GuidePedia

0

O επικεφαλής του Γραφείου του Κούρδου προέδρου, Μασούντ Μπαρζανί, Φουάντ Χουσέιν. σε συνέντευξη του στην αγγλική εφημερίδα Rudaw η οποία εκδίδεται στην Ερμπίλ (Άρβηλα), στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανέφερε ότι ο Κούρδος Πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί απέρριψε το αίτημα της Tουρκικής Κυβέρνησης για συνεργασία της Αγκυρας και της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν (KRG) κατά του PKK.Χαρακτηριστικά ο Φουάντ Χουσέιν-.ο οποίος και συνόδευε τον Κούρδο Πρόεδρο στην τελευταία του επίσκεψη στην Τουρκία - ανέφερε ότι αυτό δεν είναι δουλειά του προέδρου και ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να κάνει τέτοια πράγματα.

H πρόταση της Άγκυρας αφορούσε την παροχή πληροφοριών για την δράση του PKK, την ανάπτυξη δυνάμεων των Πεσμεργκά ώστε να περιοριστεί η δράση της Κουρδικής Οργάνωσης, την από κοινού δράση τουρκικού στρατού και δυνάμεων Πεσμεργκά και την παράδοση στην Τουρκία κάθε Κούρδου μαχητή του PKK που θα συλλαμβανόταν στα εντός των ορίων της περιφερειακής διοίκησης του Κουρδιστάν.

Η αντιπρόταση του Κούρδου προέδρου ήταν η διαμεσολάβηση του για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και του PKK, και να επιζητά από τους Τούρκους συνομιλητές του τον σεβασμό για τα δικαιώματα των Κούρδων .

Η θέση του Κούρδου Προέδρου συνοψίζεται στα κάτωθι σημεία
- δεν υπάρχει δυνατότητα στρατιωτικής επίλυσης της διαμάχης Τουρκίας και PKK,
- κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνη την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν η οποία και δεν θα συμμετέχει σε καμιά μορφής στρατιωτική δράση
- ότι η διαμάχη Τουρκίας PKK πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου.
- η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν δεν υποστηρίζει καμιά οργάνωση η οποία αναπτύσσει στρατιωτική δράση κατά των γειτονικών χωρών και δεν θεωρεί ότι η ένοπλη πάλη μπορεί να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα και θα είναι εις βάρος της Τουρκίας και της Περιφερειακής διοίκησης του Κουρδιστάν.

Τη θέση αυτή ο Μπαρζανί φέρεται να την ανέπτυξε και στους Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι δεν έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους για την στάση του αυτή.

Στην συνέντευξη του Φουάντ Χουσέιν. και στο άρθρο της Rudaw καταγράφονται επίσης και κάποια αλλά σημαντικά στοιχεία.
Α) Σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Χουριέττ ανέφερε ότι εξέχουσες προσωπικότητες αμερικανών όπως ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν εκφράστηκαν θετικά για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας και Περιφερειακής Διοίκησης του για την εξάλειψη του ΡΚΚ.

Β)Σε σημείο της συνέντευξης του αναφέρει: "Είναι αλήθεια ότι είμαστε Κούρδοι και ότι υπάρχουν Κούρδοι και στην Τουρκία. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις των Κούρδων και της Τουρκίας να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο πρόεδρος της περιφέρειας του Κουρδιστάν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την τουρκική κυβέρνηση για λογαριασμό των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία. Στόχος του Κούρδου προέδρου είναι να αρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία .

Γ)Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράκ τόνισε ότι είναι πολύ διαφορετική από την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν όπου οι Κούρδοι είχαν εξαπολύσει πραγματικό πόλεμο κατά του ιρακινού καθεστώτος .Σήμερα οι Κούρδοι του Ιράκ δεν έχουν ανεξάρτητο κράτος, έχουν όμως μια Περιφερειακή Διοίκηση και οι ενέργειες της πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα του τουρκικού στρατού στις περιοχές του Βορείου Κουρδιστάν αναφέρεται:

- στον άξονα Χακάρι - Cukurca παρατηρείται συνεχή ενίσχυση του τουρκικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με οχήματα τα οποία μεταφέρουν πυρομαχικά και αλλά εφόδια στις παραμεθόριες περιοχές υπό την συνεχή κάλυψη από αέρος ελικοπτέρων τύπου Cobra

-στρατιωτική επιχείρηση σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Hozat στην επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας Tunceli όπου εντοπίστηκε ομάδα 80 κούρδων Μαχητών του PKK από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Στρατιώτες από το 51ο τάγμα πεζικού και ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε στρατηγικά σημεία στην περιοχή, παράλληλα υπήρξε και δράση των στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Cobra με βομβαρδισμό στόχων Οι Τούρκοι καταδρομείς ήρθαν σε επαφή με τους Κούρδους μαχητές του PKK όπου υπήρξε και σύντομη σύγκρουση τους ενώ τα ελικόπτερα Cobra βομβάρδιζαν τις πιθανές οδούς διαφυγής των Κούρδων οι οποίοι και τελικά χωρίς απώλειες κατάφεραν να διαφύγουν σε δασώδη περιοχή.

- Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν και εξουδετέρωσαν συνολικά 200 κιλά εκρηκτικών υλών C4 που ήταν τοποθετημένα σε τρία διαφορετικά σημεία στον αγωγό πετρελαίου της Βotas (Κιρκούκ – Τζεϊχάν) κοντά στην πόλη Midyat της νοτιοανατολικής επαρχίας Μαρντίν,

- Πολιτικό αυτοκίνητο στην περιοχή Nusaybin του Μαρντίν δέχθηκε επίθεση από Μαχητές του PKK με αποτέλεσμα να βρεί τον θάνατο ένας επιλοχίας και να τραυματιστεί ένας πολίτης
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top