GuidePedia

0

Κιουτσούκ: Θα έχουμε διχοτόμηση και στη θάλασσα Προβλέπει ένταση στην Κύπρο εξαιτίας των υδρογονανθράκων ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων.
«Παλαιότερα η δική μας πλευρά υπερασπιζόταν τη διχοτόμηση. Μήπως σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή μας την θέση;» Τα οικόπεδα «G» και «Αφροδίτη» συμπίπτουν, λέει ο ηγέτης του τ/κ κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Ιρσέν Κιουτσούκ, και εκτιμά ότι «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα εστία έντασης» λόγω του ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση επί του ζητήματος μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Κιουτσούκ, προσθέτει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε συζήτηση για τον καθορισμό του μεριδίου της τουρκοκυπριακής κοινότητας με βάση τους όρους που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό τονίζει ότι θα προτιμούσε αναβολή της επικείμενης τριμερούς.

«Κοπιάστε», μας είπε καλωσορίζοντάς μας μαζί με τη σύζυγό του στην κατοικία τους ο κ. Ιρσέν Κιουτσούκ. Έχοντας περάσει μια ίωση που τον ταλαιπώρησε αρκετές ημέρες, όπως είπε, δήλωσε έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε για φλέγοντα ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η επικείμενη τριμερής στο Greentree.  

–Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις αλλά και δηλώσεις γύρω από το ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου, καθώς και εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πώς εκτιμάτε την κατάσταση;Οι ξεχωριστές έρευνες της κάθε κοινότητας θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Μακάρι να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για κοινές έρευνες στην ΑΟΖ. Ενδεχομένως αυτές οι κοινές έρευνες θα συνέβαλλαν στη διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Η βιασύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά την προώθηση των ερευνών μέσα από την συνεργασία της με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ χαρακτηρίζονται από ένταση, δημιούργησαν ένα μεγάλο ζήτημα. Από την πλευρά μας, και εμείς αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή ξεχωριστών ερευνών. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι έρευνες μας στο δικό μας έδαφος (σ.σ. αναφέρεται στην έναρξη των επικείμενων τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αμμόχωστο). Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι έρευνες μας και στα παράλια της Κύπρου. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας έχει επισημάνει στις τελευταίες δηλώσεις του ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο από τα κέρδη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία προβληματίζεται για τις αληθινές προθέσεις της άλλης πλευράς. Γνωρίζω ότι ο «πρόεδρος» Έρογλου δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε συζήτηση για τον καθορισμό του μεριδίου της τουρκοκυπριακής κοινότητας με βάση τους όρους που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτές είναι πολύ αρνητικές εξελίξεις. Εγώ θα προτιμούσα να υπήρχε μία συνεννόηση σε ζητήματα που αφορούν το κοινό μέλλον της νήσου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Οι νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ δίνουν διαστάσεις στην ένταση που επικρατεί στο Κυπριακό. Από την άλλη, ελπίζω ότι και οι δυο πλευρές θα εξασφαλίσουν ενεργειακά κοιτάσματα και θα ευημερήσουν.

–Τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία ΜΜΕ της Τουρκίας, όπως η εφημερίδα «Ακσάμ» και το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV, μετέδωσαν την πληροφορία ότι στη βάση της πρόσφατης συμφωνία της Τουρκίας με την τ/κ ηγεσία, το «οικόπεδο G» συμπεριλαμβάνει μεγάλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ακριβώς και το «οικόπεδο Αφροδίτη». Πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει μια νέα εστία έντασης στα παράλια της Κύπρου στο άμεσο μέλλον;Πιστεύω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα εστία έντασης. Τα οικόπεδα συμπίπτουν. Κάποια από αυτά ενδιαφέρουν και την Τουρκία. Μακάρι να είχε προηγηθεί η συνεννόηση. 

–Φαντάζομαι πως η νέα ένταση θα αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων ή θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική αναμέτρηση;Δεν πρέπει να αναμένουμε μια στρατιωτική πρωτοβουλία σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Το φθινόπωρο δεν πίστεψα σε καμία στιγμή ότι θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια τέτοιου είδους περιπέτεια. Οι σημερινές εξελίξεις μας οδηγούν σε ξεχωριστές έρευνες. Αυτή ήταν η αρχική μας ανησυχία και σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε σήμερα.

