GuidePedia

0

Υψηλό ενδιαφέρον για την προμήθεια του κατευθυνόμενου πυρομαχικού υψηλής ακρίβειας, LAHAT (Laser Homing Attack or Laser Homing Anti-Tank), έδειξε ο Ελληνικός Στρατός, καθώς το σύστημα είναι το μοναδικό στο δυτικό οπλοστάσιο το οποίο εκτοξεύεται από την κάννη του πυροβόλου των αρμάτων μάχης των 120 χλστ., αλλά και των 105 χλστ. και το οποίο έχει πιστοποιηθεί για βολή από τα άρματα μάχης Leopard 2 και Leopard 1 που διαθέτει σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ)! To σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "Η σφεντόνα του Δαυίδ" κάνοντας συνειρμό με την σφεντόνα που σκότωσε τον Γολιάθ, επιδείχθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Π.Μπεγλίτη κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να αναπτύξουν το βλήμα διαπιστώνοντας τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που δίνει η βολή κατευθυνόμενου βλήματος από τα ρωσικά άρματα (κάννη 125 χλστ.) και του ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 (κάννη πυροβόλου 100 χλστ.). Με ακτίνα δράσης 7 χλμ. και ακρίβεια μερικών εκατοστών, το LAHAT εγγυάται την καταστροφή όχι απλώς των αντίπαλων αρμάτων, αλλά και αντιαποβατικές βολές ακριβείας.
Οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν επίσης και μία νέα ελαφριά έκδοση επίγειου τετραπλού εκτοξευτή (υφίσταται δυνατότητα τοποθέτησής του και επί ελαφρού ταχυπλόου, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί) που μπορεί να επιτελέσει με υψηλή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα αποστολές παράκτιας άμυνας, αλλά και σε υποστήριξη καταδρομικών αποστολών.
Η ύπαρξη στο ελληνικό οπλοστάσιο του κορυφαίου αντιαρματικού βλήματος παγκοσμίως του, επίσης κατευθυνόμενου με λέιζερ, Kornet-E, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στο περιβάλλο του Αιγαίου, εκτρέπει το ελληνικό ενδιαφέρον αποκλειστικά προς την χρήση του από τα άρματα μάχης LEO2HEL/A4-1A5.
Η ακρίβεια και κυρίως το βεληνεκές που τους εξασφαλίζει το LAHAT τους δίνει την δυνατότητα με μία χαμηλού κόστους επένδυση να μπορούν να επικρατήσουν σε ένα πιθανό μελλοντικό πεδίο μάχης έναντι των τουρκικών αρμάτων με χαρακτηριστική ευκολία.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top