GuidePedia

0

Ίσως στην Κουμουνδούρου αντελήφθησαν ότι όσοι παίζουν με το μέλλον του τόπου με τον ίδιο μικροκομματικό τρόπο που έπαιξαν οι προηγούμενοι και πλέον πληρώνουν πολιτικά την ατιμία δεκαετιών, είναι καταδικασμένοι να πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα όταν ακόμα και οι αφελείς που εμπιστεύονται τις αερολογίες που λέγονται κατά κόρον θα στραφούν εναντίον τους με μεγαλύτερη οργή από αυτή που εκφράζεται σήμερα από διάφορες πλευρές…
Ευελπιστώντας ότι το καλό της χώρας θα πρυτανεύσει στη λογική ορισμένων όσο θύματα κι αν έχουν πέσει των ιδεοληψιών τους, θα δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας αυτό που μας ανέφεραν αρκετοί φίλοι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ ή απλά λιγότερο αρνητικά – σε σύγκριση με εμάς – προδιατεθειμένοι στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με όσα μας έχουν λοιπόν μεταφερθεί, ο νεαρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει την αρετή να ακούει… Αν αυτό ισχύει, τόσο το καλύτερο και γι’ αυτόν και για τη χώρα.

Εάν αυτό ισχύει τότε είναι σαφώς μια θετική ένδειξη ότι κάποια στιγμή κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Για να προβαίνουμε σε αυτή την αναφορά είναι προφανές ότι μας έχουν μεταφερθεί πολύ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες τις οποίες ευλόγως δεν μπορούμε να αναφέρουμε. Οι πληροφορίες αυτές φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να είναι και ο ίδιος προβληματισμένος με μια σειρά από τις θέσεις που διατυπώνει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας γίνει αποδέκτης της σφοδρής κριτικής από ανθρώπους που σέβεται και εκτιμάει. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ορισμένα σημεία που αφορούν στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία εμάς στο «defence-point.gr» μας έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές «Τούρκους»…
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω παρατηρήσεων οι πηγές μας κάλεσαν να ερμηνεύσουμε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ περί της επανίδρυσης και της μετεξέλιξης του «κοινοβουλευτικού μπλοκ» (12 «συνιστώσες») σε «μία μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη».
Τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικά: Ανέφερε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια. Σήμερα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μία ανασυγκρότηση του κόμματος. Γρήγορα θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανασυγκρότησης», προσθέτοντας ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα στον Άρειο Πάγο.

Μια πιο κυνική ερμηνεία θα προέτασσε ενδεχομένως το πολιτικό αισθητήριο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η απόφαση για εκτεταμένες αλλαγές ελήφθη μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα θέματα. Είναι προφανές ότι όσο αυξάνεται η δύναμη ενός κόμματος εκλογικά ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει θέσεις τις οποίες κάποτε θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει ως «περιθωριακές», τόσο θα μεγιστοποιείται και η αντίδραση εάν διαπιστώνεται ότι αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζητήματα στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Όποια κι αν είναι η ερμηνεία, εμείς εκφράζουμε την ικανοποίησή μας χωρίς να παρουσιάζουμε βεβαίως τον Αλέξη Τσίπρα όπως ορισμένοι καταφανώς ιδιοτελείς οπαδοί της δραχμής (όντας αποδεδειγμένα δαιμόνιοι αντιλαμβάνονται ότι με όσα διακήρυττε ο νεαρός αρχηγός οδηγούσε την Ελλάδα «ντουγρού» στη δραχμούλα, ασχέτως των διακηρύξεων περί των προθέσεων)…
Στόχος μας είναι το να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά οι απόψεις των ελληνικών κομμάτων ώστε να καταστεί εφικτός ένας εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος. Γνωρίζουμε επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «υγιείς» περιπτώσεις στελεχών με απόλυτα «πατριωτικές» θέσεις, με μόνη διαφορά ότι τις συνταιριάζουν με την υπόλοιπη αριστερή τους ιδεολογία. Πρόβλημα ουδέν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πρεσβεύει ότι θέλει.
Μια ελάχιστη συμφωνία αναζητούμε εμείς, να συμφωνήσουμε δηλαδή στα αυτονόητα. Να μη φοβούμαστε για δεδομένες εθνικές τραγωδίες αν αναλάβει την εξουσία κάποιο κόμμα! Και να είμαστε λίγο περισσότερο υποψιασμένοι για το πραγματικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τη γειτονιά μας, είτε αυτό λέγεται νομισματικός πόλεμος, υποτιμητική κερδοσκοπία, ανάσχεση ηγεμονισμού κ.λπ. Χωρίς βέβαια να φθάνουμε στη συνομωσιολογία.
Διατηρώντας πάντα τις αρχές μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε δύο άξονες: Αφενός ότι ένα σύστημα μπορείς να το ωθήσεις στην αλλαγή και τη μετεξέλιξη από μέσα και αφετέρου, όταν και οι υπόλοιποι πράττουν ακριβώς το ίδιο, θα συμμαχήσεις ακόμα και με τον διάβολο τον ίδιο – που λέει ο λόγος – για να εξυπηρετήσεις το συμφέρον της χώρας σου. Τότε, οι διαξιφισμοί και η κριτική θα αφορούν πράξεις και παραλήψεις, όχι την… αλφαβήτα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top