GuidePedia

0

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα στενά του Ορμούζ,αποτελούν για τους Πέρσες τις δικές τους “υδάτινες Θερμοπύλες”; Ο παραλληλισμός ασφαλώς και δεν θα τους είναι ευχάριστος,αλλά είναι αλήθεια ότι αυτά τα στενά αποτελούν το ιδανικό σημείο για να απειλήσουν τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές του πλανήτη. Διαβάστε μερικά αριθμητικά στοιχεία και θα καταλάβετε:

•20 δεξαμενόπλοια την ημέρα περνούν από τα Στενά του Ορμούζ

•17 εκατομμύρια βαρέλια πέρασαν μέσα στο 2011

•20 ναυτικά μίλια το στενότερο σημείο των Στενών

•Δύο ναυτικοί δίαυλοι χρησιμοποιούν τα δεξαμενόπλοια.Κάθε δίαυλος έχει πλάτος 2 ν.μ και διαχωρίζεται από μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 2 ν.μ

Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι αυτό το στενό είναι το πραγματικά μεγάλο όπλο της απέναντι κυρίως στις ΗΠΑ και λιγότερο στο Ισραήλ.Σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση είναι αυτονόητο ότι τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν και η ροή του πετρελαίου θα σταματήσει προκαλώντας σοκ στη Δύση.

Το Ιράν μπορεί να ναρκοθετήσει το Στενό ή να πλήξει εύκολα με πυραύλους δεξαμενόπλοια.Η βύθιση δεξαμενόπλοιων θα οδηγήσει σε κλείσιμο του Στενού και αυτό δεν το θέλουν ούτε η ΗΠΑ,ούτε η Βρετανία. Κάτι ανάλογο είχε κάνει τη δεκαετία του 80 όταν επιτίθετο σε δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο από το Ιράκ.

Βέβαια αυτή η τακτική μπορεί απλά να αποτρέπει το στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν,όχι να το αποκλείσει οριστικά και αμετάκλητα.

Βέβαια από τις συστοιχίες πυραύλων του Ιράν δεν κινδυνεύουν μόνο τα δεξαμενόπλοια,αλλά και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.Το Ναυτικό του Ιράν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει εναντίον του αμερικανικού στόλου,μεγάλες μονάδες που θα είναι εύκολη λεία για τους πυραύλους.Θα χρησιμοποιήσει υποβρύχια και πυραυλικά συστήματα που είναι αναπτυγμένα στις ακτές των Στενών του Ορμούζ.Επίσης έχει να χρησιμοποιήσει τις πολλές ταχύτατες και ευέλικτες μέσα στο Στενό πυραυλακάτους του.

Επιπλέον όλων αυτών η “προσγείωση” του αμερικανικού uav σε ιρανικό έδαφος,χωρίς να έχει υποστεί καμία ζημιά, αποτελεί ένα νέο μεγάλο πονοκέφαλο για τη Δύση. Έχει τόσο προχωρημένη τεχνολογία το Ιράν.Κι αν ναι ποιος του την έχει προμηθεύσει.

Έτσι κι αλλιώς όμως όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέσαμε το Ιράν έχει στα χέρια του ένα υπερόπλο,πιθανότατα πιο ισχυρό και από τα πυρηνικά που θέλει να φτιάξει.Ειναι τα Στενά του Ορμούζ και η ροή του “μαύρου χρυσού”.Για να είναι όμως αποτελεσματικό αυτό το όπλο,πρέπει απαραίτητα να συνδυαστεί και με ευέλικτη διπλωματία. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν θέλει να την ασκήσει και αν το Ισραήλ -γιατί αυτό είναι που επιμένει για χτύπημα- θέλει να δώσει λύση στο ζήτημα Ιράν,χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top