GuidePedia

0

Ισχυρή βούληση για τη μερική έστω αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ επιδεικνύει η ισραηλινή κυβέρνηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη ακόμα και των θεωρούμενων ως πλέον σκληροπυρηνικών της μελών.
Σε ομιλία του στο γνωστό think tank «Chatham House» στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντανιέλ Αγιαλόν, το πρόσωπο που έριξε «λάδι στη φωτιά» επιδεικνύοντας προσβλητική για τα διπλωματικά ειωθότα συμπεριφορά απέναντι στον τότε πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ισραήλ, προέβη σε κολακευτικές αναφορές για την Τουρκία και τους Τούρκους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εκτιμούμε την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Το Ισραήλ επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία είναι μια αναντικατάστατη χώρα σε αυτή την περιοχή». Ο Αγιαλόν κάλεσε έτσι ώστε οι δυο χώρες να αποφεύγουν προκλητικές δηλώσεις και δήλωσε ότι το Ισραήλ επιθυμεί το κλείσιμο της υπόθεσης με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».
Σε ερώτηση που αφορούσε για τις αμυντικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, ο Αγιαλόν απάντησε, ότι αυτές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απειλή για την Τουρκία, μια θέση που έχει υιοθετήσει στις δηλώσεις του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και οι Κύπριοι.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βέβαια, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τη φιλική ρητορική του Τελ Αβίβ ως αδυναμία και φροντίζει με τις δηλώσεις και τις διαρροές να συντηρεί το θέμα της διένεξης. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τις οποίες επικαλείται το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επέμεινα στη δημόσια «συγνώμη» των Ισραηλινών, καθώς επίσης και στην αποζημίωση των θυμάτων, με το δεύτερο σημείο να μην συναντά ισραηλινή αντίρρηση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top