GuidePedia

0

Με τη μαζική παρέμβαση ευρωπαίουν αξιωματούχων γίνεται προσπάθεια να τοποθετηιθεί η Ευρωπη απέναντι στις έμπρακτες αμφιβολίες που εκφράζουν οι αγορές, τόσο για την Ελλάδα και Ιταλία, όσο και για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα και το μέλον του. Στο πλαίσιο αυτό μετά τους κ.κ. Ρομπόϊ και Μπαρόζο που προχθές έκαναν ανάλογες δηλώσεις στη Φινλανδία και την Αυστραλία, χθες, την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η τρόικα, που αναμένεται και πάλι στην Αθήνα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, έδωσε στην κυβέρνηση το χρόνο να πάρει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίο να ληφθούν. «Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητείται από την κυβέρνηση είναι να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και «τίποτε περισσότερο», όπως είπε. Σχολίασε επίσης ότι στην Ελλάδα «ξόδευαν περισσότερο από τα έσοδά τους», κάτι που, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί». «Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένοντας στην αντι-ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά στις εκλογές του επόμενου έτους, προειδοποίησε χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει την έκτη δόση των δανείων μόνο με το «πράσινο φως» της τρόικας, επιτείνοντας το «θρίλερ» των τελευταίων ημερών σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων. Κατά τη συζήτηση στη βουλή για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι το ευρώ θα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών αν επιλεγεί αυτή τη στιγμή, η λύση του κοινού ευρωομολόγου. Απαντώντας κι από το βήμα της βουλής στην κα Λαγκάρντ, χαρακτήρισε επίσης λανθασμένους και παραπλανητικούς τους υπολογισμούς του ΔΝΤ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G7 στα τέλη της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρ. Μπαρουάν, που η χώρα του έχει το μεγαλύτερο ποσό σε ελληνικά ομόλογα, εξέφρασε σήμερα την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που είναι απαραίτητο, προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από μερικές μέρες», δήλωσε, ερωτηθείς εάν με τα σημερινά δεδομένα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει την έκτη δόση. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Μπαρουέν απάντησε πως «έχουμε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις 21 Ιουλίου για τη σωτηρία της, τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, για μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τελικά για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην επανερχόμεθα κάθε φορά». «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, η Γερμανία ξεκίνησε όπως και η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή επικύρωση από το γαλλικό κοινοβούλιο του σχεδίου στήριξης για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα άρχισε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι η ψηφοφορία ίσως γίνει την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη να εξετασθεί από τη Γερουσία. Η έγκριση του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας θα εξετασθεί στο πλαίσιο της διορθωτικής νομοθεσίας για τα οικονομικά του 2011, η οποία, εκτός από το θέμα της Ελλάδας, περιλαμβάνει και πολλά νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να πάρει η γαλλική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Υπολογίζεται ότι το σχέδιο θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία από το σύνολο των βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top