GuidePedia

0


Σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, τον Σεπτέμβριο του 1992 αποκάλυψε το εμπνευσμένο σχέδιο των ΗΠΑ, σχετικά με την προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και ενιαίου Κουρδιστάν. Το όλο σενάριο, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε ήταν τότε αλληλένδετο με την εξέλιξη στο πόλεμο του Ιράκ και το μέλλον του Σαντάμ Χουσείν, του οποίου η εξόντωση αποτελούσε βασική προϋπόθεση.
Ωστόσο, αν και όλα είχαν δρομολογηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σημείο αναφοράς όσον αφορά την επίτευξη του στόχου αποτελεί η καθολική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα, η ηγεσία των Κούρδων ήταν αποφασισμένη να περιμένει υπομονετικά την όλη εξέλιξη όσα χρόνια και αν χρειαζόταν να περάσουν.
Σχετική αναφορά αλλά και περίπου τα ίδια με όσα τότε γράφτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, έγραψε και στο βιβλίο του ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, με τίτλο “Terör Örgütlerinin Sonu” (το τέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων), το οποίο κυκλοφόρησε στη Τουρκία πριν από τέσσερις περίπου μήνες.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που γράφει, το γεγονός πως η Τουρκία απόρριψε τελικά τη πρόταση των ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την επιχείρηση στο Ιράκ, ήταν ένα μεγάλο σφάλμα και πως με αυτή της την απόφαση έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε, να περιθωριοποιήσει τους Κούρδους του PKK.
Σύμφωνα δε με στοιχεία που διέρρευσαν από τη WikiLeaks, οι ΗΠΑ είχαν τότε υποσχεθεί στην Τουρκία και οικονομική βοήθεια 5,5 δισ. δολ. για τη συμμετοχή της στην ανατροπή του Σαντάμ, καθώς και εγγυήσεις για τη μη ίδρυση Κουρδικού κράτους. Είχαν όμως προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που η Τουρκία απόρριπτε την πρόταση (όπως και έκανε) τότε κανείς δεν θα γνώριζε το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, πάντα σε σχέση με τη πορεία του Κουρδικού.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top