λόγω Σαββατοκύριακου, από το απόγευμα αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για αύριο Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις τρεις το απόγευμα.
Την ίδια ώρα όμως, ο δήμαρχος της 'Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα. Από χτες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.
Σημαντικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, είναι οι διαδηλώσεις. Από χτες όμως δημοσιεύονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν το Μάρτιο του 2014, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος απέναντι στις διαμαρτυρίες. Ωστόσο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμάς συνομιλεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών, με ατζέντα τα αιτήματα των τελευταίων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις εδώ και δώδεκα μέρες επιχειρούν εναντίον των διαδηλωτών κάνοντας χρήση βίας και δακρυγόνων. Ωστόσο αυτό με εξαίρεση τις πρώτες δύο μέρες των διαδηλώσεων, δεν ισχύει για την πλατεία Ταξίμ. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του νομάρχη, του διοικητή ασφαλείας και άλλων αρμοδίων, δίχως να ανακοινωθεί κάτι σχετικό.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top