GuidePedia

0
Στις 2 Ιουλίου 1993 ακραίοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο Μαντίμακ στην επαρχία της Σεβάστειας (Sivas). Στο κτήριο βρισκόντουσαν Αλεβίτες καλλιτέχνες που είχαν φτάσει στην περιοχή στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων, προς τιμή του Αλεβίτη ποιητή Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ.
Μετά την προσευχή της Παρασκευής εκείνης της εβδομάδας, φανατικοί ισλαμιστές κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο, στο οποίο μεταξύ των καλλιτεχνών βρισκόταν και ο Αζίζ Νεσίν, μεταφραστής του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί «Σατανικοί στίχοι».
Οι φανατικοί ισλαμιστές έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 Αλεβίτες και δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Αυτή η ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο από τους Αλεβίτες στην Τουρκία, οι οποίοι συγκεντρώνονται στη Σεβάστεια.

Έτσι και φέτος 10.000 διαδηλωτές συνέρρευσαν στην πόλη για να τιμήσουν με την παρουσία τους τα θύματα της «Σφαγής στη Σεβάστειας». Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και οι συγγενείς των θυμάτων.
Στην πορεία τους προς το ξενοδοχείο Μαντίμακ, το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο επιστήμης και πολιτισμού…, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μεταλλικά οδοφράγματα. Απαγορεύθηκε στους διαδηλωτές να φτάσουν μπροστά στο κτήριο, με εξαίρεση τους συγγενείς, πολιτικούς εκπροσώπους και μέλη επιτροπών, οι οποίοι άφησαν λουλούδια.
Ωστόσο, όταν οι διαδηλωτές θέλησαν να αναρτήσουν πανό με την επιγραφή «Μουσείο Ντροπής Μαντίμακ» η αστυνομία τους εμπόδισε. Κάποιοι πιο ένθερμοι προσπάθησαν να περάσουν τα κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και να χτυπήσει πολλούς από τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές δεν υπήρξαν τραυματίες.
Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, τη Νικομήδεια (Ίζμιτ), την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top