GuidePedia

0

Με μια μνημειώδη – δικολαβίστικη αντιμετώπιση που αποδεικνύει τον χαρακτήρα ενός διεθνούς «δικαιοδοτικού» οργάνου – εργαλείου για τα παιχνίδια των ισχυρών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εμμένει στη γνωστή πολιτική του «ναι μεν αλλά», δικαιώνοντας τα Σκόπια σε ένα τμήμα της προσφυγής τους, αφήνοντας όμως παράλληλα περιθώριο επανάληψης της ίδιας συμπεριφοράς στο μέλλον για το θιγόμενο μέρος!
«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Λες και κανείς αμφισβήτησε το εν λόγω δικαίωμα των Σκοπίων! Την ίδια στιγμή, δεχόμενο το δικαστήριο να εξετάσει την προσφυγή των Σκοπίων που εμφανίστηκαν με το συνταγματικό τους όνομα, αναγνώρισαν εμμέσως την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», ενώ οι κατά τα άλλα… αδέκαστοι, ζήτησαν από τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας!


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».
Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.
Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Η μόνη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι επίσης το ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων στη σημαία τους, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας.
Η στάση της Ελλάδας στην απόφαση
Η ελληνική πλευρά, τηρεί χαμηλούς τόνους και ορθά, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, υπογράμμισε τον σεβασμό της στην απόφαση του Δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε να μελετήσει διεξοδικά το κείμενο της απόφασης. Σε έναν πρώτο σχολιασμό επεσήμανε πάντως, ότι η κεντρική επιδίωξη της ΠΓΔΜ, που ήταν, μέσω της προσφυγής, «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», δεν ικανοποιήθηκε.
Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».
Τα ίδια υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας το ότι το δικαστήριο δεν απαγόρευσε στην Ελλάδα να επαναλάβει τη συμπεριφορά της στο μέλλον, ενώ η απόφαση απέφυγε να ασχοληθεί με το θέμα της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, «επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Επίσης, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η απόφαση ΔΕΝ αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή.
Κατά τα άλλα, στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «…Η προσφυγή αυτή, που ασκήθηκε μονομερώς από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008, αποσκοπούσε κατ’ ουσίαν στο να παρακάμψει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) ως προς την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».


Και συνεχίζει, «το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, δεν ικανοποίησε την επιδίωξη αυτή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η ΠΓΔΜ υπέβαλε δύο αιτήματα στο Δικαστήριο:
(α) να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, και
β) να διατάξει τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μην προβάλει αντίρρηση, άμεσα ή έμμεσα, στην εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, εφόσον η χώρα αυτή θα αναφέρεται στους οργανισμούς αυτούς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με την προσωρινή της ονομασία σύμφωνα με την απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ως προς το πρώτο αίτημα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ (σιγά τη διαπίστωση, όλοι το ήξεραν!) στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008. Το Δικαστήριο όμως απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της ΠΓΔΜ, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Η σημερινή απόφαση, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ότι «οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010), είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία».
Και η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφού καλεί για τήρηση όσων έχει ζητήσει ο ΟΗΕ (διαπραγματεύσεις με καλή πίστη) καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη», διαμηνύει, καθώς όπως ξεκαθαρίζει, «το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Να παραπέμψουμε στο άρθρο που αναρτήσαμε στο «defence-point.gr» θέτοντας εγκαίρως προς κάθε αρμόδιο το ερώτημα, εάν και κατά πόσον επιμένουν ακόμα το να πάμε τα ελληνοτουρκικά στη Χάγη: http://www.defence-point.gr/news/?p=28968
Κανονικά, ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε πάντως να είναι… τι ασχολείστε πια με αυτούς τους γραφικούς της Χάγης…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top