GuidePedia

0

Μέσα στο κλίμα απογοήτευσης για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, τα εθνικά θέματα είναι για τα καλά ξεχασμένα από πολιτικούς και λαό. Τις εθνικές ανησυχίες τις έχει αντικαταστήσει ένα υποτιθέμενος «ειρηνισμός» και μια διαρκής αδιαφορία για το τι συμβαίνει γύρω μας. Το θέμα είναι όμως ότι δεν ζούμε στην Εδέμ και ότι οι κίνδυνοι παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή.Η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει την ελληνική διπλωματία σε θέση άμυνας. Επικεντρώνεται κυρίως στο να συγκεντρωθούν τα προς το ζην με την έλευση των δόσεων. Έτσι περνούν σε δεύτερη μοίρα το Θέμα των Σκοπίων, το Αιγαίο, η κήρυξη Α.Ο.Ζ., το Κυπριακό, η Θράκη κ.ο.κ.
Χαρακτηριστικό της ελληνικής απουσίας από τις διπλωματικές συναντήσεις που μας αφορούν άμεσα ήταν η συνάντηση στην Γερμανία με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία έδωσε το παρόν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα, Χασάν Γκιογούς. Η Ελλάδα άφαντη, χωρίς εκπροσώπηση, αφημένη στο έλεος των δανειστών, παρότι η γεωστρατηγική της θέση επιτρέπει πολύπλευρη παρέμβαση σε θέματα-φωτιά για την παγκόσμια διπλωματία.
Πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ελλάδα από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων κατέληξε σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων, δίνοντας την θέση της στην Άγκυρα, τον βασικότερο γεωπολιτικό μας αντίπαλο, που επιβουλεύεται Αιγαίο και Θράκη με τον κίνδυνο θερμής στρατιωτικής παρέμβασης, προς δημιουργία de facto καταστάσεων, πάντα ορατό.
Και δεν είναι μόνο τα Δυτικά Βαλκάνια. Η απουσία της χώρας μας γίνεται αισθητή επίσης σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσης αλληλεπίδρασης με τον ελλαδικό χώρο.
Είναι κρίμα για μια χώρα με τόσες δυνατότητες να αφήνεται στον πλήρη έλεγχο της γεωγραφικής της θέσης και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Η αναγκαιότητα μιας ποιοτικά διαφορετικής πολιτικής, που θα βγάλει την χώρα από την προχειρότητα και θα δώσει στόχους και όραμα σε μια νέα πορεία του Ελληνισμού αποτελεί πλέον επείγουσα προτεραιότητα.
Ας ξυπνήσει τους υφιστάμενους η κραυγή αγωνίας που φουντώνει σιγά-σιγά στις Ένοπλες Δυνάμεις…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top