–Δηλαδή οδηγούμαστε σε διχοτόμηση, αυτή τη φορά, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου;Στην αρχή της συνέντευξή μας δεν θέλησα να χρησιμοποιήσω τον όρο «taksim» (σ.σ. διχοτόμηση). Ωστόσο, τον ανέφερες εσύ και έχεις απόλυτο δίκιο. Οδηγούμαστε σε μια διχοτόμηση στη θάλασσα. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις. Θα έχουμε taksim και στη θάλασσα. Αναρωτιέμαι αν έχει αλλάξει η πολιτική γραμμή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Παλαιότερα η δική μας πλευρά υπερασπιζόταν τη διχοτόμηση. Μήπως σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή μας την θέση;

–Τη στιγμή που συμβαίνουν αυτές οι ιστορικές εξελίξεις στα παράλια της Κύπρου, τις επόμενες εβδομάδες, στη Νέα Υόρκη θα λάβει χώρα μια νέα, Σύνοδος για το Κυπριακό. Τι αναμένετε από αυτή τη Σύνοδο; Ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της; Στην προηγούμενη Σύνοδο δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη. Τότε θα έπρεπε να είχαμε σημειώσει πρόοδο στο Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την προηγούμενη σύνοδο δεν έφεραν κάποια νέα θετική εξέλιξη στο Κυπριακό. Οι έρευνες στην ΑΟΖ έδωσαν διαστάσεις στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρώ πολύ πρόωρη τη Σύνοδο του Ιανουαρίου. Μακάρι να αναβαλλόταν. Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής ήταν η πιο αποτυχημένη Σύνοδος για το Κυπριακό.

–Να αντιληφθούμε ότι στην επικείμενη Σύνοδο αναμένετε την επίσημη εξακρίβωση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων;Το υπογραμμίζω και πάλι: Θα προτιμούσα την αναβολή της επικείμενης συνόδου.

–Κατά την άποψη σας, στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού;Προχωράμε σε νέα πεδία δίχως να έχουμε διευθετήσει κάποια σημαντικά θέματα. Κατά τη γνώμη μου, εφόσον ξεκινά η συζήτηση για ένα κεφάλαιο θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πτυχές του και να καταβάλλουμε προσπάθειες για το κλείσιμο του προτού περάσουμε σε ένα νέο κεφάλαιο. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές μας επιλέγουν την εύκολη λύση. Όταν διαπιστώσουν ότι έχει επέλθει το αδιέξοδο περνούν σε ένα νέο κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο δεν σημειώνουμε πρόοδο.

–Θεωρείτε δηλαδή ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μεθοδολογικό λάθος;Φυσικά και πρόκειται για ένα μεθοδολογικό λάθος.

Αν υπάρξει αδιέξοδο θα αναζητήσουμε εναλλακτικό δρόμο 

–Στη δική σας πλευρά και στην Τουρκία έχουν μπει στο μικροσκόπιο διάφορα σενάρια και μοντέλα για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως το περίφημο «μοντέλο Ταϊβάν».Σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το βόρειο κομμάτι της Κύπρου θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα. Η δική μας πλευρά θα αναγκαστεί να αναζητήσει εναλλακτικές οδούς στο συγκεκριμένο πεδίο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε ανθρωπιστικά πεδία όπως οι απευθείας πτήσεις, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις κοκ. Στο άμεσο μέλλον θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.

–Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ήθελα να ακούσω τη δική σας άποψη σχετικά με την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις σας με τον ηγέτη της τ/κ πλευράς, τον Ντερβίς Έρογλου. Τι συνέβη;Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για μία προσωπική διένεξη. Ο Τύπος έδωσε διαστάσεις σε μία μικρή αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την συμφωνία για την ΑΟΖ. Η ηγεσία δεν έλαβε υπόψη της τις θέσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο κ. Έρογλου και εγώ υπερνικήσαμε την εν λόγω διαφωνία. Τελικά, στην Άγκυρα μετέβη μια αντιπροσωπεία, της οποίας η σύνθεση ορίστηκε από το «υπουργικό συμβούλιο». Αυτή ήταν η μοναδική μας διένεξη. 

