GuidePedia

0
Οι τυπικότητες και οι πολιτικώς ορθές δηλώσεις, στάθηκε αδύνατο να κρύψουν το ότι οι συζητήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Αθήνα, με την ανώτατη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, εμπεριείχαν όχι απλώς συζητήσεις, αλλά ζητήματα ουσίας. Οι αναφορές, ωστόσο, του Μπάιντεν στην Ελλάδα ήταν υπέρ του δέοντως θερμές, ενώ τόνισε κατ’ επανάλειψη και με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ελλάδα αβοήθητη. Και όπως έχουμε διευκρινίσει σε άλλες αναρτήσεις για το θέμα της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι απλά οικονομικό, αφού ανάγεται αναμφισβήτητα στο επίπεδο της γεωστρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών…

Συνεπή και σταθερή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια στενή φιλία και κοινές αξίες και αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση των ΗΠΑ για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ: «Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που περνάτε κι έχετε την συμπαράσταση και στήριξη μας για τις προσπάθειες που κάνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε και οι δύο χώρες μέλη και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση».
Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή την ώρα δε συναντάται σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον Γιώργο Παπανδρέου και κατόπιν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Θα συζητηθεί το σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, αλλά και το Κυπριακό, το ζήτημα των Σκοπίων, η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και φυσικά τα ελληνοτουρκικά.
Ο Μπάιντεν άλλωστε, χθες βρισκόταν στην Τουρκία. Εκεί, πέραν της τουρκικής ηγεσίας, συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον οποίο επισήμανε ότι είναι «η προσωπικότητα που με έχει επηρεάσει από θρησκευτικής απόψεως περισσότερο από όλους στον κόσμο». Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την άδεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top