GuidePedia

0


Με κομμένη την ανάσα περιμένει όλη η χώρα να δει τι θα βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Οι δανειστές περιμένουν να μάθουν όλα τα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα πάρει η κυβέρνηση για να ξαναμπεί σε τροχιά το πρόγραμμα.
Ένα είναι το σίγουρο, η Ελλάδα δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές. Τουλάχιστον η κυβέρνηση πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια, προκειμένου να μην βάλει χέρι κανείς σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και μικροεπιχειρηματίες. Η οικονομία χρειάζεται την ανάπτυξη.
Η αγωνία των κυβερνώντων δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού τα όποια δυσάρεστα μέτρα που θα ληφθούν, εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις, θα ανοίξουν το δρόμο στην αντιπολίτευση να δώσει με τη ρητορική της ακόμα πιο ζοφερό χρώμα στην ήδη κρίσιμη φάση που περνάει η διαπραγμάτευση. Σίγουρα οι επόμενες στιγμές θα είναι κρίσιμες και αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης στην Τρόικα. Πάντα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή και των δύο από την τρικομματική και άρα η διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο ήδη καταβεβλημένο κράτος. Η κούραση είναι ζωγραφισμένη στα μάτια κάποιων και θα χρειαστούν και εν συνεχεία γερά νεύρα γι όλα όσα επακολουθήσουν.
Η Ουάσινγκτον, τώρα, βλέποντας την Ρωσία να «δένει» ενεργειακά την Ευρώπη και να μην υποχωρεί στη Συρία ίσως θέσει θέμα Αιγαίου, ώστε να εφαρμοστεί το περίφημο σχέδιο του ΝΑΤΟ «συνεκμετάλλευση». Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ίσως να σημαίνει πολλά η επίσκεψη στην Ελλάδα (και κατόπιν στην Τουρκία) του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον. Το κλασσικό μήνυμα που κατά πάσα πιθανότητα θα κομίσει στην Αθήνα είναι το «να τα βρούμε με τους Τούρκους στο θέμα των υδρογονανθράκων, για να κερδίσουμε και οι δύο».
Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να βάλει και την άλλη πλευρά στο «παιχνίδι». Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει ενδελεχώς την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, σεβόμενοι την εθνική μας κυριαρχία, βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Πέραν τούτου το ΥΠΕΞ πρέπει να προχωρήσει τη συνεργασία με το Τελ Αβίβ, έτσι ώστε να αποτραπούν οι οποίες κινήσεις επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.
Κλείνοντας να ξαναθυμίσουμε ότι η κήρυξη ΑΟΖ αποτελούσε και αποτελεί άμεση ανάγκη εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες εξελίξεις, αν και καλοκαίρι, θα σας ενημερώνουμε συνεχώς με συνέπεια και αντικειμενικότητα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top