–Την προηγούμενη περίοδο την τουρκοκυπριακή επικαιρότητα απασχόλησαν και οι διάφορες συγκρούσεις μεταξύ των μελών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Οι συγκεκριμένες συγκρούσεις οδήγησαν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι επίκεινται πρόωρες «εκλογές». Υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα;Στόχος μας είναι η διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών το 2014. Την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατή η λήψη απόφασης για πρόωρες εκλογές. Το κόμμα μας (σ.σ. αναφέρεται στο UBP) εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη 27 βουλευτών (σ.σ. η «βουλή» έχει 50 έδρες). Από την άλλη, υπογραμμίζω ότι το κόμμα μας είναι το πιο έτοιμο κόμμα για μια εκλογική αναμέτρηση. Αυτό δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Κάποιες εφημερίδες ήδη συμπεραίνουν ότι στις επόμενες εκλογές το κόμμα μας θα εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 37%. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ακολουθεί με ποσοστό μόλις 18%, Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, οι οργανώσεις του κόμματος μας διατηρούν την δυναμικότητα τους. 

–Το 2011 τους Τουρκοκύπριους απασχόλησε το περίφημο οικονομικό πακέτο που προωθεί η «κυβέρνησή» σας. Με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση, διάφοροι τ/κ φορείς και αναλυτές τοποθετήθηκαν υπέρ της ριζικής ανασυγκρότησης της τ/κ ηγεσίας. Ποια η άποψή σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;Δεν συμφωνώ με την ιδέα της μετάβασης σε προεδρικό σύστημα. Εξακολουθώ να πιστεύω στην αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού συστήματος. Ωστόσο, αυτή την περίοδο στο κόμμα μας συζητούμε την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με μια νέα πρόταση, στο μέλλον οι 25 βουλευτές θα εκλέγονται από το σύνολο του πληθυσμού του βορρά της Κύπρου, ενώ οι υπόλοιποι 25 βουλευτές θα συνεχίζουν να εκλέγονται από τις περιφέρειες.


Άναψε φωτιά στην τ/κ ηγεσία η συνέντευξη Κιουτσούκ στην «Κ»-Ο Έρογλου βάλλει κατά του Κιουτσούκ με αφορμή τη συνέντευξη του «πρωθυπουργού» στην «Καθημερινή»
Η συνέντευξη του Ιρσέν Κιουτσούκ στην «Καθημερινή», η οποία δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αποτελεί αφορμή για την εξωτερίκευση μιας νέας πηγής έντασης στις σχέσεις Ντερβίς Έρογλου - Ιρσέν Κιουτσούκ. Συγκεκριμένα, σήμερα αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κιουτσούκ, μιλώντας στην «Κ», δεν τάχθηκε υπέρ της αναβολής της επικείμενης κρίσιμης συνάντησης της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΚ», ο ηγέτης των Τ/κ δήλωσε τα εξής: «Η δήλωση του κ. Κιουτσούκ (σ.σ. σχετικά με την αναβολή της επικείμενης συνόδου) ενδέχεται να συσχετίζεται με ένα μεταφραστικό λάθος. Εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την σύνοδο (σ.σ. αναφέρεται στην επικείμενη σύνοδο της Νέας Υόρκης). Το μεσημέρι της Δευτέρας, η παραπάνω δήλωση του κ. Έρογλου βρήκε αντίκτυπο στα τ/κ μέσα ενημέρωσης. Μερικά από αυτά επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κιουτσούκ στην «Κ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, ο κ. Κιουτσούκ στην συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της αναβολής της επικείμενης συνάντησης της Νέας Υόρκης. 

Ο κ. Κιουτσούκ δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην προηγούμενη σύνοδο δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη. Τότε θα έπρεπε να είχαμε σημειώσει πρόοδο στο Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την προηγούμενη σύνοδο δεν έφεραν κάποια νέα θετική εξέλιξη στο Κυπριακό. Οι έρευνες στην ΑΟΖ έδωσαν διαστάσεις στο αδιέξοδο  των διαπραγματεύσεων. Υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρώ πολύ πρόωρη την σύνοδο του Ιανουαρίου. Μακάρι να αναβαλλόταν. Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη σύνοδος κορυφής, ήταν η πιο αποτυχημένη σύνοδος για το Κυπριακό». Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νέα ένταση στις σχέσεις Κιουτσούκ - Έρογλου έρχεται σε μια περίοδο που διάφορα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την χαρακτηριστική είδηση ότι εντός του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), μια ομάδα «βουλευτών» και μελών, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Έρογλου, δρομολογεί «ανταρσία» κατά της ηγεσίας και της «πρωθυπουργίας» του κ. Κιουτσούκ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top