GuidePedia

0



Le Monde: "Η Ελλάδα κινδύνευει με χρεοκοπία τον Μάρτιο"

«Απειλείται η διάσωση της ευρωζώνης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η οποία αναφέρεται στην αποδυνάμωση που υφίσταται η ευρωζώνη με την υποβάθμιση των εννέα χωρών από τον οίκο S&P, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανάγκη από 810 δισ. ευρώ.

«Χειρότερο ακόμη είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μέσα στο Μάρτιο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τις επόμενες ημέρες», γράφει η Μοντ.

Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης να χάσει το «τριπλό Α», λόγω της απώλειας της αξιοπιστίας των χωρών που το δημιούργησαν, της Γαλλίας και της Αυστρίας, που εγγυώνται το ένα τέταρτο της δυνατότητας δανεισμού, δηλαδή γύρω στα 440 δισ. ευρώ.
Με τίτλο «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής», σε άλλο άρθρο η «Monde» δημοσιεύει συνεντεύξεις δύο οικονομολόγων, του Ζαν Μαρκ Ντανιέλ και της Καρίν Μπερζέ, όπου υποστηρίζουν ότι το ουσιαστικό μήνυμα του οίκου S&P είναι ότι ακολουθούμε λάθος δρόμος.

«Η υποβάθμιση της Γαλλίας καλεί σε μια διόρθωση της οικονομικής πολιτικής» υποστηρίζουν. «Δεν είναι δυνατή μια αναδιάταξη των δημόσιων οικονομικών χωρίς ανάπτυξη. Ας σταματήσουμε να θεωρούμε ότι η λιτότητα αποτελεί λύση.

Η περίπτωση της Ελλάδας το δείχνει πολύ καλά: η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει χωρίς οικονομική δυναμική και χωρίς τη δημιουργία πλούτου», καταλήγουν οι οικονομολόγοι.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top