GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0
Σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του τις αμερικανικές κυρώσεις και να ξεπεράσει επικοινωνιακά τη διεθνή απομόνωση ο Iρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επισκέφθηκε τον ομόλογό του Ούγκο Τσάβες τ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Τεχεράνη καταδικάζοντας σε θάνατο έναν 28χρονο Αμερικανοϊρανό ως «κατάσκοπο της CIA» και ανακοινώνοντας την έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου σε νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση

Σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του τις αμερικανικές κυρώσεις και να ξεπεράσει επικοινωνιακά τη διεθνή απομόνωση ο Iρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επισκέφθηκε τον ομόλογό του Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Επόμενοι σταθμοί του η Νικαράγουα, η Κούβα και ο Ισημερινός

Η «ανταλλαγή πυρών» ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση εντείνεται προσεγγίζοντας απειλητικά το σημείο της στρατιωτικής σύρραξης, καθώς οι δύο πλευρές σκληραίνουν μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο τη στάση τους.
Ενδεικτικά χθες, η Τεχεράνη (η οποία να σημειωθεί πως βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο) ήρθε με δύο κινήσεις να προκαλέσει τον αντίπαλο ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της διαμάχης. Αποφασισμένο να μην υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης (στις κυρώσεις που υπέγραψε πρωτοχρονιάτικα ο Ομπάμα ενάντια στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, καθώς και στις απειλές της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου), το καθεστώς Αχμαντινετζάντ βγήκε στην αντεπίθεση καταδικάζοντας σε θάνατο έναν 28χρονο Αμερικανοϊρανό φερόμενο ως «κατάσκοπο της CIA» και ανακοινώνοντας, παράλληλα, την έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε μια νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση.
Ξεκινώντας από την υπόθεση του 28χρονου, οι δικαστικές αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν πως επέβαλαν την ποινή του θανάτου στον Αμίρ Μίρζα Χεκματί με την κατηγορία «της συνεργασίας με το εχθρικό αμερικανικό κράτος και της κατασκοπείας για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA)».
Το Ιράν επέβαλε την ποινή του θανάτου στον Αμίρ Μίρζα Χεκματί με την κατηγορία «της συνεργασίας με το εχθρικό αμερικανικό κράτος»
Το Ιράν επέβαλε την ποινή του θανάτου στον Αμίρ Μίρζα Χεκματί με την κατηγορία «της συνεργασίας με το εχθρικό αμερικανικό κράτος»
Γεννημένος στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών από οικογένεια Ιρανών, πρώην πεζοναύτης (με ειδικότητα μεταφραστή) των ΗΠΑ και μέχρι πρότινος υπάλληλος σε εταιρεία σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών, ο 28χρονος Χεκματί παρουσιάστηκε «να παραδέχεται την ενοχή του» (πως «είχε στόχο να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη στη Μέση Ανατολή μέσω των video games»). Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος απέρριψε όλες τις κατηγορίες και κάλεσε την Τεχεράνη να απελευθερώσει τον 28χρονο, η οικογένεια του οποίου υποστηρίζει πως αυτός επισκέφθηκε το Ιράν απλώς για να δει τις γιαγιάδες του.
IAEA
Την ίδια ώρα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωναν πως ξεκίνησε η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% (συγκριτικά, για την παραγωγή ενέργειας απαιτείται μόλις 3,5% ενώ για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων 90%) στον σταθμό του Φορντό, κοντά στη σιιτική πόλη Κομ, περίπου 160 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εν λόγω πυρηνικές εγκαταστάσεις φέρονται να είναι καλά προστατευμένες από εχθρικές επιθέσεις (των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης), καθώς βρίσκονται στα έγκατα ενός βουνού, σε βάθος περίπου 80 μέτρων κάτω από το έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ακριβώς για εκείνο τον πυρηνικό σταθμό η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε από κατασκόπους και παρέμενε άγνωστη στην IAEA έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Υπό τη σκιά των παραπάνω εξελίξεων, αναζωπυρώθηκαν οι φωνές (κυρίως στην Αμερική) που καταγγέλλουν πως το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει ατομικά όπλα με πρόσχημα την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση, πράγμα, ωστόσο, που η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται.
Ενδεικτικές της άκαμπτης ιρανικής στάσης υπήρξαν και οι δηλώσεις που έκανε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον οποίο «οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν από τους εχθρούς του δεν πρόκειται να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που «έχει επιλέξει τον δρόμο της και θα παραμείνει σε αυτόν».
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ερίζουν για τα Στενά του Ορμούζ
Κεντρική θέση στη διελκυστίνδα μεταξύ Ιράν και Δύσης έχουν λάβει τα Στενά του Ορμούζ (από τα οποία περνάει καθημερινά περίπου το 35% του διακινούμενου μέσω θαλάσσης πετρελαίου, 15 με 17 εκατ. βαρέλια), καθώς από τη μία πλευρά η Τεχεράνη απειλεί να τα κλείσει και από την άλλη οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα επέμβουν στρατιωτικά. Προσθέτοντας άλλη μία διάσταση στην υπόθεση, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε χθες πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ένας πετρελαϊκός αγωγός μήκους 360 χλμ. με δυνατότητα μεταφοράς 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά και θα συνδέει το Αμπού Ντάμπι με το λιμάνι Φουτζέιρα. Πάντως, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης στην περιοχή (το Ιράν ανακοίνωσε νέα στρατιωτικά γυμνάσια για τον Φεβρουάριο), η τιμή του αργού παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top