GuidePedia

0

Ερωτηθείς πριν από λίγες ημέρες , πότε προβλέπει να αρχίσει το Ισραήλ τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν,ο Patrick Clawson, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή (WINEP), ένα think-tank φιλοισραηλινό , απάντησε: “Ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια" !

Σύμφωνα με τον Le Monde Diplomatique,που δημοσιεύει σχετικό άρθρο “η δήλωση αυτή ήρθε μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη ενός νεαρού πυρηνικού φυσικού, ο οποίος προστέθηκε σε αρκετές άλλες δολοφονίες "μυστηριώδεις” πάντα. Το Ιράν έχει επίσης υποστεί τους τελευταίους μήνες κυβερνο-επιθέσεις από τον ιό Stuxnext.

Αυτή η κλιμάκωση αποδίδεται στο Ισραήλ, το οποίο δεν προσπαθεί ακόμη και να αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε ποια είναι η στρατηγική του Προέδρου Ομπάμα. Ακόμη και δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει , δυνατά και καθαρά, την πλήρη αλληλεγγύη της προς το Ισραήλ και την αποφασιστικότητά του να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναβλήθηκαν και η Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του επιστήμονα στην Τεχεράνη.

Πώς να εξηγήσει κάποιος αυτές τις αντιφάσεις;Ο Gary Sick, σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, έχει δύο πιθανές εξηγήσεις: ανικανότητα ή δημιουργία ενός προπετάσματος καπνού για να προετοιμάσει ένα διάλογο με την Τεχεράνη . Και ψάχνει για τη δεύτερη.

Δεν έχει άδικο να είναι μπερδεμένος. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και πρώην διευθυντής της CIA Λεόν Πανέτα, είχε κάνει στις 2 Δεκεμβρίου, δηλώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράν. Λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου στο σταθμό CBS δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει μια βόμβα μέσα σε ένα χρόνο και τέλος, στις 8 Ιανουαρίου, στο ερώτημα εάν το Ιράν θέλει τη βόμβα, απάντησε ... όχι.

Ο Gary Sick επισημαίνει τρεις παράγοντες που εξηγούν αυτή την προφανή ασυνέπεια. Πρώτον, υπάρχουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, για τον πρόεδρο Ομπάμα, και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της σύγκρουσης στον Κόλπο, είναι σημαντικό να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέλος, υπάρχει ο εξτρεμισμός της κυβέρνησης Νετανιάχου και της επιρροής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών, αν και, όπως σημειώνει ο Sick, υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με μια στρατιωτική περιπέτεια .

Υπό αυτές τις συνθήκες, η στρατηγική του Προέδρου Ομπάμα θα είναι να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη, ενώ θα συνοδεύει αυτα τα βήματα με δηλώσεις σκληρές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. Και αυτό αυξάνει την πίεση στο Ισραήλ”. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top