GuidePedia

0


του Laurent Cohen

Το Ισραήλ αναζητά νέους συμμάχους για να αντιμετωπίσει τις θεαματικές νίκες των ισλαμικών κομμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στην κυβέρνηση, το Ισραήλ προσπαθεί να επικεντρωθεί σε τρεις άξονες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο του ισλαμισμού στην περιοχή.

Ο πρώτος κύκλος θα περιλάμβανε την Ελλάδα, τη Κύπρο (και οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφορές με την Τουρκία), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο δεύτερος κύκλος θα περιλάμβανε αρκετές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως τη Κένυα, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, την Τανζανία, τη Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν.

Συχνά πληγμένες από την τρομοκρατία της τζιχάντ, αυτές οι χώρες φέρονται να αναζητήσουν στενότερες σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, και να προετοιμάσουν σχέδια συνεργασίας για την ασφάλεια, όπως το μαρτυρούν οι διάφορες επίσημες επισκέψεις τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και του Προέδρου της Κένυας.

Τέλος, ο τρίτος κύκλος θα συγκέντρωνε «χώρες της περιοχής» των οποίων τα ονόματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, και των οποίων οι κυβερνήσεις είναι σε επαφή με το Ισραήλ για θέματα που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και τις ριζικές αλλαγές που επέφερε η «αραβική άνοιξη».

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε διάφορες αναφορές για «σχέδια συνεργασίας με χώρες του Περσικού Κόλπου», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο, όπου όχι μόνο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και το πιο ριζοσπαστικό κίνημα των σαλαφιστών, φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην εξουσία, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη διατήρηση της συνθήκης ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top