Την πρόταση να υπάρξει μόνο μια "προνομιακή" σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση --που υποστηρίζει πάγια η Βιέννη-- απορρίπτει εκ νέου η Άγκυρα, όπως επισημαίνει σε μακρά συνέντευξή της στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" η νέα πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αυστρία, Αϊσέ Σεζκίν, τονίζοντας πως η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της.
Η κ. Σεζκίν ισχυρίζεται στη συνέντευξη πως, η "προνομιακή σχέση" δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και είναι όρος χωρίς ισχύ και ξένος προς την πραγματικότητα και το να τίθεται σε συζήτηση ένας τέτοιος εξωπραγματικός όρος, συνιστά χάσιμο χρόνου και ενέργειας.
Αντ' αυτού, όπως η ίδια διατείνεται, θα πρέπει κανείς να δεχτεί ότι στη νέα παγκόσμια τάξη η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει και να διευρύνει το δίκτυο των σχέσεών της και προς τούτο η Τουρκία διαθέτει τις ικανότητες και η επιρροή της σε ολόκληρη την περιοχή δεν μπορεί να παραβλέπεται, ούτως ώστε με την Τουρκία η ευρωπαϊκή πολιτική να έχει μία μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.
Στη συνέντευξή της, η κ. Σεζκίν ανάγει τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στα "πολλά εμπόδια που προκύπτουν, κάτι που, όπως σημειώνει, αντιβαίνει στο συμφωνηθέν πλαίσιο των συνομιλιών και ζημιώνει την αξιοπιστία της ΕΕ" και συμπληρώνει πως, όπως η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη, να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι και η ΕΕ, για να διατηρήσει την αξιοπιστία της, θα πρέπει να πράξει το ίδιο και να τηρήσει τις συμφωνίες.
Μόλις πριν μερικές εβδομάδες και με αφορμή τις απειλές της Άγκυρας, για ένα "πάγωμα" των σχέσεών της με την ΕΕ, στη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είχε επαναλάβει την επιφυλακτική μέχρι αρνητική στάση της αυστριακής ηγεσίας σε μια πλήρη τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς στη συνέντευξή της στην "Κουρίρ" η νέα πρέσβης της Τουρκίας.
Η κ. Σεζκίν, που την προηγούμενη εβδομάδα είχε επιδώσει τα διαπιστευτήρια της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, διαδέχεται στη Βιέννη τον Καντρί Ετσβέντ Τετσάν, ο οποίος, σε συνέντευξή του, πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχε ασκήσει πρωτοφανή σε δριμύτητα κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της, προκαλώντας αντιδράσεις, με έντονες δημόσιες συζητήσεις και επίσημες αυστριακές διαμαρτυρίες απέναντι στην Άγκυρα.
Με ασυνήθιστη για διπλωμάτη φρασεολογία, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία είχε επιτεθεί ανοικτά τόσο κατά της επίσημης Αυστρίας όσο και κατά των πολιτών της, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς, διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΠΕΚ και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως σημείωνε, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Ανάλογα επιθετική ήταν η τοποθέτησή του στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία καθώς κατηγορούσε τις αυστριακές αρχές ως υπεύθυνες στη δημιουργία "γκέτο" Τούρκων και τους Αυστριακούς ότι ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, τόσο οι τοποθετήσεις της νυν πρέσβειρας της Άγκυρας στην Αυστρία όσο και του προκατόχου της σχετίζονται με την όλη συζήτηση στην Ευρώπη ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ και κυρίως με τις τρεις χώρες που κυρίως αντιτίθενται σε αυτή, Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.
Οι ίδιοι θεωρούν ως εύλογο να ξεκινά αυτή η προσπάθεια της Άγκυρας να αποσαφηνίσει την κατάσταση ως προς τις σημερινές προθέσεις για την ένταξή της, από την μικρότερη και πολιτικά πιο αδύναμη χώρα, που είναι η Αυστρία, η οποία ήδη το 2005 είχε επιδιώξει, ανεπιτυχώς, να εμποδίσει την έναρξη των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου