GuidePedia

0

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις στην Τουρκία που «δικαιολογούν» τη στάση του Ισραήλ που επιμένει να μη ζητά συγγνώμη για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα ανοιχτά της Γάζας.
Ο πολιτικός αναλυτής Τζενγκίζ Τσαντάρ, γράφει στην εφημερίδα Radikal πως «ο μήνας του μέλιτος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 90’ με τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών και των ενόπλων δυνάμεων, τα τελευταία χρόνια έφτασε στο σημείο της αίτησης διαζυγίου των δυο χωρών». Ο τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μάρμαρα είναι η αναγγελία του Ισραήλ πως είναι ο χωροφύλακας της Ανατολικής Μεσογείου. Γι΄αυτό, το να ζητήσει συγγνώμη, εκτός από τις νομικές έννοιες, θα ήταν σαν να σκύβει πολιτικά το κεφάλι απέναντι στην Τουρκία… το ότι δεν ζητάει το Ισραήλ συγγνώμη κρύβει στρατηγικά σχέδια. Δεν βλέπει την Τουρκία ως στρατηγικό του σύμμαχο και σ’ αυτό δεν κάνει λάθος.H Toυρκία στην παρούσα ισορροπία της Μέσης Ανατολής δεν είναι στρατηγικός σύμμαχος και δεν θα γίνει ”.
«Οσο η Τουρκία εκδημοκρατίζεται , όσο αποστρατικοποιείται τόσο η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν θα είναι εφικτή.Διότι ο τουρκικός λαός σε αντίθεση με την «πολιτική-γραφειοκρατική ελίτ» δεν συμπαθεί το Ισραήλ, ούτε τις καλές σχέσεις μαζί του και έχει στενές σχέσεις με τον Παλαιστινιακό λαό»
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top