GuidePedia

0

Αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 60% των εδρών, ενώ ένα φιλελεύθερο κόμμα απειλεί με αποχή.

Οι ισλαμιστές ελπίζουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην Κάτω Βουλή στον σημερινό τρίτο και τελευταίο γύρο των πρώτων εκλογών στη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, που όμως επισκιάζεται από την απειλή ενός φιλελεύθερου κόμματος να απέχει από τις εκλογές για την Άνω Βουλή.Το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ήταν εκτός νόμου επί των ημερών του Μουμπάρακ, μοιάζει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος μετά την εξέγερση που τον ανέτρεψε, χάρη στην καλή οργάνωση που διέθετε στη βάση.
Οι ισλαμιστές διαφόρων παρατάξεων εκτιμάται ότι θα καταλάβουν έως και το 60% των εδρών στην Κάτω Βουλή (οι οποίες είναι συνολικά 498), με την Αδελφότητα να υπολογίζει ότι θα έχει το 41%.
Η κυριαρχία των ισλαμιστών αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το νέο Σύνταγμα που θα καταρτίσει η 100μελής Συντακτική Συνέλευση που θα επιλέξει το κοινοβούλιο.
Η Αδελφότητα υπόσχεται πως όλοι οι Αιγύπτιοι θα έχουν λόγο στην διαδικασία κατάρτισης του νέου Συντάγματος. Όμως οι εκλογικές επιδόσεις των ισλαμιστών έχουν θορυβήσει ορισμένους φιλελεύθερους Αιγύπτιους και δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες στο παρελθόν υποστήριζαν τον Μουμπάρακ.
«Με την εξαίρεση των κομμάτων που ανήκουν στον δικό μας συνασπισμό θα τηρήσουμε ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα», δήλωσε ο Ισάμ αλ Εριάν, δεύτερος τη τάξει στο κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
«Μέχρι τώρα, έχουμε αρχίσει περιορισμένες διαβουλεύσεις για να πάρουμε τις γνώμες των παρατάξεων, των κοινοβουλευτικών σωμάτων και διαφόρων κομμάτων αλλά δεν θα ανακοινώσουμε τις συμμαχίες ώσπου το κοινοβούλιο να αναλάβει καθήκοντα».
Η πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής αναμένεται να γίνει την 23η Ιανουαρίου.
Οι εκλογές έγιναν σε τρεις γύρους, αρχής γενομένης την 28η Νοεμβρίου, και είχαν συμμετοχή χωρίς προηγούμενο. Οι εκλογές για την άνω βουλή αρχίζουν στα τέλη του Ιανουαρίου και θα συνεχιστούν το Φεβρουάριο. Οι στρατηγοί, που ανέλαβαν την εξουσία μετά την αποπομπή του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, θα ελέγχουν τη χώρα ως τον Ιούλιο, όταν έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν την εξουσία σε ένα νέο εκλεγμένο πρόεδρο.
Ωστόσο το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων, συνιδρυτής του οποίου είναι ο μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές για την Άνω Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις από μέρους των ισλαμιστικών κομμάτων στους προηγούμενους γύρους της διαδικασίας.
Η αποχή του κόμματος ενδέχεται να αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για τη συμμαχία φιλελεύθερων και κεντροαριστερών κομμάτων στην οποία συμμετείχε και εκτιμάται ότι θα καταλάβει περίπου 9% των εδρών στην κάτω βουλή, αποτελώντας την τρίτη ή την τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Η συμμαχία έχει προσελκύσει τις ψήφους των χριστιανών αλλά και των κοσμικών ψηφοφόρων.
«Η διαδικασία έχει μετατραπεί σε μια θρησκευτική αναμέτρηση αντί για μια πολιτική», γεγονός που παραποιεί το αποτέλεσμα «όσο και η νοθεία του παρελθόντος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το Κόμμα των Ελεύθερων Αιγυπτίων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top